Κορονοϊός: Δεν έχει αποδειχθεί ότι ασθενής στην Ελλάδα έχει κολλήσει δεύτερη φορά

Κορονοϊός: Δεν έχει αποδειχθεί ότι ασθενής στην Ελλάδα έχει κολλήσει δεύτερη φορά
Γιατροί και ασθενής με κορονοϊό AP

Σε αιτίες που δεν αφορούν σε επανεμφάνιση του ιού αποδίδεται το γεγονός ότι μια γυναίκα που είχε αναρρώσει από Covid-19 ξαναβρέθηκε θετική.

Με αφορμή την περίπτωση μίας γυναίκας η οποία ενώ είχε ολοκληρώσει την ανάρρωσή της από Covid-19 και βρέθηκε ξανά θετική στον κορονοϊό, τροφοδοτήθηκε στην Ελλάδα η ζήτηση για το αν τελικά μπορεί κανείς να νοσήσει για δεύτερη φορά. Μιλώντας για το θέμα αυτό χθες, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, υποστήριξε ότι ουσιαστικά αυτό δεν έχει αποδειχτεί παρά τις όποιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί. 

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι έγιναν εκ νέου έλεγχοι και όντως τεκμηριώθηκε ότι ήταν αρνητικοί οι ενδιάμεσοι και θετικός ο πρόσφατος. Την ίδια ώρα όμως τονίζει ότι θέλει πολλή προσοχή στο πώς ερμηνεύει κανείς τέτοια φαινόμενα και ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος 100% βέβαιος για το τι συνέβη. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης. Απλά έχουν καταγραφεί περιστατικά που μπορεί να ήταν ένα δείγμα αρνητικό και το επόμενο θετικό ή δυο δείγματα διαφορετικά από δύο διαφορετικές περιοχές του σώματος. «Ο ιός φαίνεται να έχει προτίμηση σε κάποια σημεία του σώματος, ιδίως όσα σχετίζονται με το φάρυγγα», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας. 

«Φαίνεται ότι το σύνδρομο που εμφάνισε η γυναίκα είναι κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με παρουσία του ιού, είναι κάτι άσχετο, πιθανώς μία φαρμακευτική επιπλοκή. Δηλαδή ανίχνευσες τον ιό την μία φορά, την άλλη δεν τον ανίχνευσες γιατί δεν είχες πολύ καλό δείγμα ή γιατί όντως ο οργανισμός τον είχε καταπολεμήσει. Φαίνεται να μην σχετίζεται αυτό το φαινόμενο μετάδοσης του ιού. Μάλλον πρόκειται, όπως και τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, για μια παρουσία του γενετικού υλικού του ιού, το οποίο δεν σημαίνει και μετάδοση του ιού και όχι για επαναλοίμωξη» υποστηρίζει ο κ. Τσιόδρας. 

«Επαναλοίμωξη δεν έχει καταγραφεί επίσημα και δεν την περιμένουμε επιστημονικά να συμβαίνει. Όταν εμφανίζονται τέτοια περιστατικά τα διερευνούμε ώστε να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για επανανίχνευση του γεννητικού υλικού του ιού η μία μακρά παραμονή του ιού στο σώμα», διευκρίνισε. Άλλωστε, όπως ανέφερε, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου το άτομο είναι θετικό μέχρι και ένα μήνα μετά. 

«Αυτό το περιστατικό φαίνεται να είναι μια τέτοια περίπτωση, περίπου ένα μήνα μετά δηλαδή έχει θετικό PCR (εργαστηριακή εξέταση) για το γενετικό υλικό του ιού. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κρίνουμε», συμπλήρωσε. 

Όπως ανέφερε, το «χρυσό κριτήριο» είναι να πάρεις δείγμα και να το καλλιεργήσεις σε ειδικά κύτταρα, υπό ειδικές συνθήκες. Τέτοια πειράματα έχουν γίνει στη Γερμανία, ελήφθη στοματοφαρυγγικό δείγμα μετά το διάστημα των 10 ημερών για να ελεγχθεί η μολυσματικότητα του ιού. Όπως διαπίστωσαν «μετά τις 10 ημέρες πέφτει σε πολύ σημαντικό βαθμό», πρόσθεσε. 

«Γι’ αυτό και οι οδηγίες που δίνουμε προβλέπουν το δεκαήμερο ως ικανό χρονικό διάστημα για να πούμε ότι έχει σταματήσει η μετάδοση», τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως υπάρχουν και προσεγγίσεις που θεωρούν ακόμη και τις 7 ημέρες ικανό χρονικό διάστημα για τον οργανισμό να έχει καταπολεμήσει τον ιό, μετά από τρεις ημέρες χωρίς πυρετό και χωρίς συμπτωματολογία βήχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα