Κορονοϊός: Πανηγυρισμοί αντί για ανησυχία από τα 15.000 νέα κρούσματα σε παιδιά

Κορονοϊός: Πανηγυρισμοί αντί για ανησυχία από τα 15.000 νέα κρούσματα σε παιδιά
Μικροί μαθητές με μάσκες επιστρέφουν στα σχολεία. Eurokinissi

Αντί το άνοιγμα των σχολείων στη σκιά των 15000 και πλέον κρουσμάτων να ανησυχεί για την ευρύτατη διασπορά της επιδημίας, θεωρούμε επιτυχία το ότι εντοπίστηκε η πραγματική εικόνα της Πανδημίας.

Αδικαιολόγητη ευθυμία προκάλεσε ο εντοπισμός πάνω από 15.000 κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές και καθηγητές, μέσω της αναγκαστικής διενέργειας self test με τη λογική ότι αυτά τα κρούσματα αποκλείστηκαν και δεν θα μεταδώσουν τον ιό. Όμως αυτή η διαπίστωση μάλλον θα έπρεπε να προβληματίζει παρά να προκαλεί χαμόγελα επιτυχίας για το εγχείρημα.

Να σημειώσουμε δε ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ ήταν κάτι μη αναμενόμενο και μάλιστα σίγουρα τα κρούσματα είναι περισσότερα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την εβδομάδα 20-26 Δεκεμβρίου η θετικότητα στα self test ήταν 1,15% και ξεπέρασε το 4% μια βδομάδα μετά. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας διαπιστώνεται ότι η θετικότητα στα 1,6 εκατομμύρια self test που έγιναν είναι λίγο κάτω από το 1%.

Επίσης τα επίσημα καταγεγραμμένα ενεργά κρούσματα αποτελούν το 3% του συνολικού πληθυσμού ης χώρας. Πολύ πιθανόν λοιπόν το εγχείρημα των self test να κατέδειξε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά, όμως τα πραγματικά είναι πολύ περισσότερα και αναμένεται να δούμε τι θα φανερώσουν τα επόμενα self test.

Είναι βέβαιο πως χθες πρώτη μέρα επιστροφής στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, πολλά κυρίως παιδιά αλλά και εργαζόμενοι βρέθηκαν στις αίθουσες ενώ νοσούν. Να σημειώσουμε δε ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων καθημερινά είχαμε κατά μέσο όρο 4.650 παιδιά να εντοπίζονται με κορονοϊό.

Μια ακόμη αστοχία από το Υπουργείο Παιδείας

Χθες με άτυπη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας αναφέρονταν στοιχεία και σχόλια που μόνο ειδικοί επιστήμονες θα μπορούσαν να κάνουν. Ειδικότερα σημειώνεται ότι:

1. Αν αυτά τα εν δυνάμει κρούσματα είχαν κολλήσει σε κοινωνικές δραστηριότητες π.χ. άλλα 10 άτομα το κάθε ένα, τότε θα είχαμε 155.000 κρούσματα. Που το βασίζει αυτό το Υπουργείο Παιδεία; Με τη συγκεκριμένη εκτίμηση θεωρεία απλοϊκά ότι ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας δηλαδή το γνωστό Rt είναι 10! Κάτι τέτοιο δεν έχει αναφερθεί ποτέ στην Ελλάδα ακόμη και το τελευταίο διάστημα που καλπάζει η Μετάλλαξη Όμικρον.

Επίσης και σαν μήνυμα καταργεί εντελώς την αξία των εμβολίων και επίσης θωρεί δεδομένο ότι κανείς μα κανείς δε τηρεί τα μέτρα.

2. Το Υπουργείο αναφέρει ότι ο έλεγχος στη σχολική κοινότητα είναι ο πιο μαζικός που έχει γίνει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας και αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικός. Μήπως θα έπρεπε να έχει γίνει κάτι ανάλογο και παλιότερα;

Επίσης οι μαθητές που είναι πάνω από 1,2 εκατομμύρια θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κάνουν όλοι self test και μάλιστα στο σύνολό τους καθώς είναι σχετικά πρόσφατη η έναρξη των εμβολιασμών σε μικρές ηλικίες.

Θα πρέπει ακόμη να τονίσουμε ότι δεν αναφέρεται πουθενά το ότι τα τόσα κρούσματα σε παιδιά μεταφράζονται σε πολλά περισσότερα -αλλά όχι 10πλάσια- ειδικά στον οικογενειακό περιβάλλον.

Επιδείνωση σκληρών δεικτών

Η πορεία της πανδημίας οδεύει προς την κορύφωσή της και τα κρούσματα στη σχολική κοινότητα δείχνουν ένα περιορισμένο μόνο μέρος. Τα σχολεία άνοιξαν με μεγάλο ρίσκο.

Η πορεία προς την κορύφωση της πανδημίας επιδεινώνει και τους σκληρούς δείκτες της επιδημίας. Στην χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 654, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας την 9η Ιανουαρίου είναι 536 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς.

Συνολικά πάνω από 5100 άτομα νοσηλεύονται με κορονοϊό, ενώ χθες καταγράφηκαν και 85 νέοι θάνατοι. Μάλιστα μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου έχουν σημειωθεί 690 θάνατοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα