Κορονοϊός: Με ρυθμό 80% αυξάνονται οι θάνατοι τον Νοέμβριο

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Στις 555 έφτασαν ήδη οι απώλειες ζωής λόγω κορονοϊού το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όταν πριν από ένα μήνα ήταν 307.

Το μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων 6 μηνών κατέγραψαν οι νεκροί λόγω κορονοϊού φτάνοντας τους 70, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, με τον Νοέμβριο ήδη να διαγράφει μια σκληρή πορεία στο μέτωπο της επιδημίας. Μάλιστα το πρώτο 10ημερο του μήνα, σημειώθηκε αύξηση κατά 80% στους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών από τον ιό.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις πρώτες 10 ημέρες του Νοεμβρίου σημειώθηκαν 555 θάνατοι λόγω της επιδημίας έναντι 307 το ίδιο διάστημα τον Οκτώβριο. Επίσης το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είχαν σημειωθεί 411 θάνατοι.

ADVERTISING

Από το σύνολο των θανάτων οι 7 ήταν ηλικίας μεταξύ 18-39 ετών, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, ενώ 84 καταγράφηκαν μεταξύ 40 έως 65 ετών. Φαίνεται λοιπόν πως η επιδημία δεν κάνει διακρίσεις και χτυπά νέους παραγωγικούς ανθρώπους.

Εκτιμάται ότι ο Νοέμβριος δυστυχώς θα εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον θανατηφόρους μήνες, μια εκτίμηση που αποδίδεται στη σημαντική αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων. Ήδη στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 3.600 ασθενείς λόγω covid καλύπτοντας το σχεδόν 60% των διαθέσιμων απλών κλινών.

Επίσης οι διασωληνώσεις προσεγγίζουν τις 500, αριθμός εξαιρετικά υψηλός.

Νέες νοσηλείες

Η πίεση στο ΕΣΥ αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκε ότι την εβδομάδα 1-7/11, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία ήταν 2.519, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.491. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,69. Αντίστοιχα μία εβδομάδα πριν είχε ανακοινωθεί ότι το διάστημα 25-31/10, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,62.

Φαίνεται λοιπόν μία αύξηση στις νέες οι εισαγωγές 30% ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο, ενώ πλέον οι εισαγωγές κινούνται σταθερά σε επίπεδα άνω των 400 ημερησίως.

Η δε πορεία των διασωληνώσεων μοιάζει με εκείνη της εξέλιξης του τρίτου κύματος το Μάρτιο και το ενδεχόμενο να δούμε αυξημένες εισαγωγές σε ΜΕΘ με 800 διασωληνωμένους δεν είναι παράδοξο. Το ζήτημα είναι όμως ότι τότε υπήρχε η δυνατότητα να ανοίξουν νέες ΜΕΘ ενώ τώρα αυτό είναι πιο δύσκολο.

Πολλές κλίνες εντατικής είναι κατειλημμένες από non covid περιστατικά και δύσκολα μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ covid. Ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει έτσι κι αλλιώς το 80% των κλινών ΜΕΘ που έχει δηλαδή περίπου 200. Μάλιστα χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικών.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Οι ιδιωτικές Κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network