Κορονοϊός: Καλπάζει ακόμη η Δέλτα όταν 1 στα 4 τεστ είναι θετικό

Κορονοϊός: Καλπάζει ακόμη η Δέλτα όταν 1 στα 4 τεστ είναι θετικό
Ουρές για rapid test. Eurokinissi

Διπλή είναι η απειλή από το μέτωπο της επιδημίας καθώς αφενός έχουμε δραματική άνοδο των κρουσμάτων, αφετέρου ένα ποσοστό 30% αυτών αφορούν στη θανατηφόρο μετάλλαξη Δέλτα. Ανησυχία για την αντοχή των νοσοκομείων.

Για πρώτη φορά χθες η θετικότητα έφτασε στα επίπεδα του 25% οδηγώντας μάλιστα στην καταγραφή του δεύτερου υψηλότερου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Την ίδια στιγμή αν και θεωρείται υπεύθυνη η μετάλλαξη Όμικρον, τα κρούσματα της Δέλτα σημειώνουν επίσης ρεκόρ.

Η επέλαση της Όμικρον από τη μια μεριά που προκαλεί χιλιάδες νέες νοσήσεις, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων της Δέλτα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πίεση του ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα εκτιμάται ότι τα χθεσινά κρούσματα της Δέλτα ήταν στα επίπεδα των 10.000. Μόνο από αυτή τη μέρα είναι πολύ πιθανό να έχουμε πάνω από 1000 νέες νοσηλείες και 150 θανάτους τουλάχιστον.

Στο 70% η επικράτηση της Όμικρον

Όπως επεσήμανε χθες ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης “Οι πρώτες εικόνες δειγματοληψίας από πέντε Περιφέρειες, Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη δείχνουν πως ο μέσος όρος κρουσμάτων από Όμικρον είναι κοντά στο 70%”.

Αυτό μεταφράζεται σε απόλυτο αριθμό με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις σε περίπου 11 χιλιάδες νέα κρούσματα της Μετάλλαξης Δέλτα, η οποία όταν επικρατούσε δεν είχε παρουσιάσει πάνω από 8.600 νέες διαγνώσεις. Η Δέλτα χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα και σ αυτή αποδίδεται η σημαντική αύξηση των θανάτων τους προηγούμενους μήνες.

Από την άλλη μεριά και η Όμικρον προκαλεί νοσηλείες, αν και σε μικρότερο βαθμό. Όμως οι πολλές χιλιάδες νέες διαγνώσεις Όμικρον πιέζει αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, βλέπουμε πως τις τελευταίες μέρες το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Πάντως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι η παγκόσμια βιβλιογραφία κλίνει προς το δεδομένο πως η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη με την Όμικρον και βλέπουμε σιγά- σιγά και δεδομένα για τη θνητότητα, που και αυτή φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Σχετικά με την θνητότητα διευκρίνισε ότι “Μέχρι πριν δύο – τρεις ημέρες η καταγραφή των κρουσμάτων Όμικρον ήταν με δειγματοληψία στην κοινότητα. Από την προηγούμενη Παρασκευή – Σάββατο ξεκινήσαμε να κάνουμε καταγραφή όλων των εισαγωγών για να δούμε αν πραγματικά είναι Όμικρον. Αυτή η διαδικασία τώρα ξεκίνησε για να έχουμε ακριβώς αυτή την εικόνα, τη διάρκεια νοσηλείας, τη νοσηρότητα και τη θνητότητα”.

Τρομάζει η θετικότητα-Τι επισήμανε ο Τζανάκης

Στην τρομακτική αύξηση του δείκτη θετικότητας αναφέρθηκε και ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφέροντας ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με την έξαρση δύο διαφορετικών μεταλλάξεων κορονοϊού, της Δέλτα και της Όμικρον.

Όπως είπε η Δέλτα είναι εδώ καθώς αποτελεί το 10% και σε ορισμένες περιοχές το 20% των κρουσμάτων και καθώς είναι πολύ λοιμογόνος συνεχίζει να προκαλεί θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλείες. Η έξαρση της Δέλτα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι και η αιτία που συντηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας.

«Όταν έχουμε 25.000, 30.000 και 35.000 (κρούσματα) και το 20% από αυτά να είναι Δέλτα, -που μπορεί να είναι παρά πάνω, έχουμε 5.000 και 6.000 Δέλτα. Τα υπόλοιπα είναι Όμικρον που υποτίθεται ότι δεν πιέζουν το σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας τον τρομάζει καθώς προχθές με σχετικά λίγα τεστ (80.000) έφτασε στο 22,7% κάτι που σημαίνει πως ένα στα τέσσερα δείγματα ήταν θετικά, κάτι το οποίο ενισχύθηκε χθες και μάλιστα σε μεγαλύτερο αριθμό τεστ.

Εξήγησε πως όταν γίνουν πολλά τεστ για παράδειγμα 650.000 τότε τα κρούσματα θα φτάσουν 65.000 με έναν δείκτη θετικότητας γύρω στο 10%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα