Ποινική δίωξη στον Μπολσονάρο για τον ψεύτικο εμβολιασμό του

Διαβάζεται σε 4'
Ζαΐρ Μπολσονάρο
Ζαΐρ Μπολσονάρο AP

Για εισαγωγή ψευδών στοιχείων στη βάση δεδομένων δημόσιας υγείας κατηγορείται ο Ζαϊρ Μπολσονάρο, ο οποίος φέρεται να καταχώρησε τον εαυτό του ως εμβολιασμένο χωρίς να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο, για εγκληματική οργάνωση και παραποίηση των δικών του δεδομένων εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, σηματοδοτώντας την πρώτη δίωξη για τον αμφιλεγόμενο ακροδεξιό ηγέτη, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε την Τρίτη (19/3) στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο της αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο ο Μπολσονάρο και άλλοι 16 εισήγαγαν ψευδή στοιχεία στη βάση δεδομένων δημόσιας υγείας για να φανεί ότι ο πρώην πρόεδρος, η 12χρονη κόρη του και αρκετοί άλλοι από τον κύκλο του είχαν λάβει το εμβόλιο Covid-19.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως σημειώνει ο Guardian, ο Μπολσονάρο ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες παγκοσμίως που καταφερόταν εναντίον του εμβολίου, αψηφώντας ανοιχτά τους υγειονομικούς περιορισμούς και ενθαρρύνοντας την κοινωνία να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Η κυβέρνησή του αγνόησε πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer που προσέφερε στη Βραζιλία δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια το 2020 και επέκρινε ανοιχτά μια κίνηση του τότε κυβερνήτη της πολιτείας Σάο Πάολο, Ζοάο Ντόρια, να αγοράσει εμβόλια από την κινεζική εταιρεία Sinovac, όταν δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα εμβόλια.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας θα έχει τον τελικό λόγο για το αν θα χρησιμοποιήσει το κατηγορητήριο της αστυνομίας για να καταθέσει κατηγορίες εναντίον του Μπολσονάρο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πρόκειται για μία από τις πολλές έρευνες με στόχο τον Μπολσονάρο, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 2019 και 2022.

Ο πρώην πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν είχε κάνει το εμβόλιο για την Covid-19 και δήλωσε ότι είναι ήρεμος. “Πρόκειται για μια επιλεκτική έρευνα. Είμαι ήρεμος, δεν χρωστάω τίποτα”, δήλωσε στο Reuters. “Ο κόσμος γνωρίζει ότι δεν έκανα το εμβόλιο”.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στις ΗΠΑ

Η αστυνομία κατηγορεί τον Μπολσονάρο και τους βοηθούς του ότι αλλοίωσαν τη βάση δεδομένων του υπουργείου Υγείας λίγο πριν ταξιδέψει στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022, δύο μήνες μετά την ήττα του από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την επανεκλογή του.

Ο Μπολσονάρου χρειαζόταν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέλθει στις ΗΠΑ, όπου παρέμεινε τις τελευταίες ημέρες της θητείας του και τους πρώτους μήνες της θητείας του Λούλα.

Εάν καταδικαστεί για την παραποίηση των δεδομένων υγείας, ο 68χρονος πολιτικός θα μπορούσε να περάσει από δύο έως και 12 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, σύμφωνα με τον νομικό αναλυτή Ζιλάν Κόστα. Ο μέγιστος χρόνος φυλάκισης για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είναι τέσσερα χρόνια, είπε.

Ο Μπολσονάρο διατηρεί σταθερά τους πιστούς του οπαδούς, όπως έδειξε η έκρηξη υποστήριξης τον περασμένο μήνα, με περίπου 185.000 ανθρώπους να έχουν φράξει την κεντρική λεωφόρο του Σάο Πάολο για να καταγγείλουν αυτό που οι ίδιοι -και ο πρώην πρόεδρος- χαρακτηρίζουν πολιτική δίωξη.

Το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο της Βραζιλίας έχει ήδη κρίνει ότι ο Μπολσονάρο δεν μπορεί να εκλεγεί μέχρι το 2030, με την αιτιολογία ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2022 και έξέφρασε αβάσιμες αμφιβολίες για το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας.

Άλλες έρευνες αφορούν μία που επιδιώκει να εξακριβώσει αν ο Μπολσονάρο προσπάθησε να περάσει κρυφά στη Βραζιλία δύο σετ ακριβών διαμαντένιων κοσμημάτων και να αποτρέψει την ενσωμάτωσή τους στη δημόσια συλλογή της προεδρίας. Μια άλλη αφορά τη φερόμενη εμπλοκή του στην εξέγερση της 8ης Ιανουαρίου 2023 στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Λούλα, η οποία έμοιαζε με την εξέγερση στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον δύο χρόνια νωρίτερα. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα και στις δύο περιπτώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα