Κορονοϊός: Εμβόλια – Φάρμακα: Σημειώσατε 1

Κορονοϊός: Εμβόλια – Φάρμακα: Σημειώσατε 1
Εικόνα από ΜΕΘ κορονοϊού σε νοσοκομείο της Αθήνας Shutterstock

Αποδεδειγμένα αποτελεσματικότερη θεωρείται η πρόληψη έναντι της θεραπείας για κορονοϊό, ειδικά την τρέχουσα περίοδο. Μάταιη αναμονή για τα νέα φάρμακα ως υποκατάστατο του εμβολίου.

Κανείς δεν αμφισβητεί την σημαντική αξία της ανακάλυψης μονοκλωνικών αντισωμάτων αλλά και των χαπιών κατά του κορονοϊού, όμως με την επιδημία να μολύνει ημερησίως περισσότερους από 5000 πολίτες είναι τουλάχιστον ανώφελο κάποιος να μην εμβολιάζεται αναμένοντας την κυκλοφορία των θεραπειών.

Η επιστημονική κοινότητα είναι ξεκάθαρη στο πεδίο αυτο. Μπορεί πολύ σύντομα να εγκριθεί η κυκλοφορία των φαρμάκων της MSD και της Pfizer καθώς και των μονοκλωνικών αντισωμάτων της Lilly που απομακρύνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής νόσου, όμως η διαθεσιμότητα τους για ευρεία χρήσει αργεί πολύ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελο Μανωλόπουλο: “Τα χάπια μπορούν να χορηγηθούν νωρίς, τις πρώτες μέρες μετά τη λοίμωξη. Με το που εκδηλώνονται συμπτώματα είναι σημαντικό να αρχίσει η χορήγηση. Αν αργήσουν να χορηγηθούν, μετά δε βοηθάνε σε κάτι. Πρέπει να προλάβουν να μπλοκάρουν τον ιό από το να μπει στα κύτταρα. Τον περιορίζουν στο ανώτερο αναπνευστικό και δεν τον αφήνουν να κάνει ζημιά”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ πρόσθεσε ότι η έγκριση που παίρνουν είναι για άτομα άνω των 65 ετών που έχουν και κάποιο νόσημα, είτε διαβήτη είτε κάποιο πρόβλημα καρδιακό ή αναπνευστικό ή ανοσοκατεσταλμένοι. “Αυτή είναι η ένδειξη, με την οποία παίρνουν την προσωρινή έγκριση. Όταν θα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα, θα μπορεί να χορηγηθεί σε όλους”, επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά στους αντιεμβολιαστές, ανέφερε ότι σε λίγο καιρό θα λένε “δε θέλω το φάρμακο, κάντε μου το εμβόλιο, υπογραμμίζοντας ότι στη φαρμακολογία, τα εμβόλια είναι τα πιο ασφαλή φάρμακα που υπάρχουν από όλες τις κατηγορίες. “Έχουν τη μικρότερη πιθανότητα να κάνουν παρενέργειες. Όλα τα άλλα φάρμακα ακόμα και τα πιο ασφαλή που παίρνουμε όλοι μας έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν κάποιες παρενέργειες”, συμπλήρωσε.

Επισημάνσεις Πρύτανη ΕΚΠΑ

Στις κατηγορίες ασθενών με κορωνοϊό για τους οποίους ενδείκνυνται τα μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά και στον τρόπο δράσης και χορήγησής τους αναφέρεται ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα μονοκλωνικά αντισώματα ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

Πρόκειται όπως εξηγεί “για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα’.

“Έως σήμερα, τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα για τη COVID-19 έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση για χρήση σε επείγουσα βάση, καθότι βρίσκονται ακόμα υπό αξιολόγηση για να λάβουν πλήρη αδειοδότηση κυκλοφορίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο συνδυασμός των Βamlanivimab και Εtesevimab (Eli Lilly), ο συνδυασμός των Casirivimab και Imdevimab (Regeneron), το Regdanvimab (Celltrion) και το Sotrovimab (GSK). Η χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στο πλαίσιο κλινικών πρωτοκόλλων οδήγησε σε μείωση των νοσηλειών και των θανάτων σε ασθενείς με COVID-19, καθώς και γρηγορότερη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο».

Όσον αφορά τον τρόπο χορήγησης τους ο κ. Δημόπουλος αναφέρει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση, αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. “Σημαντικό είναι επίσης ότι η χορήγηση θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της COVID-19 και σίγουρα σε λιγότερο από 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων”.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια κα Βάνα Παπαευαγγέλου σχετικά με το πρώτο χάπι που αναμένεται να εγκριθεί , της MSD αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια σημαντικη ανακάλυψη και ένα ιδιαίτερα ευχάριστο νέο, όμως “δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε είναι η πρωτογενής πρόληψη, να μην κολλήσουμε, το εμβόλιο. Γιατί άπαξ και κολλήσεις, ωραία, έχεις ένα φάρμακο που μειώνει 50% την πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου από τον κορoνοϊό. Όμως είσαι άρρωστος. Έχεις κολλήσει. Έχεις αγωνία, πονάς, είσαι άρρωστος. Δηλαδή δεν μπορεί να συγκριθεί το ένα με το άλλο. Είναι πολύ ευχάριστο ότι θα έχουμε φάρμακα αλλά ας μην ξεχνάμε την ουσία του θέματος”.

Ιδιαίτερα χαμηλές ποσότητες

Σχετικά με την κυκλοφορία και τις ποσότητες φαρμάκων για τον κορονοϊό που αναμένουμε, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα. Μίνα Γκάγκα, αναφέρει ότι μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες ημέρες θα έχουμε παραλάβει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία θα χορηγούνται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη μηχανικού αερισμού και νοσηλείας στη ΜΕΘ. Ωστόσο, η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων – όπως και τα αντιικά χάπια που επίσης αναμένουμε στις αρχές του έτους- δεν καταργούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

“Να θυμίσω, όμως, ότι έχουμε 6.800 κρούσματα την ημέρα και τα φάρμακα που θα έχουμε είναι της τάξης 2.000-10.000 χιλιάδες, μέχρι εκεί. Δεν θα είναι 100.000. Αν υποθέσουμε ότι θα τα πάρουν όλοι, που δεν θα τα πάρουν φυσικά όλοι, η ποσότητα που θέλουμε είναι τεράστια. Είναι πολύ πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί. Είναι πολύ πιο ασφαλές να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα, παρά να θεραπεύσουμε. Αυτό να το έχουμε υπόψη μας. Δηλαδή θα φέρουμε τα φάρμακα, είμαστε σε διαδικασίες και με διμερείς συμφωνίες και μέσω του procurement της Ευρώπης, αλλά δεν υπάρχει παραγωγή τέτοια που να αντιμετωπίσει τα κρούσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή” επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Επίσης και ο Υπουργός Υγείας Θανος Πλεύρης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση ήδη έχει φέρει τροπολογία, έτσι ώστε να μπορεί να φέρνει φάρμακα ακόμα και αν βρίσκονται στο στάδιο της μη τελικής έγκρισης.

“Αυτή τη στιγμή, έχουμε από τη μία πλευρά μονοκλωνικά που δεν έχουν πάρει τελική έγκριση. Η τελική τους έγκριση αναμένεται τον Νοέμβριο και ήδη είμαστε σε διαπραγματεύσεις. Και μετά υπάρχουν, τα χάπια τα οποία όμως δεν θα τα έχουμε άμεσα, αλλά από το 2022. Η Επιτροπή των Επιστημόνων έχει ορίσει τα κριτήρια για το ποιος θα παίρνει αυτές τις θεραπείες. Αυτές αφορούν τα πρώτα στάδια της νόσου και απευθύνονται στις ευπαθείς ομάδες” σημειώνει ο υπουργός.

“Η τιμή τους ξεκινά από τα 700-800 ευρώ και φτάνει μέχρι τις 2.000 ευρώ για τα μονοκλωνικά. Είναι ακριβές θεραπείες.Δεν έχει λογική να προτιμά κάποιος να περιμένει τις θεραπείες, οι οποίες, από τη στιγμή που δεν είναι ακόμα στο στάδιο της έγκρισης, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών από τα εμβόλια” τονίζει ο κ. Πλευρής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα