Κορονοϊός: Στο “κόκκινο” και πάλι η Αττική – Συναγερμός από τις νοσηλείες

Κορονοϊός: Στο “κόκκινο” και πάλι η Αττική – Συναγερμός από τις νοσηλείες
Περαστικοί με μάσκες στην Αθήνα. AP

Καλπάζει η επιδημία στη χώρα, τη στιγμή που η Πολιτεία δείχνει καθησυχαστική για την εξέλιξή της. Ξεπέρασαν τις 500 οι νοσηλείες.

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, γεγονός το οποίο οδηγείς πολλούς από τους νέους ασθενείς σε εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στα νοσοκομεία συνολικά νοσηλεύονται περίπου 510 άτομα με covid εκ των οποίων τα 60 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ μόνο χθες είχαμε 38 νέες εισαγωγές, οι μισές το νοσοκομείο Σωτηρία. Τα περισσότερα περιστατικά βρίσκονται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Αττικής, η οποία χθες εμφάνισε 120 νέα κρούσματα.

Συνολικά δε τα τελευταία δύο 24ωρα σημειώθηκαν άλλοι 6 θάνατοι, γεγονός το οποίο δημιουργεί έντονη ανησυχία διότι πλέον έχουμε σταθερά σχεδόν καθημερινά 2 θανάτους κορονοϊού. Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι ναι μεν το ΕΣΥ είναι σε ετοιμότητα να διαχειριστεί τα περιστατικά της επιδημίας και δη τα σοβαρά, όμως δεν μπορεί να αναχαιτίσει τη θανατηφόρο επίπτωσή του. Και φυσικά αριθμός των θανάτων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιθετικότητα της επιδημίας.

Η Αττική βρίσκεται στο “κόκκινο” καθώς καθημερινά επιβεβαιώνονται δεκάδες νέα κρούσματα, η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά να θεωρούνται ορφανά. Αυτό από μόνο του να ανησυχεί έντονα, ενόψει και του σημερινού ανοίγματος των σχολείων. Ίσως οι συναθροίσεις το παιδιών επιστημονικά να δείχνουν ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν εκρηκτικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όμως με βάση τα στατιστικά στοιχεία, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι στα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά όπου συγχρωτίζονται παιδιά και άτομα ευπαθών ομάδων, δεν θα υπάρχει κάποια επιπλοκή.

Αν και τα πράγματα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα για το κατά πόσο τα παιδιά μπορούν να αποτελέσουν μεταδότες σε μεγάλο βαθμό της επιδημίας και με δεδομένο ότι τα ίδια δε νοσούν σοβαρά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο άνοιγμα το σχολείων δε συνοδεύεται με ένα σημαντικό ρίσκο. Να αναφέρουμε δε ότι τα κρούσματα σε άτομα κάτων των 17 ετών αυξήθηκαν τις τελευταίες 2 εβδομάδες κατά 35%.

Όμως οι κοινωνικοί παράγοντες που θεωρούν ως θέσφατο το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν αμφισβητούνται. Το αποτύπωμα στη δημόσια υγεία θα το ανιχνεύουμε σε 3 εβδομάδες από αύριο.

Όσον αφορά τις νοσηλείες του Σαββατοκύριακου, να αναφέρουμε ότι αυτές έφτασαν στις περίπου 90, ενώ άλλες 80 είχαν καταγραφεί μόνο την Παρασκευή. Συνολικά πλέον 357 άτομα νοσηλεύονται σε κλίνες covid από 331 την Παρασκευή και 152 σε λοιπές κλίνες (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, ΜΕΘ -60-, Θαλάμους Αρνητικής Πίεσης και Ειδικών Λοιμώξεων).

Συνολικά λοιπόν τα 506 νέα κρούσματα του διημέρου, οδήγησαν σε περίπου 49 νέες νοσηλείες, δηλαδή το 10 των νέων περιστατικών φαίνεται να νοσεί σοβαρά. Με βάση αυτή την αναλογία, το να θεωρείται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν ανησυχεί αν διαμορφώνεται σε 200 και άνω την ημέρα, είναι μια άποψη που εμπεριέχει επίσης ρίσκο.Μην ξεχνάμε δε πως φαίνεται πως το 1% των κρουσμάτων καταλήγει.

Υπενθυμίζουμε ότι το απόγευμα της Κυριακής (13/9) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 207, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από αυτά τα 120 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Επίσης οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 305 θάνατοι. Χθες βράδυ σημειώθηκαν όμως άλλοι 2 νέοι θάνατοι και πλέον έχουμε 307 συνολικά.

Επίσης 171 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα