Κορονοϊός: Ραγδαία υποχώρηση της επιδημίας λόγω εμβολιασμών

Κορονοϊός: Ραγδαία υποχώρηση της επιδημίας λόγω εμβολιασμών
Στιγμιότυπo από το εμβολιατικό κέντρο Περιστερίου Eurokinissi

Πάνω από το 1/3 των πολιτών της χώρας έχει αποκτήσει ανοσία. Στο 25% οι πλήρως εμβολιασμένοι, με τους νέους να σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Εμβολισμοί κατά του κορονοϊού και φυσική ανοσία λόγω νόσησης έχουν διαμορφώσει ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας έναντι της επιδημίας. Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία, περίπου 2,6 εκατομμύρια Έλληνες ήτοι το 25% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ 4,13 εκατομμύρια έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Να επισημάνουμε ότι χθες άνοιξε και η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού για ηλικίες 25-29 ετών που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τη συλλογική ανοσία.

Στα παραπάνω στοιχεία εάν συνυπολογίσουμε και τους άνω του 1 εκατομμυρίου συμπολίτες μας που έχουν ήδη νοσήσει, συμπεραίνεται ότι περίπου 3,5 – 4 εκατομμύρια Έλληνες δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν από κορονοϊό.

Η υποχώρηση της επιδημίας διαπιστώνεται και από τη υποχώρηση των κρουσμάτων . Όπως σημείωσε τη Τετάρτη 9/6 ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα διαπιστώθηκε μείωση στο εβδομαδιαίο μέσο όρο νέων κρουσμάτων. Με βάση αυτά τα βασικά στοιχεία η Κυβέρνηση προχωρά στα σχετικά ανοίγματα που ανακοίνωσε αν και τονίζει πως ακόμη θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι χθες ήταν 1.056 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας σημαντικά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων εφτά ημερών είναι τα 36 έτη. Άρα, συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός, την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν στο 2,5% υποχωρώντας κάτω από το 3%.

Διαπιστώνεται βέβαια σημαντική μείωση των τεστ για κορονοϊό, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι ή ήδη νοσούντες δεν κάνουν έλεγχο, κάτι που είναι αρκετά λογικό,

Σχετικά δε με τη διασπορά του ιού, να σημειώσουμε ότι όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν μείωση κρουσμάτων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

Εμβολιασμοί

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς χθες ξεπεράσαμε και πάλι τις 100.000 δόσεις με το 75% αυτών να αφορά σε δόσεις που ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό των πολιτών. Από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία» ως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 6.564.056 εμβολιασμοί, ενώ 4.130.796 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 40% του πληθυσμού, ενώ 2.582.154 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό περίπου 25%.

“Ανακοινώνω σήμερα ότι ανοίγουν 420.300 καινούργια ραντεβού για τους συμπολίτες μας, με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson. Πιο αναλυτικά, 240.000 ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, 96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 για το εμβόλιο της Moderna. Τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα” σημείωσε επίσης ο Υπουργός προχθές.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι στο τέλος Ιουνίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων συμπολιτών μας. Ο εμβολιασμός θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών και το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα