Κορονοϊός: Δυσοίωνοι οι “σκληροί δείκτες” της επιδημίας

Κορονοϊός: Δυσοίωνοι οι “σκληροί δείκτες” της επιδημίας
Στιγμιότυπο από ΜΕΘ covid. AP

Η δραματική άνοδος των διασωληνώσεων και των θανάτων λόγω κορονοϊού προκαλούν απαισιοδοξία για την πορεία της επιδημίας.

Τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών για το 2021 αλλά και θανάτους κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της χρονιάς λόγω κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Κυριακή 7/3 ο ΕΟΔΥ, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη γρήγορη αναχαίτιση της επιδημίας στη χώρα. Με βάση τα στοιχεία, είναι ιδιαίτερα πρόωρο να συζητά κανείς για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όταν ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί και η επίπτωση των μεταλλάξεων.

Μέρα με την ημέρα το ΕΣΥ πιέζεται όλο και περισσότερο και δη τα νοσοκομεία στην περιοχή της Αττικής. Χθες το σύνολο των διασωληνωμένων έφτασε στους 466, αριθμός ρεκόρ για το 2021 καθώς στα επίπεδα αυτά οι διασωληνωμένοι στην Επικράτειας ήταν στις 28/12. Την ίδια ώρα η ανακοίνωση 53 νεκρών επίσης ανησυχεί καθώς ο αριθμός αυτός είναι κοντά στο ρεκόρ του 2021 (54 θάνατοι στις 4/1).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου 28/2-6/3 είναι 356, όταν μία εβδομάδα πριν ήταν μόνο 290. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μόνο το Σάββατο οι νέες εισαγωγές στην Αττική προσέγγισαν τις 300 ενώ όσον αφορά στις κλίνες ΜΕΘ, σήμερα είναι κενές μόλις το 7-8% αυτών.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι με βάση αυτή την πορεία το πιθανότερο σενάριο βλέπει και πάλι την άνοδο των διασωληνωμένων στα επίπεδα των 600 όπως και κατά το τέλος Νοεμβρίου. Να σημειωθεί δε, πως τότε η κορύφωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, ήρθε 2 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση και ενώ η επιδημία ήταν σε φάση αποκλιμάκωσης.

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η κατάσταση στο ΕΣΥ, οδηγούν την Κυβέρνηση στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και αναμένεται να είναι πιο ενεργός και ο ρόλος των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σ’ αυτό το πλαίσιο αναμένεται να δούμε και τις ιδιωτικές κλινικές να νοσηλεύουν περιστατικά covid.

Συνολικά για την κατάσταση στο ΕΣΥ χθες νωρίς το πρωί υπήρξε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας.

Χαλάρωση μέτρων

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει άνοιγμα κάποιας δραστηριότητας μετά την Καθαρή Δευτέρα ήτοι στις 16/3 όπως ευελπιστούσε η Κυβέρνηση. Του λόγους του είχαμε εξηγήσει αρκετά νωρίς αν και κάποιοι ίσως θέλουν να εθελοτυφλούν. Να αναφέρουμε δε ότι με βάση και τα τελευταία στοιχεία από τους μέσους όρους κρουσμάτων και τεστ της τελευταίας εβδομάδας, το ποσοστό θετικότητας έχει ξεπεράσεις πλέον το 4%, όταν αυτό θα πρέπει να κατέλθει του 3% για να διαθέτουμε μια σχετική ασφάλεια.

Ένα επιπλέον εμπόδιο αποτελούν επίσης και οι μεταλλάξεις. Στην Αττική πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι το βρετανικό στέλεχος επικρατεί και χρειάζεται επιπλέον προσοχή καθώς είναι πιο μεταδοτικό. Η αύξηση της κινητικότητας εκτιμάται ότι θα δώσει περισσότερα περιθώρια λοιπόν στην επιδημία να καλπάσει.

Να υπενθυμίζουμε ακόμη ότι όταν στις 14/12 άνοιξε με περιορισμούς το λιανεμπόριο είχαμε ήδη αρχίζει να καταγράφουμε 3ψήφια νούμερα όσον αφορά τα ημερήσια κρούσματα, αν και ο μέσος όρος των 7 ημερών τότε ήταν στα 1200 αλλά με σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης. Σήμερα έχουμε σταθερά 4ψηφιο αριθμό νέων κρουσμάτων την ημέρα ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών βρίσκεται σε πάνω από 2000 με ανοδικές τάσεις.

Ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας, αν αποδώσουν και τα τελευταία πιο αυστηρά μέτρα, ενώ μετά από 2 εβδομάδες θα αρχίσει και η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ. Ο Μάρτιος φαίνεται ένα ιδιαίτερα δύσκολος μήνας, με την ελπίδα να ανοίξουν δραστηριότητες να είναι αμυδρή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα