Κορονοϊός: Μετάλλαξη και κινητικότητα προβληματίζουν τους επιστήμονες

Κορονοϊός: Μετάλλαξη και κινητικότητα προβληματίζουν τους επιστήμονες
Έντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη από τη μετάλλαξη του κορονοϊού AP

Για πρώτη φορά ο ΕΟΔΥ καταγράφει υψηλό ποσοστό νέων κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 17 ετών. Επανεξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυξανόμενη διασπορά του κορονοϊού, αλλά ειδικότερα του μεταλλαγμένου ιού του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επιδημιολόγοι προσπαθούν να σχηματίσουν μια αντικειμενική εικόνα για την επικινδυνότητα της επέκτασης της επιδημίας. Η αύξηση της κινητικότητας το τελευταίο διάστημα με το άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων, φέρνει στην επιφάνεια και μια άλλη σημαντική παράμετρο. Την αύξηση κα των κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 17 ετών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου διημέρου, στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν 1700 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά, τα 171 αφορούσαν σε διαγνώσεις ατόμων ηλικίας μέχρι 17 ετών δηλαδή το 10%, ήτοι αναλογία 1 στα 10. Μάλιστα χθες το ποσοστό ήταν 11,65% -το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί- και προχθές Τρίτη 8,43%.

Στο πρόσφατο παρελθόν το υψηλότερο ποσοστό είχε διαπιστωθεί κατά την έξαρση του δεύτερου κύματος και μάλιστα στις 5 Νοεμβρίου (ποσοστό 9,8%). Μάλιστα την περίοδο των πρώτων 2 εβδομάδων του lockdown σε σύνολο 50938 νέων κρουσμάτων είχαμε 3186 κρούσματα σε ηλικίες κάτω των 17 ετών ήτοι 6,25%. Ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στην εν λόγω ηλικία στο σύνολο των μηνών της επιδημίας.

Φυσικά χρειάζεται παρακολούθηση της πορείας μερικές ημέρες ακόμη για να δούμε τα κρούσματα στις μικρές ηλικίες και κατά πόσο αυτές συνδέονται με το άνοιγμα των δημοτικών αλλά και του λιανεμπορίου. Επίσης κανείς δεν πρέπει να ξεχνά και το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού το οποία κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι μεταδίδεται που εύκολα στις νεαρές ηλικίες έναντι του γνωστού και πλέον διαδεδομένου στελέχους που επικρατούσε μέχρι τώρα.

Περαιτέρω ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα, στις 19.00, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και θα τα συζητήσουν κυρίως τα μέλη της “υποεπιτροπής” που συγκροτείται από επιδημιολόγος, ώστε να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τη συζήτηση της Παρασκευής που θα αφορά κυρίως στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

Τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεση τους αύριο οι επιστήμονες αναμένεται να τους δώσουν σαφέστερες πληροφορίες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς βρισκόμαστε σχεδόν 3 εβδομάδες από την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και περίπου 10 ημέρες από το άνοιγμα των καταστημάτων.

Κυρίως, όμως, αύριο αναμένονται και τα νεότερα στοιχεία για τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων με μεταλλαγμένο στέλεχος στη χώρα μας ήταν 59, ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν πως τουλάχιστον άλλα 3 κρούσματα είχαν εντοπιστεί. Ο αριθμός δεν αποκλείεται να έχει αυξηθεί δραματικά. Μάλιστα τα στοιχεία για την αύξηση των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της διασπορά του ιού και εκεί.

Χθες το 47,6% των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού φάνηκε να είναι συγκεντρωμένα στην Αττική. Με 409 κρούσματα από σύνολο 858, η περιοχή των Αθηνών συνεχίζει να προβληματίζει, ιδίως ενόψει του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Βόρειος Τομέας της πόλης, που περιλαμβάνει όλα τα βόρεια προάστια, καταγράφει 76 αλλά είναι κεντρικός τομέας της Αθήνας με 104 που συνεχίζει να συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα.

Ιδιαίτερα ανήσυχος μάλιστα εμφανίστηκε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κύριος Νίκος Σύψας, ο οποίο ανέφερε πως ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην Αττική υπολογίζεται στο 0,98%, αλλά αποτυπώνοντας την εικόνα της επιδημίας μερικές μέρες πριν και σήμερα εκτιμάται πάνω από το 1 γεγονός που σημαίνει ότι η περιφέρεια βρίσκεται ένα βήμα από ακόμη πιο σκληρά μέτρα.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα