Κορονοϊός: Τι σημαίνουν οι 700 διασωληνώσεις - Ποιο είναι το επόμενο κρίσιμο επίπεδο

Μονάδα εντατικής θεραπείας COVID-19
Μονάδα εντατικής θεραπείας COVID-19 ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Μπορεί τα νέα κρούσματα να έχουν υποχωρήσει στα περίπου 6100 την ημέρα, όμως οι διασωληνώσεις ανεβαίνουν ραγδαία και αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξημένο αριθμό θανάτων.

Σε νέα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αυξήθηκαν οι διασωληνώσεις συνανθρώπων μας λόγω κορονοϊού φτάνοντας χθες τις 704, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων. Επειδή ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί στον αριθμό των νοσηλειών η κορύφωση του 4ου κύματος το πιθανότερο είναι να δούμε τις διασωληνώσεις μέσα στο Δεκέμβριο να αυξάνονται προσεγγίζοντας ακόμη και τις 750.

Σημειώνεται ότι οι σημερινές σοβαρές νοσηλείες αντικατοπτρίζουν την εικόνα της επιδημίας κορονοϊού πριν από 10-15 ημέρες όταν τα κρούσματα ήταν σε υψηλά επίπεδα αλλά ακόμα δεν είχε κορυφωθεί το 4ο κύμα.

ADVERTISING

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Νίκος Τζανάκης, στις επόμενες 10 με 15 ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων θα είναι γύρω στους 740 και "Ελπίζουμε να συγκρατηθούμε, να είναι αυτό το ‘’ταβάνι’’.

Παράλληλα εκτίμησε ότι αυτή πορεία θα οδηγήσει σε έως και 2.500 νεκρούς από κορονοϊό στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους, με τα θύματα καθημερινά να κυμαίνονται από 75 έως 95 με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα που διαχειρίζεται.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ χθες, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι παρατηρείται επιπέδωση του αριθμού των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και αναμένεται επιπέδωση στην καμπύλη των θανάτων και των διασωληνώσεων γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.

Εντείνονται οι πιέσεις στο ΕΣΥ

Όπως είναι λογικό οι δυνάμεις του ΕΣΥ εξαντλούνται πλέον δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ covid. Όπως ανέφερε χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, "Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται, όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πολλές. Και φυσικά, οι άνθρωποι που είναι κρούσματα σήμερα θα συνεχίσουν να «βαραίνουν» για κάποιες μέρες και άρα το σύστημα θα συνεχίζει να πιέζεται. Ειδικά στη Β. Ελλάδα, όλοι οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό ή όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία προσπαθούν πάρα πολύ. Υπερβαίνουν τον εαυτό τους"

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε και εκείνη ότι η πίεση είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν την επόμενη εβδομάδα αλλά όχι ανησυχητικά.

Πάντως όσον αφορά στην επάρκεια του ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι έχει εκμηδενιστεί η δυνατότητα σε ΜΕΘ και είναι δεδομένη η διασωλήνωση πολιτών εκτός εντατικής, η κα Γκάγκα ανέφερε ότι "υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ασθενών που είναι στο αναισθησιολογικό τμήμα με συνθήκες ΜΕΘ, σε άλλες Μονάδες και υπάρχει και μία μερίδα ασθενών, όχι πάρα πολλών, που είναι σε απλό θάλαμο. Η προσπάθεια είναι μέχρι να διακομιστούν. Γιατί κάποιοι δεν μπορούν, όπως έχουμε πει, γιατί είναι βαρύτερα κλινικά, χρειάζονται σταθεροποίηση με αγγειοσυσπαστικά. Αυτοί οι άρρωστοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και μοιραία μένουν σε θάλαμο αν δεν υπάρχει στο δικό τους νοσοκομείο κενή ΜΕΘ".

Συμπλήρωσε ακόμη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που το ξέρουμε όλους τους χειμώνες, δηλαδή κάθε χρόνο στα νοσοκομεία έχουμε αρρώστους που περιμένουν να μεταφερθούν.

Συμπλήρωσε δε ότι "Υπάρχουν τμήματα δηλαδή ήδη που είναι φτιαγμένα για να μπορούν να παρακολουθήσουν καλά τους αρρώστους όπως για παράδειγμα στο ΑΧΕΠΑ και υπάρχουν και ασθενείς που είναι σε θαλάμους, αλλά η προσπάθεια είναι να είναι παντού οι συνθήκες καλές".

Η κυρία Γκάγκα απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν έχουμε συγκριτικά δεδομένα για την πορεία της νόσου στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και αν έχει διαπιστωθεί βάσει στοιχείων ή αν καταγράφονται, κρατούνται στοιχεία ότι έχουν την ίδια πρόβλεψη με ασθενείς που είναι σε ΜΕΘ. Επίσης σημείωσε ότι ο αριθμός μεταβάλλεται συνεχώς και έχουμε συνολικά 1200 ΜΕΘ και μέχρι τώρα 704 διασωληνωμένους, άρα είναι εύκολη η διαχείριση. Βέβαια αυτό παραπέμπει στο ότι το ΕΣΥ μετατρέπεται σε σύστημα υγείας κυρίως για covid περιστατικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, ΕΣΥ, Covid-19
SHARE:

24Media Network