Κορονοϊός: Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα και η εμβολιαστική κάλυψη της επόμενης μέρας

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα και η εμβολιαστική κάλυψη της επόμενης μέρας
Κόσμος με μάσκες στην Αφρική AP Photo/Leo Correa

Η επιστήμη έχει απαντήσεις όπως φαίνεται για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ο εμβολιασμός αποτελεί τη βασική στρατηγική υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Τι συμβφαίνει

Ανησυχία αλλά όχι πανικό, δημιουργούν οι αναφορές για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, την επονομαζόμενη και ως μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Όσο κι αν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη ως προς την μολυσματικότητά της, με τα μέσα που διαθέτουμε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια σίγουρα μπορεί να αποδυναμώσει τη διασπορά της η οποία είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα περιορισμένη.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται μέχρι σήμερα να είχαν επικεντρωθεί στην προσπάθεια αποδυνάμωσης του κορονοϊού στο πεδίο της πρωτεΐνης ακίδας. Δηλαδή στη δυνατότητά του να “προσδένεται” στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει και όχι σε καθαυτό τον ίδιο τον ιό. Πλέον η έρευνα στρέφεται στον ιό και όχι στην επιφάνειά του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όπως επεσήμανε ο ο Sir Mene Pangalos, Executive Vice President, BioPharmaceuticals R&D, της AstraZeneca, μιλώντας στο Καθημερινή- Athens Health Summit, η εταιρεία θα έχει αναπτύξει και ένα νέο εμβόλιο, το οποίο θα εστιάζει στη Μετάλλαξη Δέλτα και τις άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί υποστηρίζοντας επίσης ότι και τα πρώτα εμβόλια είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Όμως δεν είναι η μόνη εταιρεία, καθώς και άλλες φαρμακευτικές στρέφονται σε αυτή τη λογική.

Οι υπερβολικές ανησυχίες για τις μεταλλάξεις

Να σημειώσουμε δε ότι κατά καιρούς υπήρξαν πολλές αναφορές σχετικά με τις μεταλλάξεις και την ανησυχία που προκαλούσαν. Η αρχή είχε γίνει με την μετάλλαξη Alpha, γνωστή ως Βρετανική μετάλλαξη η οποία και τελικά ελέγχθηκε.

Μετά είχαμε μια ακόμη ανησυχία για την λεγόμενη Μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, η οποία ήρθε και στην Ελλάδα αλλά τελικά δεν επικράτησε. Μάλιστα όταν είχε εμφανιστεί είχε προκληθεί μεγάλος πανικός ότι δεν αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια.

Στη συνέχεια είδαμε την επικράτηση της Μετάλλαξης Δέλτα ή Ινδικής Μετάλλαξης η οποί έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα μεταδοτική και μολυσματική. Η μετάλλαξη έχει ήδη κυριαρχήσει παντού, όμως τα εμβόλια αναχαιτίζουν την επιθετικότητά της ειδικά όσον αφορά στην θανατηφόρο επίπτωσή της.

Επίσης εδώ και περίπου δύο μήνες αναφερόμαστε και στον “απόγονο” της Μετάλλαξης Δέλτα, που είναι η Δέλτα plus. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει επικρατήσει και στη χώρα μας μόλις 20 κρούσματα έχουν διαπιστωθεί.

Να μην ξεχνάμε και την “Αθηναϊκή Μετάλλαξη” η οποία αποτέλεσε έως και ..ανέκδοτο γιατί ήταν ουσιαστικά η Μετάλλαξη Δέλτα, καθώς και την μετάλλαξη Μ που είχε περί τα 40 κρούσματα.

Τι σημειώνουν οι επιστήμονες

Σχετικά με την νέα Μετάλλαξη της Μποτσουάνα που επί της ουσίας αποτελεί έναν πιο περίπλοκο ιό, καθώς είναι ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης spike, έχουν επιβεβαιωθεί μόλις 10 περιπτώσεις αυτού του στελέχους.

Η βιβλιογραφία αναφορικά με το νέο στέλεχος που ανασκοπήθηκε από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, επιστημονικός σύμβουλος ΕΟΔΥ), Θεοκλή Ζαούτη (Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος ΕΟΔΥ) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ), ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων καθιστά πιθανή την ύπαρξη διαφορετικών χαρακτηριστικών του ιού, αλλά ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του στελέχους θα μπορούν να εξαχθούν μόνο αν πραγματοποιηθούν οι σχετικές μελέτες, καταλήγουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για αναποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτή την περίπτωση.

Σχετικά με τη Μετάλλαξη Δέλτα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ακόμη και ο Γιώργος Παυλάκης, διευθυντής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου (ΗΠΑ) και μέλος της Ανώτερης Βιοϊατρικής Ερευνητικής Υπηρεσίας, παραδέχτηκε ότι μπορεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη να μην καταπολεμάτε με τα εμβόλια, όμως η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, προστατεύει από το θάνατο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα