Κορονοϊός: Στα 117 τα κρούσματα σε όλη τη χώρα – Κλείνουν γυμναστήρια, σινεμά, θέατρα και κέντρα διασκέδασης

Κορονοϊός: Στα 117 τα κρούσματα σε όλη τη χώρα – Κλείνουν γυμναστήρια, σινεμά, θέατρα και κέντρα διασκέδασης
Απολύμανση στην περιοχή της Δάφνης. AP

Αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας. Επιβεβαιώθηκαν 18 νέα και εξετάζονται άλλα 15. Δόθηκαν τα εξιτήρια για τα δύο πρώτα κρούσματα. Νέα αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση.

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, έχουμε 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα και ελέγχονται άλλα 15.

Αισιόδοξο το γεγονός ότι έχουμε και τους δύο πρώτους θεραπευμένους ασθενείς, την 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη και το παιδί της που έλαβαν εξιτήριο.

Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 10 είναι “ορφανά”, δηλαδή δεν έχει οριστεί η προέλευσή τους. Από τα υπόλοιπα, τα 82 είναι εισαγόμενα κρούσματα με τα περισσότερα από την ομάδα των εκδρομέων στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και τα υπόλοιπα 25 είναι επαφές τους.

Μόνο 3 άτομα έχουν διασωληνωθεί και είναι σε σοβαρή κατάσταση. Επομένως συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί 117 κρούσματα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των γυμναστηρίων, των παιδότοπων, των κέντρων διασκέδασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων για 15 μέρες.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε απευθύνει έκκληση για υπευθυνότητα προς όλους τους πολίτες.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι το σημαντικότερο μέτρο είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης. Το πότε θα έχουμε καλή εικόνα για το τι συμβαίνει με τον ιό στη χώρα μας θα το ξέρουμε σε 2-3 βδομάδες. Η κατάσταση πάντως ήταν αναμενόμενη. Τα μέτρα που πήραμε έχουν συντελέσει στην καθυστέρηση της εξέλιξη της νόσου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

“Έχει στηθεί μηχανισμός εργαστηριακή διάγνωσης και σε ήπια περιστατικά ο οποίο θα λειτουργήσει από το ΕΟΔΥ άμεσα για να βλέπουμε τι γίνεται και στην κοινότητα. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί τρέχουν για να δουν αν έχουν τον ιό, με ελαφρά συμπτωματολογία και κατευθύνονται σε νοσοκομεία με κίνδυνο να κολλήσουν ευπαθείς ομάδες. Βάσει των ειδικών κριτηρίων για τον εργαστηριακό έλεγχο, πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο, καθώς θέτουν σε κίνδυνο άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι”, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Πρόσθεσε, δε, πως “προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν σοβαρή αναπνευστική νόσο”.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι αυτό που παρακολουθούμε είναι τα βαριά περιστατικά και πίσω από αυτά υπάρχουν δεκάδες περισσότερα καθώς, οι πιο δύσκολες περιπτώσεις αποτελούν περίπου το 3-5% του συνόλου.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε την εικόνα για μερικά ορφανά κρούσματα, και αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Έχουμε μερικές εκατοντάδες κρούσματα, κάτι που δεν πρέπει να μας πανικοβάλει. Αυτή τη στιγμή έχουμε μεγαλύτερη διασπορά γρίπης”, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα