Κορονοϊός: Σταθερό κόκκινο στους δείκτες της επιδημίας

Κορονοϊός: Σταθερό κόκκινο στους δείκτες της επιδημίας
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι,καθώς φαίνεται να βρέθηκαν περίπου 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροωνοϊού,Πέμπτη 23 Απριλίου 2020 (EUROKINISSI) Eurokinissi

Παγιώνονται τα 1500 νέα κρούσματα καθημερινά αλλά και οι περισσότερες από 200 νέες εισαγωγές λόγω covid στα νοσοκομεία. Το 50% και πλέον εντοπίζεται στην Αττική.

Αυξάνεται σταθερά η ανησυχία για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις αντοχές του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ξεπερνούν καθημερινά τις 200, καθώς τα νέα κρούσματα δείχνουν να μην πέφτουν εύκολα κάτω από τα 1500.

Η Αττική πρωταγωνιστεί αυτή τη φορά, καταγράφοντας χθες ρεκόρ νέων μολύνσεων από το ξέσπασμα της επιδημίας. Το γεγονός αυτό συνοδεύεται και από δραματική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτός όπως τονίζεται είναι και ο λόγος του lockdown.

Συνολικά οι νοσηλευόμενοι σε όλες τις κλίνες covid έχουν πλησιάσει τις 1950, με τις ΜΕΘ να φτάνουν τις 300 ήτοι το 48% αυτών είναι ήδη κατειλημμένες. Στη δε Αττική το αντίστοιχο ποσοστό των ΜΕΘ πλησιάζει το 80%. Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει τα πράγματα, διότι το ΕΣΥ είναι αρκετά φορτωμένο την ώρα που η επιδημία κινείται προς το τρίτο κύμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν να ανακοπεί η πορεία αυτή.

Βέβαια τα στοιχεία δείχνουν ότι το περιβάλλον δυσχεραίνει. Με 1500 νέα κρούσματα καθημερινά, φαίνεται πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες είχαμε περίπου 240 νέες εισαγωγές και μόνο 155 εξιτήρια. Το ισοζύγιο δηλαδή δείχνει μια επιβάρυνση υπέρ των εισαγωγών.

Το χειρότερο είναι πως οι 135 από τις εισαγωγές καταγράφονται στα Νοσοκομεία της Αττικής και είναι λογικό καθώς χθες το 53% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκε στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Η κακή επιδημιολογική πορεία στην Αττική έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της επιδημίας σε όλη τη χώρα. Κατά την έξαρση του δεύτερου κύματος το Νοέμβριο, τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου αποτέλεσαν σημαντική εφεδρεία καθώς σε άλλες περιοχές της χώρας και δη στην Κεντρική Μακεδονία το σύστημα είχε φτάσει στα όρια του.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό οι περιοχές όπου η επιδημία πηγαίνει καλύτερα αυτή τη στιγμή, να αντέξουν και γι’ αυτό ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα ακόμη και αν η κατάσταση δεν είναι τόσο έντονη. Αυτό μπορεί να είναι και ο λόγος της επίσκεψης του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, σήμερα στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η κρισιμότητα της κατάστασης διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι ήδη το Υπουργείο Υγείας εκκινεί τις συζητήσεις για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή της Πρωτεύουσας, όπως είχε γίνει και στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη ακόμη νοσηλεύονται περίπου 50 άτομα σε απλές κλίνες covid ιδιωτικής κλινικής.

Νεαρές ηλικίες

Ανησυχία προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι σταδιακά μειώνεται ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων. Όπως έχουμε επισημάνει καθημερινά νοσούν αρκετά νεαρά άτομα κάτω των 17 ετών, μεταξύ αυτών και αρκετοί μαθητές. Χθες και πάλι ο αριθμός των παιδιών ξεπέρασε τα 200 (έφτασαν τα 213), αποτελώντας το 14% του συνόλου των νέων διαγνώσεων.

Το γεγονός αυτό δεν ανησυχεί από την πλευρά του ίδιου του ατόμου που νοσεί καθώς είναι σπάνιες οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Όμως προβληματίζει έντονα το ενδεχόμενο να διασπείρονται μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού. Η επιστροφή σε κλειστούς χώρους λόγω και του ψύχους που έρχεται, δημιουργεί πρόσθετο ανησυχητικό παράγοντα για αύξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερες και ευάλωτες ηλικίες.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα