Κορονοϊός: Καλπάζουν αλλά δεν τρομάζουν οι Όμικρον 4 και 5

Κορονοϊός: Καλπάζουν αλλά δεν τρομάζουν οι Όμικρον 4 και 5
ΜΕΘ (Φωτό αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Μπορεί να είναι οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές κορονοϊού και να προκαλούν πυρετό, όμως οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 δεν έχουν δείξει να προκαλούν βαριά νόηση.

Ξεπερνούν καθημερινά τις δέκα χιλιάδες τα νέα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται καθημερινά, με τον χθεσινό αριθμό να αποτελεί ρεκόρ τριμήνου, όμως αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς. Είναι γεγονός ότι εδώ και μερικές εβδομάδες ζούμε στον αστερισμό των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5 οι οποίες δεν αναχαιτίζονται από την ανοσία που έχουμε είτε από εμβόλια είτε από φυσική νόσηση. Όμως την ίδια ώρα αν και προκαλούν πυρετό, δεν οδηγούν σε υψηλό αριθμό περιστατικών βαριάς νόσησης.

θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στην τάση να επικρατήσουν οι δύο υποπαραλλαγές, στις οποίες φαίνεται να αποδίδεται το 40% των νέων κρουσμάτων και σχεδόν το σύνολο των επαναλοιμώξεων.

Όπως μάλιστα επεσήμανε χθες και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο ΣΚΑΙ, οι νέες υποπαραλαγγές της Όμικρον μπορεί να προκαλούν υψηλό πυρετό όμως δεν προκαλούν θέμα οξυγόνωσης του οργανισμού και για το λόγω αυτό δεν έχουμε δει αύξηση των διασωληνώσεων.

Ο επίκουρος καθηγητής τόνισε ότι ότι το γεγονός ότι οι ασθενείς έχουν πυρετό σημαίνει ότι ο οργανισμός αντιδρά προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νόσο.

Χθες να αναφέρουμε ακόμη ότι συνεδρίασε και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εξετάσει τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία. η ειδικοί παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας, και είναι συγκρατημένοι καθώς η χθεσινή ανακοίνωση άνω των 20.000 κρουσμάτων κορονοϊού, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να μην προβληματίσει.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η αύξηση των κρουσμάτων δεν αναμένεται να οδηγήσει σε περιοριστικά μέτρα, καθώς ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά της έξαρσης των κρουσμάτων και η κορύφωση αναμένεται περί τις 10 Ιουλίου. Πρόσθεσε δε, ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία δεν αυξάνεται σημαντικά και πως ακόμα και όσοι νοσούν με υψηλό πυρετό δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το οξυγόνο.

Η πορεία της επιδημίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται περισσότερα από 1300 άτομα λόγω κορονοϊού, όμως οι διασωληνωμένοι είναι λιγότεροι από 100. Μέσα σε μια βδομάδα ο μέσος ημερήσιος όρος νέων διαγνώσεων έχει αυξηθεί κατά 50% και πλέον ξεπερνώντας τις 11.000.

Επίσης και οι νέες νοσηλείες, έχουν ξεπεράσει καθημερινά τις 200 και μάλιστα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν σημειώσει αύξηση 50% μέσα σε μία εβδομάδα. Το στοιχείο αυτό εξετάζεται ιδιαίτερα από τους ειδικούς διότι σε μερικές μέρες θα φανεί αν αυτή η αύξηση θα συνοδευτεί από νέες διασωληνώσεις και θανάτους. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθεί σημαντικά αυξημένος αριθμός νέων νοσηλειών οι οποίες θα κινηθούν προς τις 300.

Τι επισημαίνει ο Σαρηγιάννης

Από τη πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναμένει κορύφωση του «κύματος» που είναι σε εξέλιξη έως τα μέσα Ιουλίου με διπλασιασμό των κρουσμάτων κορονοϊού σε εβδομαδιαία βάση, τα οποία εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 25.000 έναντι 13.000 που είναι σήμερα κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

Θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση, αλλά η συνέχεια τον Αύγουστο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την εξέλιξη της πανδημίας στις χώρες προέλευσης των τουριστών οι οποίοι τα φτάσουν στη χώρα μας για διακοπές.

Η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη γρήγορη αύξηση των εισαγωγών σε απλές κλίνες και ΜΕΘ.

Μάλιστα, εκτιμά πως έως το τέλος του Ιουλίου ή στις αρχές του Αυγούστου θα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 400 ασθενείς με ανάγκη διασωλήνωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα