Κορονοϊός: Ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού ενόψει νέων κρουσμάτων

Κορονοϊός: Ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού ενόψει νέων κρουσμάτων
Θεσσαλονίκη - ΑΧΕΠΑ: Πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα MotionTeam

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς το επόμενο διάστημα θεωρείται ισχυρή η πιθανότητα περαιτέρω διασποράς του ιού.

Γεγονός αποτελεί το πρώτο κρούσμα νέου κορονοϊου (Covid-19) στην Ελλάδα, με την Πολιτεία να ενεργοποιεί άμεσα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τον περιορισμό της διασποράς του. Η εμφάνιση του κρούσματος ήταν κάτι αναμενόμενο, όπως επεσήμανε χθες και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και φυσικά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων. Τα μέτρα που λαμβάνονται μπορεί να φαίνονται αυστηρά, όμως δεν πρέπει να προξενούν κανένα πανικό καθώς αφορούν στην εξασφάλιση των συνθηκών για τη μη εξάπλωση του ιού.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, στο πλαίσιο αυτών των μέτρων σήμερα κλείνει το δημοτικό σχολείο στο οποίο πηγαίνει το παιδί της 38χρονης η οποία προσβλήθηκε από τον ιό, ενώ και στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέφτηκε γίνονται διαδικασίες απολύμανσης. Μάλιστα το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση του αναφέρθηκε στα πρώτα βασικά μέτρα που υλοποιούνται με σημαντικότερο τον έλεγχο όλων εκείνων που επιστρέφουν από περιοχές της Βόρειας Ιταλίας. Ειδικότερα σημειώνεται ότι μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος διενεργείται:

– Ιχνηλάτηση επαφών – με βάση ειδικό αλγόριθμο – της 38χρονης η οποία προσβλήθηκε από τον ιό από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

-Ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

– Καταγράφονται όλα τα ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Έλεγχοι

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχουν γίνει δεκάδες έλεγχοι υπόπτων κρουσμάτων στη χώρα τα οποία φυσικά ήταν αρνητικά με εξαίρεση το χθεσινό στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή όπως ανέφερε η μικροβιολόγος του ΠΑΣΤΕΡ, Ελίνα Χορευτή, έως το Σάββατο το εργαστήριο είχε ελέγξει 32 δείγματα. Από το Σάββατο έως σήμερα ελέχθησαν άλλα 7. Όλα τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί από το Παστέρ είναι αρνητικά, όπως σημείωσε. Ακόμη ένα δείγμα από άτομο που είχε επισκεφθεί την Ιταλία είναι υπό διερεύνηση.

Ηπιότερος από τη γρίπη

Εκείνο που τονίζει πάντως η επιστημονική κοινότητα είναι το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός μοιάζει με τον ιό της γρίπης, όσον αφορά στην μεταδοτικότητά του. Φαίνεται όμως από πλευράς συμπτωματολογίας ότι είναι ηπιότερος και το σημαντικό είναι ότι δεν μεταδίδεται εύκολα στα παιδιά ή κι αν μεταδοθεί βιώνουν την νόσο σαν ένα απλό κρυολόγημα. Ο ιός δείχνει πιο επικίνδυνος σε μεγαλύτερες ηλικίες με βάση και τα συγκεντρωτικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσιόδρα είναι θετικό το ότι την περίοδο αυτή ξεκινά η ύφεση της γρίπης στην Ελλάδα κι έτσι θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση της νόσου. Ένας συνδυασμός των δύο ιών θα μπορούσε να επιφέρει δυσκολίες στην ανταπόκριση του συστήματος υγείας. Εν κατακλείδι το σημαντικότερο το οποίο τονίζεται είναι η διατήρηση της προσωπικής υγιεινής και ο περιορισμός των μετακινήσεων σε άτομα που έχουν συμπτώματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version