Κορονοϊός: Γιατί μια 15ημερη παράταση του lockdown δεν θα αναχαιτίσει την επιδημία

Κορονοϊός: Γιατί μια 15ημερη παράταση του lockdown δεν θα αναχαιτίσει την επιδημία
Στιγμιότυπο από την Αθήνα Eurokinissi

Επέκταση των απαγορευτικών μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή για διάρκεια δύο εβδομάδων. Όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και η κατάσταση του ΕΣΥ δείχνουν ότι το διάστημα αυτό δεν αρκεί.

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο δείχνει να βρίσκεται η κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική, γεγονός που φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό τη στιγμή που η τάση της επιδημίας κορονοϊού δείχνει να είναι ανοδική. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να εισηγηθεί την Παρασκευή στην Κυβέρνηση την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα καθώς η παράταση του lockdown που έχουμε τώρα από μόνη της δεν φαίνεται να επαρκεί.

Τα στοιχεία που δείχνουν να απογοητεύουν όσους ήλπιζαν για “απελευθέρωση” μέσα στον Μάρτιο προκύπτουν από τα στατιστικά γραφήματα της επιδημίας. Ειδικότερα:

1. Παρατηρώντας την πορεία των κρουσμάτων διαπιστώνεται ξεκάθαρα μια ανοδική τάση στην Επικράτεια. Δεν αναφερόμαστε σε στοιχεία μεμονωμένων ημερών αλλά στο εβδομαδιαίο μέσο όρο όπως αυτός προσδιορίζεται μέρα με την ημερά. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων από τις 17 Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 40% φτάνοντας χθες στα 1444 κρούσματα. Μάλιστα στο σχετικό γράφημα ο μέσος όρος φαίνεται να κινείται έως και εκθετικά, καταγράφοντας πορεία αντίστοιχη της πορείας το τέλος Οκτώβρη.

Σημειώνεται ότι για να αποκλιμακωθεί ραγδαία αυτή η πορεία χρειάζονται αρκετές μέρες, ενώ οι τρέχουσες νέες διαγνώσεις κορονοϊού θα πιέσουν τις επόμενες 7-10 ημέρες έντονα το ΕΣΥ.

2. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου καταγράφηκε ρεκόρ 2,5 μηνών όσον αφορά στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες μάλιστα είναι και κατά 50% περισσότερες από τα εξιτήρια. Συνολικά έγιναν 1629 νέες εισαγωγές οι οποίες είναι διπλάσιες σε σχέση με 4 εβδομάδες πριν.

3. Συντηρείται σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των διασωληνωμένων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος διασωληνωμένων ασθενών από τις 17 Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 20% φτάνοντας χθες στους 357 ασθενείς. Μάλιστα στο σχετικό γράφημα ο μέσος όρος φαίνεται να είναι στα επίπεδα που είχε φτάσει την ημέρα που η χώρα παρουσίασε ρεκόρ κρουσμάτων το Νοέμβριο. Εάν λοιπόν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων, τότε σε μερικές μέρες είναι πιθανόν να ξεπεραστεί το επίπεδο των 400 διασωληνωμένων.

Εδώ να τονίσουμε ότι αυτό το στοιχείο είναι από τα πλέον σημαντικά και δυστυχώς η πρόσφατη ιστορία μας έχει δείξει πως είναι ο πιο δύσκολα αποκλιμακούμενος δείκτης όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στα σχετικό γράφημα. Να προσθέσουμε δε ότι ήδη των 55% των κλινών ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι κατειλημμένες όπως και το 90% στην Αττική.

4. Ένας ακόμη σημαντικός δείκτης είναι και η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των τεστ διαπιστώνουν τα κρούσματα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η μέση θετικότητα της εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου ήταν 3,4%, όταν μια βδομάδα πριν ήταν 2,90%, δυο βδομάδες πριν 2,81% και 3 εβδομάδες πριν 2,52%. Η θετικότητα αυτή του 3,4% μάλιστα εντοπίζεται σε ιδιαίτερα αυξημένων αριθμό τεστ.

5. Όσον αφορά στα λύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο που κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει ελαφρώς φθίνουσα τάση (-16,1%) να διατηρεί όμως υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου. Το στοιχείο αυτό είναι εν μέρει και το μόνο αισιόδοξο.

Με βάση τα παραπάνω η αποκλιμάκωση των ιδιαίτερα αρνητικών δεικτών της επιδημίας φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί σε μερικές μόνο ημέρες και αυτό σε συνδυασμό και με τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία αυτή την περίοδο δεν ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί έντονα.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της Καθηγήτριας Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Αναστασίας Κοτανίδου ότι: “το βασικό μέλημα όλων των μελών της Επιτροπής είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Δυστυχώς, πολλές φορές τα νούμερα τα οποία έχουμε μπροστά μας και τα κρούσματα τα οποία συνεχώς αυξάνονται, δεν μας δίνουν αυτή την δυνατότητα. Αυτή την εβδομάδα είμαστε σχεδόν συνεχώς σε τηλεδιασκέψεις, με στόχο μέχρι την Παρασκευή να δούμε αν υπάρχει κάποια δυνατότητα, έστω μία χαραμάδα, κάτι να πούμε ότι θα δώσουμε επιπλέον. Παρά την ελπίδα μας όμως, τα νούμερα φαίνονται πάρα πολύ άσχημα. Ακόμα δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση, καμία συζήτηση δεν έχει γίνει. Αυτό θα γίνει την Παρασκευή κάποιες ώρες από το μεσημέρι και μετά”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα