Κορονοϊός: Νέα μέτρα – Σχολεία κλειστά ανά περίπτωση, επτά ακόμη κρούσματα

Κορονοϊός: Νέα μέτρα – Σχολεία κλειστά ανά περίπτωση, επτά ακόμη κρούσματα
Προληπτική απολύμανση σε σχολικά συγκροτήματα Eurokinissi

Με απόφαση της κυβέρνησης παρατείνονται τα ήδη αυστηρά μέτρα και επεκτείνεται η αναστολή λειτουργίας, πέραν από τα σχολεία, και στα ΚΑΠΗ όλης της χώρας για τέσσερις εβδομάδες. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 73.

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας τα περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Στην ουσία έχουμε αυστηροποίηση των μέτρων για τις δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ ανακοινώθηκαν επτά νέα κρούσματα.

Με απόφαση της κυβέρνησης παρατείνονται τα ήδη αυστηρά μέτρα και επεκτείνεται η αναστολή λειτουργίας, πέραν από τα σχολεία, και στα ΚΑΠΗ όλης της χώρας για τέσσερις εβδομάδες. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 73. Παράλληλα, οι αθλητικές εκδηλώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδομάδες μέχρι νεοτέρας.

Όπως ανέφερε πριν από λίγο ο λοιμοξιωλόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, και τα 7 νέα κρούσματα αφορούν σε επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων, παραμένουν οι απαγορεύσεις οι οποίες έχουν ήδη αποφασιστεί ενώ με την επιβεβαίωση των κροσυμάτων θα λαμβάνονται νέες αποφάσεις κατά περίπτωση. Επίσης αποφασίστηκε η αναστολή όλων ων σχολικών εκδρομών και στο εσωτερικό για 2 εβδομάδες.

Ειδικότερα, τα μέτρα που ιχύουν από αύριο αύριο Δευτέρα και αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού στην πατρίδα μας και έχουν ως κύριο στόχο, την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι:

Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.

Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες. ·

Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.

Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Νωρίτερα, σύσκεψη για τον κορονοϊό και τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη μετείχαν η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας, ο Υφυπουργός Υγείας Β.Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργω αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Α.Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ.Πέτσας, ο Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρ.Δημητριάδης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν.Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτ.Τσιόδρας. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας.

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα ανακοινώσουν από κοινού τη Δευτέρα, μέτρα για τους τομείς της Οικονομίας και τις περιοχές που πλήττονται από τη λήψη των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα για τα σχολεία ο κ. Τσιόδρας είπε “Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές μονάδες κάθε βαθμίδας, συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας, που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση επαφών, που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρθηκε στη βροχή προτάσεων από γονείς που ζητούν κλείσιμο σχολείων, στο πλαίσιο προστασίας των παιδιών τους αλλά και πιθανών μελών της οικογένειας που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες. Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι φέρονται να μετέφεραν την εκτίμηση πως η αποτελεσματικότητα του μέτρου δεν είναι εγγυημένη. Μάλιστα, με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν, αν έκλειναν όλα τα σχολεία με αυτό το σκεπτικό ίσως και να μην άνοιγαν ξανά μέχρι το καλοκαίρι.

Στην Ελλάδα, μετά και την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων, το σύνολο των προσβληθέντων από κορνοϊό ανέρχεται πλέον σε 73. Από αυτούς, πάνω από 50 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και περίπου 6-7 από επαφές τους).

Με σοβαρή πνευμονία εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 66χρονος ασθενής στο νοσοκομείο Πατρών, άλλοι 22 είναι σε σταθερή κατάσταση και νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ 43 παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Σύμφωνα με την πρωινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ελέγχθησαν 363 ύποπτα δείγματα σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες. Αναλυτικά ελέγχθηκαν: 203 στην Αττική 68 στην Αχαΐα 44 στη Θεσσαλονίκη 27 στην Ηλεία (Αμαλιάδα) 3 στα Ιωάννινα 3 στην Πτολεμαΐδα 3 στο Άργος 2 στα Χανιά 2 στην Κέρκυρα 2 στην Κεφαλλονιά και από 1 σε Τρίπολη, Σάμο, Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Ηράκλειο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, έχουν ήδη ενημερωθεί περισσότερα από 1500 άτομα για την πιθανότητα να εμφανίσουν λοίμωξη από τον κορονοϊό, είτε λόγω της επαφής τους με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είτε γιατί έχουν επιστρέψει από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Επίσης μέχρι την παρασκευή το βράδυ είχαν ελεγχθεί 700-800 δείγματα, αριθμός που πλέον έχει ξεπεράσει τους 1000.

Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες για τον κορονοϊό.

Μέτρα προστασίας στις πισίνες

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών, επισημαίνει άλλωστε σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

Η εγκύκλιος κοινοποιείται σε όλες τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, οι οποίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, πρέπει να εντατικοποιήσουν τους υγειονομικούς ελέγχους στις κολυμβητικές δεξαμενές περιοχών ευθύνης τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα