Κορονοϊός: Στα 228 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Καταγράφηκαν 38 νέα

Κορονοϊός: Στα 228 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Καταγράφηκαν 38 νέα
Στιγμιοτυπα από το κεντρο της Αθήνας,που μαθαίνει να ζει με τα έκτακτα μέτρα Eurokinissi

Αύξηση κρουσμάτων ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Στα 228 κρούσματα σε όλη τη χώρα. Πέντε ασθενείς διασωληνωμένοι. Συστάσεις για αποφυγή του συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς το απόγευμα του Σαββάτου, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 38 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον σε όλη τη χώρα τα 228 κρούσματα μέχρι στιγμής. Παράλληλα σημειώνεται ότι είναι πιθανό να ληφθούν και επιπλέον μέτρα για τα σουπερ μάρκετ.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 22 είναι “ορφανά”, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό υπόβαθρο ή σχέση με επιβεβαιωμένα κρούσματα, τ περισσότερα εξ αυτών στην Αθήνα. Παρά την αύξηση των εν λόγω κρουσμάτων, δεν φαίνεται προς το παρόν η χώρα μας να παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη διασπορά, όμως δείχνει την επιθετική διάθεση του ιού και γι ‘ αυτά απαιτούνται αυστηρά μέτρα.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μέχρι στιγμής, νοσηλεύονται 57 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 5 διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση. Επίσης, 8 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. Τόνισε ακόμη ότι σε περίπου μία εβδομάδα θα γνωρίσουμε αν η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά Ιταλίας. Επίσης τα μέτρα φαίνεται ότι θα αποδώσεις 2-3 εβδομάδες.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι το 51% των ασθενών είναι άνω των 65 ετών, ενώ τα παιδιά είναι πολύ λίγα και έχουν ήπια συμπτώματα, τα δε περισσότερα είναι σπίτι. Ο ιός αποδεικνύεται σταθερά ότι επηρεάζει τα μεγαλύτερα ‘άτομα και γι αυτό γίνεται αυτός ο αγώνας περιορισμού.

Επίσης μέχρι σήμερα έχουν γίνει έλεγχοι σε 3400 δείγματα, ενώ συνεχίζεται η αυστηρή ιχνηλάτηση για νέα κρούσματα. μάλιστα τονίστηκε ότι όσο αντεχει το σύστημα θα το κάνουμε κι έχει αποδειχτεί ότι έχει συμβάλλει στον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ο καθηγητής και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε έκκληση για ψυχραιμία και ζήτησε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, όπως αυτά που παρατηρούνται στα σούπερ μάρκετ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η αναφορά του στα λεγόμενα ενός Άγγλου καθηγητή, ο οποίος είπε δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε αν έχουμε τον ιό, αλλά να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον ιό και να προφυλάσσουμε τους άλλους.

Ακόμη ανακοινώθηκε ότι για τη διασφάλιση της πρόσβασης χρονίως πασχόντων ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή, καθώς και των ασθενών που λαμβάνουν κάποια άλλα προϊόντα, προβλέπεται η διαδικασία μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βάσει της οποίας οι ασθενείς θα μπορούν να αιτούνται τα φάρμακά τους χωρίς τη φυσική τους παρουσία, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή email.

Τα φάρμακα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν συγγενείς και εξουσιοδοτημένα για αυτό το σκοπό πρόσωπα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Επίσης, παρόμοια διαδικασία αφορά και ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν αυτούς τους ασθενείς.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, πειραματικό φάρμακο για τον έμπολα δείχνει να είναι σχετικά αποτελεσματικό και έχει εισαχθεί για τη χορήγηση σε τρία άτομα καθώς το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες. Επίσης δίνεται και τριπλός αντιικός συνδυασμός που περιέχουν φάρμακο για τον HIV.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα