Κορονοϊός: Εντείνεται η ανησυχία για τις περιοχές του Κεντρικού Τομέα της Αττικής

Κορονοϊός: Εντείνεται η ανησυχία για τις περιοχές του Κεντρικού Τομέα της Αττικής
Άνθρωποι με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Το 1 στα 10 νέα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες εντοπίζεται στους δήμους πέριξ του Κέντρου. Με χιλιάδες ενεργά κρούσματα δεν θα ήταν απίθανη η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων.

Την ώρα που η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται την πρόθεσή της να ανοίξει το λιανεμπόριο, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως περίπου 1000 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες 14 ημέρες στη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρα, ήτοι στο κέντρο του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το γεγονός αυτό ανησυχεί καθώς υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100 ενεργά κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000, και ο κόκκινος συναγερμός χτυπά όταν τα κρούσματα αυτά αυξηθούν στα 150 ανά 100.000.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις 30/12/2020έως και χθες 12/1/2021, επιβεβαιώθηκαν συνολικά 9080 νέα κρούσματα στη χώρα. Από αυτά, σχεδόν το 40% αφορούν στην ευρύτερη περιφέρεια την Αττικής και είναι λογικό διότι στην εν λόγω περιφέρεια διαμένει σχεδόν το 50% του Ελληνικού πληθυσμού.

Ο Κεντρικός Τομέας δηλαδή οι Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας καταγράφουν άνοδο κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και μάλιστα χθες σημειώθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός μετά τις 9 Δεκεμβρίου. Ίσως σε αυτό να συνέβαλε ότι έγιναν και περισσότερα τεστ, αλλά και πάλι τα 365 νέα κρούσματα ως απόλυτος αριθμός δεν είναι καθησυχαστικός.

Να αναφέρουμε δε ότι στα χθεσινά κρούσματα όπως επίσης και στα σημερινά και αυριανά θα αποτυπωθεί η πορεία της επιδημίας κατά το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς όπου υπήρξε και σημαντική κινητικότητα, ενώ ακόμη δεν έχει διαφανεί η κινητικότητα του πληθυσμού κατά τα Θεοφάνια.

Το τριήμερο λοιπόν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Εάν τα στοιχεία δείξουν σταθεροποίηση σε αυτά τα επίπεδα ίσως να μπορέσει να γίνει ένα δειλό άνοιγμα του λιανεμπορίου, κάτι το οποίο αναμένεται να αξιολογηθεί ως ενδεχόμενο από της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Αν όμως διαπιστωθεί αύξηση, τότε το ρίσκο είναι μεγάλο, καθώς θα προσθέσει κινητικότητα στην ήδη υπάρχουσα λόγω του ανοίγματος των σχολείων.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται υπό διαρκή πίεση από τον εμπορικό κόσμο ο οποίο βαίνει προς την εξαθλίωση. Όμως την ίδια στιγμή το πιθανό άνοιγμα συμπίπτει και με το πρώτο σφοδρό χειμωνιάτικο κύμα κακοκαιρίας.

Την ίδια ώρα υπάρχουν φωνές επιστημόνων που σημειώνουν ότι εάν το λιανεμπόριο ανοίξει στη λογική του click in shop με προσοχή, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αφού έχει φανεί πως και ο συγχρωτισμός στα σούπερ μάρκετ δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην επιδημία. Άρα το προσεκτικό και με ραντεβού εμπόριο δεν θα ενδυναμώσει τον ιό.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι η αποκλιμάκωση των νοσηλειών στις ΜΕΘ οι οποίες αν συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά, σύντομα θα ναι κάτω από τις 300, δηλαδή θα είναι κατειλημμένο ποσοστό χαμηλότερο του 50%, το οποίο θεωρείται βασικό κριτήριο.

Συνολικά η κατάσταση δείχνει οριακά θετική, όμως κινείται σε μια εύθραυστη ισορροπία η οποία μπορεί εύκολα να κλονιστεί και αυτό είναι το γεγονός που δημιουργεί άγχος.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα