Κορονοϊός: Κρίσιμο για την Αττική το επόμενο 10ημερο

Κορονοϊός: Κρίσιμο για την Αττική το επόμενο 10ημερο
Καθαρίστρια σε εστιατόριο ξενοδοχείου στην περιοχή της Ακρόπολης AP

Η συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα κατά του περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, ίσως να αποτρέψει ένα lockdown. Δυσκολεύει η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Καλπάζει η επιδημία κορονοϊού στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τα μισά από τα ενεργά κρούσματα τα οποία έχουν καταγραφεί στη χώρα. Το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης είναι το αν τα μέτρα που λαμβάνονται θα αποδώσουν μέσα στις επόμενες κρίσιμες 10 ημέρες ώστε να μην πιεστεί το σύστημα υγείας. Για το λόγω αυτό θεωρείται κρίσιμη η συμμόρφωση στα μέτρα.

Όπως =σημείωσε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής 18/9 για τον κορονοϊό ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για την Αττική, αναμένουμε να καταγραφεί στην επίπτωση των κρουσμάτων εντός περίπου 10-14 ημέρες, ενώ για την επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων αναμένουμε να χρειαστεί παραπάνω, γύρω στις 20-30 ημέρες.

Η παραπάνω τοποθέτηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των νέων κορυσμάτων σε ημερήσια βάση θα είναι άνω των 300, ενώ οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται θα είναι κοντά στους 600 εκ των οποίων περίπου οι 70 διασωληνωμένοι.

Σχετικά με την κατάσταση στην Αττική, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι “για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, θέλω να σας δώσω κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Σε σύνολο 14.400 (18/9) κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας από τις 26 Φεβρουαρίου, σήμερα έχουμε 4.084 ενεργά κρούσματα θετικά στον ιό σε όλη την επικράτεια. Από αυτά, 2.100, πάνω δηλαδή από τα μισά, είναι στην Αττική. 263 νοσηλεύονται και 1837 αναρρώνουν κατ’ οίκον. Από αυτά τα 2.100, τα 966 είναι στο Δήμο Αθηναίων”.

Σε ό,τι αφορά στο ΕΣΥ, ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Κντοζαμάνης ανέφερε ότι συνολικά στην Ελλάδα, σε επίπεδο επικράτειας, λειτουργούν σήμερα 931 κλίνες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 778 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 32 σε στρατιωτικά και οι υπόλοιπες σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Να σχολιάσουμε εδώ ότι οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ είναι αρκετά μακριά από τον στόχο των 1200 που έχει τεθεί για το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, από τις 931 κλίνες ΜΕΘ, οι 603 είναι κατειλημμένες και οι 328 κενές. Από τις 931 κλίνες, οι 692 διατίθενται για ασθενείς που δεν νοσούν από τον κορονοϊό, ενώ οι 239 διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Και από τις 239 στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 91 και οι υπόλοιπες 148 είναι κενές.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, από το σύνολο των 337 κλινών έχουν διατεθεί 248 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα εκτός κορονοϊού, εκ των οποίων οι 209 είναι κατειλημμένες και οι 39 κενές και έχουμε 89 κλίνες κορονοϊού, εκ των οποίων οι 59 είναι κατειλημμένες και οι 30 είναι κενές.

Λόγω της αύξησης των εισαγωγών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα Νοσοκομεία της Αττικής, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο το οποίο αφορά στην αύξηση των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημείωσε ο υφυπουργός.

“Ήδη τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκαν 10 κλίνες εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία και 4 στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα έχουν προστεθεί επιπλέον 24 κλίνες εντατικής θεραπείας στο Ασκληπιείο της Βούλας, στο Αττικό και αλλού. Επιπλέον δηλαδή 38-40 κλίνες ΜΕΘ” ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας και επέκτασης λειτουργίας νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 236 στο σύνολο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ είναι από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο που είναι δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, 50 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αναμένονται 8 κλίνες ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Νοσοκομείο στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας από τη δωρεά του κυρίου Μαρινάκη, της κυρίας Φράγκου και της ΙΟΝ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα