Κορονοϊός: Ισχυρό εργαλείο πλέον τα rapid test

Τεστ για τον κορονοϊό
Τεστ για τον κορονοϊό EUROKINISSI

Για πρώτη φορά μετά τους 2,5 μήνες που χρησιμοποιούνται, τα rapid test προσέγγισαν σε 24ωρη βάση τους μοριακούς ελέγχους. Τι σημαίνει αυτό.

Σε υψηλής αξίας εργαλείο ανίχνευσης του κορονοϊού στην κοινότητα, αναδεικνύονται πλέον τα rapid test, τα οποία έχουν το ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των μοριακών ελέγχων να δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε μισή ώρα. Μάλιστα χθες, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διενεργηθηκαν 17326 μοριακοί έλεγχοι και 15.168 rapid test αριθμός ρεκόρ για τα τελευταία, τα οποία έφτασαν αριθμητικά πολύ κοντά στους μοριακούς ελέγχους.

Είναι γεγονός πως rapid test αποτελούσαν ένα σημαντικό όπλο για τους ελέγχους που έκανε ο ΕΟΔΥ, ο οποίος και μέχρι τη θεσμοθέτηση με νόμο να μπορούν να τα διενεργούν και τα ιδιωτικά διαγνωστικά, είχε το δικαίωμα να τα διενεργεί, χρησιμοποιώντας τα πλέον αξιόπιστα σε ευαισθησία με βάσει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μάλιστα με βάση και τα όσα έχει αναφέρει ο πρόεδρος του οργανισμού Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενημέρωνε για τους ελέγχους και τα αποτελέσματά τους τον Εθνικό Μητρώο Ασθεnών Covid-19.

Η Ελλάδα δε πρωτοπόρησε έναντι πολλών άλλων χωρών στη χρήση αυτών των τεστ. Σημειώνεται δε πως από τις 26/9 που βλέπουμε για πρώτη φορά rapid test να καταγράφονται στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δηλαδή σε διάστημα 2,5 μηνών 306.969 τεστ.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Υπουργείο Υγείας προσπάθησε να βάλει γενικότερα μία τάξη στα rapid test. Λόγω του ότι τα εν λόγω τεστ αρχικά δεν θεωρούνταν απόλυτα αξιόπιστα, το αποτέλεσμά τους όταν ήταν θετικό, δηλαδή υπήρχε διάγνωση κρούσματος, έπρεπε να επαναλαμβάνεται η διαδικασία και μέσω μοριακού ελέγχου. Όπως γνωρίζουμε τελικά όσα θετικά rapid test επαναλήφθηκαν με τη διαδικασία του μοριακού ελέγχου, επιβεβαιώθηκαν.

Πριν από 2 εβδομάδες από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ), την εταιρεία του Δημοσίου που διαχειρίζεται το Εθνικό Μητρώο, ανακοινώθηκε ότι "στο σύστημα του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Covid-19 έχει προστεθεί νέα επιλογή στο μενού με τίτλο "Νέα καταχώρηση Rapid test", μέσω της οποίας καταχωρούνται οι εξετάσεις και τα αποτελέσματα των Rapid tests που διενεργούνται. Ως Μέθοδος διάγνωσης των rapid tests καθορίζεται αυτόματα από το σύστημα η «Ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα του αναπνευστικού».

Επίσης να επισημάνουμε ότι τελικά Κυβέρνηση και Ιδιωτικά Διαγνωστικά συμφώνησαν στην τιμή που τα χρεώνουν κι έτσι πλέον χωρίς να υπάρχει κάποια γκρίζα ζώνη τα ιδιωτικά διαγνωστικά όπως υποχρεούνται καταχωρούν μέσω της ΗΔΙΚΑ στο Εθνικό Μητρώο τα τεστ που κάνουν.

Για το λόγο αυτό έχουμε πιθανότατα κι περισσότερα τεστ που καταγράφονται και ίσως και αυτό τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης υπάρχει και μεγαλύτερη ευχέρεια να γίνεται ανίχνευσή του κορονοϊού σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες και φυσικά με χαμηλότερο κόστος.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ γενικά η αξιοπιστία των τεστ όταν εντοπίζουν κάποιον θετικό στον κορονοϊό, φαίνεται να μη συμβαίνει το ίδιο και στα αποτελέσματα που είναι αρνητικά. Δηλαδή φαίνεται κάποιοι θετικοί να μην εντοπίζονται από τα rapid λόγω χαμηλού ιικού, και φυσικά η μεταδοτικού, φορτίου. Όμως θεωρείται σχετικά χαμηλό το ποσοστό αυτό.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network