Μετάλλαξη Όμικρον: Αυξάνονται τα κρούσματα – Στα 33 τα επιβεβαιωμένα και 98 ύποπτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυξάνονται τα κρούσματα – Στα 33 τα επιβεβαιωμένα και 98 ύποπτα
Κόσμος περπατά στο κέντρο της Αθήνας George Vitsaras / SOOC

Οι εμβολιασμένοι που είναι επαφές με κρούσμα θα πρέπει να κάνουν τεστ σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε την υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής και σημείωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 33 κρούσματα της Παραλλαγής Όμικρον και άλλα 98 κρούσματα είναι ύποπτα και λογικά θα επιβεβαιωθούν, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού.

Αναφορικά με την διασπορά της Όμικρον στον πλανήτη, ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι ήδη κυριαρχεί σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, όπου το 73% των κρουσμάτων αφορούν τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον σε σχέση με Δέλτα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Όσον αφορά στη νοσηρότητα και τις νοσηλείες από την Όμικρον φαίνεται αν και ακόμα δεν έχουμε τελικά δεδομένα, ότι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας, σύμφωνα με μελέτες στη Νότια Αφρική, την Σκωτία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο κ. Ζαούτης εκτίμησε ότι στην αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική συμβάλλει η Όμικρον αλλά συνδέεται και με την αύξηση των self test, σε νούμερα που δεν είχαμε το προηγούμενο διάστημα και μας επιτρέπουν να εντοπίσουμε περισσότρα κρούσματα.

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, όταν δηλώνεται στην ΗΔΙΚΑ θετικός δηλώνεται και αν προέρχεται από self test και έτσι διαπιστώνεται η αύξηση.

Τη διενέργεια τεστ αλλά και την παραμονή σε καραντίνα για κάποιες μέρες συστήνει η Επιτροπή Εμπειρογωμόνων και για τους εμβολισμένους που είναι επαφές με κρούσμα, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας εξήγησε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχουν και οι εμβολιασμένοι και να κάνουν τεστ πριν βρεθούν με φίλους και συγγενείς ενώ διευκρίνισε ότι είναι εμβολιασμένοι αλλά είχαν επαφή με κρούσμα οφείλουν να προσέξουν και να κάνουν τεστ.

Η πορεία της πανδημίας είχε σταθεροποιητικές τάσεις την προηγούμενη εβδομάδα όπως είπε η οποία τις τελευταίες 3 μέρες ωστόσο «διαταράχθηκε». Οι νέοι ηλικίας 18 -34 είναι εκείνοι οι οποίοι νοσούν στην πλειοψηφία. Τα Χανιά, η Λακωνία και το Ρέθυμνο είναι οι περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί Χανια. Λακωνια, Ρεθυμνο Όμικρον. Παράλληλα, η καθηγήτρια εξήγησε ότι είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις επαφές μας όταν έχουμε σημάδια κρυολογήματος για το καλό το δικό μας και των συμπολιτών μας.

Όπως είπε η ίδια: «Μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων καθημερινά. Η αγωνία της Επιτροπής είναι η αύξηση που αναμένεται λόγω της Όμικρον. Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήσαμε γι αυτό και για το πως θα την καθυστερήσουμε για να προλάβουν περισσότεροι να εμβολιαστούν. Υποχρεωτικότητα και μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν από την ατομική υπευθυνότητα.

Επίσης ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη διαπίστωσε ότι έχει σημειωθεί 42% αύξηση των διαγνώσεων μέσα σε μια εβδομάδα, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα