Γερμανία: Άνδρας εμβολιάστηκε 217 φορές κατά του κορονοϊού

Διαβάζεται σε 3'
Εμβόλιο κορονοϊού
Εμβόλιο κορονοϊού ISTOCK

Την πρωτοφανή περίπτωση ενός άνδρα που εμβολιάστηκε 217 φορές κατά του κορονοϊού εξέτασαν επιστήμονες. Πώς αντέδρασε ο οργανισμός του.

Την προσοχή των επιστημόνων τράβηξε ένας 62χρονος άνδρας από τη Γερμανία ο οποίος έκανε 217 φορές το εμβόλιο κατά του κορονοϊού παρά τις ιατρικές συμβουλές.

Η περίεργη αυτή περίπτωση καταγράφεται στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

Τα εμβόλια, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται το BBC αγοράστηκαν και έγιναν ιδιωτικά μέσα σε διάστημα 29 μηνών.

Ο άνδρας δεν φαίνεται να έχει υποστεί κάποια αρνητική επίπτωση, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Erlangen-Nuremberg.

“Μάθαμε για την περίπτωσή του από άρθρα εφημερίδων”, δήλωσε ο Δρ Kilian Schober, από το τμήμα μικροβιολογίας του πανεπιστημίου.

“Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε μαζί του και τον καλέσαμε να υποβληθεί σε διάφορες εξετάσεις στο Έρλανγκεν. Ενδιαφέρθηκε πολύ να το κάνει”.

Στη συνέχεια ο άνδρας έδωσε δείγματα αίματος και σάλιου, με τους ερευνητές να εξετάζουν επίσης και κάποια κατεψυγμένα δείγματα αίματός του που είχαν αποθηκευτεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Δρ Schober δήλωσε: “Μπορέσαμε να πάρουμε δείγματα αίματος μόνοι μας όταν ο άνδρας έλαβε έναν ακόμη εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της μελέτης κατόπιν δικής του επιμονής.

“Ήμασταν σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δείγματα για να προσδιορίσουμε ακριβώς πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στον εμβολιασμό“.

Στοιχεία για 130 από τα εμβόλια συγκεντρώθηκαν από τον εισαγγελέα της πόλης του Μαγδεμβούργου, ο οποίος ξεκίνησε έρευνα με τον ισχυρισμό της απάτης, αλλά δεν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Τα εμβόλια Covid δεν μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη, αλλά μπορούν να διδάξουν στον οργανισμό πώς να καταπολεμά την ασθένεια.

Τι συμβαίνει στο ανοσοποιητικό του σύστημα

Τα εμβόλια με mRNA λειτουργούν “δείχνοντας” στα κύτταρα του οργανισμού ένα κομμάτι γενετικού κώδικα από τον ιό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει στη συνέχεια να αναγνωρίζει και να γνωρίζει πώς να καταπολεμήσει το Covid σε περίπτωση που το συναντήσουν πραγματικά.

Ο Δρ Schober ανησυχεί ότι η υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος με επαναλαμβανόμενες δόσεις μπορεί να έχει κουράσει ορισμένα κύτταρα.

Όμως οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο στον 62χρονο, ενώ επίσης δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε ποτέ μολυνθεί από το Covid.

Οι ερευνητές δήλωσαν: “Είναι σημαντικό το ότι δεν υποστηρίζουμε τον υπερ-εμβολιασμό ως στρατηγική για την ενίσχυση της προσαρμοστικής ανοσίας”.

Και τα αποτελέσματα των δοκιμών τους στον 62χρονο ήταν ανεπαρκή για την εξαγωγή εκτεταμένων συμπερασμάτων, πόσο μάλλον για συστάσεις προς το ευρύ κοινό.

“Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις, σε συνδυασμό με τακτικά συμπληρωματικά εμβόλια για τις ευάλωτες ομάδες, παραμένει η προτιμώμενη προσέγγιση”, αναφέρουν στον ιστότοπο του πανεπιστημίου. “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι απαιτούνται περισσότερα εμβόλια”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα