Κορονοϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη σκιά των δηλώσεων Κοτανίδου

Κορονοϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη σκιά των δηλώσεων Κοτανίδου
ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) Eurokinissi

Εισηγήσεις για ένταξη νέων περιοχών στο βαθύ κόκκινο συζητά σήμερα η Επιτροπή. Προβληματισμός από τις αναφορές της καθηγήτριας Α. Κοτανίδου για λήψη λανθασμένων αποφάσεων.

Ένας ακόμη πονοκέφαλος έρχεται να προστεθεί τόσο στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όσο και στην Κυβέρνηση που έχει να κάνει με την για πρώτη φορά παραδοχή ότι τα μέλη της υπό το βάρος της κούρασης (ή και άλλων πιέσεων) δεν λαμβάνουν πάντα τις σωστές αποφάσεις σχετικά με τις εισηγήσεις τους. Σήμερα η Επιτροπή συνεδριάζει με βασικό θέμα τις εισηγήσεις για ένταξη και νέων περιοχών στην κατηγορία “Πολύ αυξημένου Κινδύνου” (βαθύ κόκκινο) λόγω έντονης διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ είναι πιθανό να πέσουν στο τραπέζι και άλλα θέματα σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν, μετά και την εκτίναξη των κρουσμάτων.

Η Επιτροπή φαίνεται να σηκώνει ένα ιδιαίτερα μεγάλο βάρος και από τη μια η πολυφωνία από την άλλη τα δεκάδες θέματα για τα οποία θα πρέπει να εισηγηθεί, να την έχουν κουράσει. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, Αναστασία Κοτανίδου για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η επιτροπή έχει χάσει εδώ και καιρό τον βηματισμό της, ενώ παραδέχτηκε ότι λαμβάνονται λάθος αποφάσεις, οι οποίες μεταφέρονται και εσφαλμένα προς τα έξω. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “Στην επιτροπή ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας”.

Η καθηγήτρια σημείωσε ακόμη ότι “εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί, οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι πολύωρες, με πάρα πολλές συζητήσεις με πάρα πολλά θέματα που έρχονται στην επιτροπή και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων”.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια δήλωσης μέλους της Επιτροπής η οποία αναφέρεται στο “παρασκήνιο” των συνεδριάσεων για το οποίο κανένας πολίτης δε γνωρίζει κάτι και πολλές φορές προβληματιζόμαστε για τις επιρροές που μπορεί να υπάρχουν.

Επιδημιολογικά δεδομένα

Πέρα από τις συγκεκριμένες αναφορές περί απουσίας βηματισμού από την καθηγήτρια, θέμα το οποίο είχε προσεγγίσει πολύ νωρίς το NEWS 24/7 με αναφορές στο “μαύρο κουτί της Επιτροπής, τα δεδομένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αλλάξει δραματικά.

Αφενός τα νέα κρούσματα φαίνεται για ακόμη μερικές μέρες να παγιώνονται αρκετά υψηλότερα των 2000, αφετέρου το ΕΣΥ πιέζεται δραματικά. Ο μέσος όρος νέων διαγνώσεων των τελευταίων 7 ημερών έχει ανέλθει στα 2177 ήτοι 300 περισσότερα ή +14% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν όταν έγινε η ανακοίνωση των αυστηρότερων μέτρων.

Ο ΕΟΔΥ επίσης χθες ανέφερε 506 διασωληνώσεις, αριθμός ρεκόρ από τις 21/12/2020 με τον 7ημερο μέσο όρο να βρίσκεται πλέον στις 477 σημειώνοντας αύξηση 30% από την αρχή του μήνα και χωρίς ακόμη να αποτυπώνεται σε αυτό τον αριθμό η εκτόξευση των κρουσμάτων.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται σταθερά πάνω από 2300 άτομα και ήδη ξεκίνησαν οι διακομιδές στις δύο ιδιωτικές κλινικές.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα