Κορονοϊός: “Πράσινο φως” του FDA στα εμβόλια των Pfizer και Moderna κατά της “Όμικρον”

Κορονοϊός: “Πράσινο φως” του FDA στα εμβόλια των Pfizer και Moderna κατά της “Όμικρον”
Εμβόλια κατά της μετάλλαξης Όμικρον Pfizer/AP

Ο FDA προχώρησε στην έγκριση των νέων εμβολίων των Pfizer και Moderna για την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού. Προετοιμασίες ενόψει ενός πιθανού πανδημικού κύματος το φθινόπωρο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την Τετάρτη επικαιροποιημένα αναμνηστικά εμβόλια κατά του κορονοϊού από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν στις κυρίαρχες υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια φθινοπωρινή εκστρατεία εμβολιασμού που ενδέχεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Και τα δύο εμβόλια περιλαμβάνουν επίσης την αρχική εκδοχή του ιού στην οποία στοχεύουν όλα τα προηγούμενα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Ο FDA ενέκρινε τα εμβόλια για όλους τους ανθρώπους άνω των 12 ετών που έχουν κάνει μια σειρά πρωτογενών εμβολιασμών και έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από προηγούμενο αναμνηστικό εμβόλιο, διάστημα μικρότερο από τα προηγούμενα συνιστώμενα διαστήματα, σύμφωνα με το Reuters. Αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση από τα τρέχοντα εμβόλια που βασίζονται μόνο στον αρχικό ιό και είναι διαθέσιμα σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ανασχεδιασμένο εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, ενώ το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech θα είναι διαθέσιμο για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, δήλωσε ο FDA.

“Καθώς οδεύουμε προς το φθινόπωρο και αρχίζουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, ενθαρρύνουμε έντονα όποιον είναι επιλέξιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης αναμνηστικής δόσης με το εμβόλιο (διπλής στόχευσης) COVID-19 για να παρέχει καλύτερη προστασία έναντι των παραλλαγών που κυκλοφορούν σήμερα”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος του FDA Robert Califf.

Οι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι σημαντικά για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, αλλά δήλωσαν ότι υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα που υποστηρίζουν το επίπεδο προστασίας που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

“Η ιδέα είναι ότι επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί προστασία κατά της λοίμωξης όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον πληθυσμό, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πόσο κλινικά αποτελεσματικά είναι αυτά τα εμβόλια κατά της λοίμωξης BA.5 και αν μια μικρότερη περίοδος αναμονής θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα λόγω παρεμβολής από την προηγούμενη ανοσία”, δήλωσε ο Δρ Amesh Adalja, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για τη φθινοπωρινή κυκλοφορία τους, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, αφού η εξωτερική ομάδα εμπειρογνωμόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνεδριάσει την Πέμπτη και η διευθύντρια του οργανισμού Ροσέλ Ουαλένσκι διατυπώσει την τελική της σύσταση.

Η Pfizer δήλωσε ότι έχει κάποιες δόσεις έτοιμες για άμεση αποστολή και μπορεί να παραδώσει έως και 15 εκατομμύρια δόσεις έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 105 εκατομμύρια δόσεις των επικαιροποιημένων εμβολίων της Pfizer και 66 εκατομμύρια δόσεις της Moderna για να αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις μιας πιθανής αύξησης των λοιμώξεων καθώς τα σχολεία ξαναρχίζουν και οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν επίσης παραγγείλει επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον για τις φθινοπωρινές εκστρατείες, αν και έχουν αγοράσει εμβόλια προσαρμοσμένα στην υποπαραλλαγή BA.1 Omicron που προκάλεσε το κύμα ρεκόρ των κρουσμάτων κορονοϊού τον περασμένο χειμώνα.

Ο FDA τον Ιούνιο διαφοροποιήθηκε από άλλες χώρες όταν ζήτησε από τους κατασκευαστές εμβολίων να προσαρμόσουν τα εμβόλια στις υποπαραλλαγές BA.4/BA.5 του ιού που ευθύνονται για την πιο πρόσφατη έξαρση των λοιμώξεων παγκοσμίως. Η υποπαραλλαγή BA.5 ευθύνεται για περισσότερο από το 88% των λοιμώξεων στις ΗΠΑ.

Οι παρασκευαστές του εμβολίου δεν έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές των ενημερωμένων ενισχυτικών με βάση το BA.4/BA.5 σε ανθρώπους. Ο FDA βασίζει την απόφασή του σε δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από τα αρχικά εμβόλια καθώς και από κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε ενισχυτικά που χρησιμοποιούν την υποπαραλλαγή BA.1 της Όμικρον.

“Είμαστε σίγουροι για τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις εγκρίσεις”, δήλωσε ο Δρ. Peter Marks, ανώτερος αξιωματούχος που επιβλέπει τα εμβόλια στον FDA στις ΗΠΑ.

Ο Δρ Γκρέγκορι, Πολωνός, ειδικός σε θέματα εμβολίων στην Κλινική Μάγιο, δήλωσε ότι τα νέα εμβόλια είναι απίθανο να βοηθήσουν όσους έχουν μολυνθεί πρόσφατα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του θα είναι σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι”, είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα