Κορονοϊός: Τρομάζουν τα στοιχεία για την Αττική – Στους 40.000 οι φορείς

Κορονοϊός: Τρομάζουν τα στοιχεία για την Αττική – Στους 40.000 οι φορείς
Κόσμος στα εμπορικά καταστήματα στην οδό Ερμού το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική δείχνει η ανάλυση των λυμάτων. Πιθανή περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα "βλέπει" ο καθηγητής Ν. Θωμαΐδης.

Ανησυχητικά για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού την Αττική είναι τα στοιχεία από την ανάλυση των λυμάτων στο αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Οι επιστήμονες καταγράφουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου με τους φορείς κορονοϊού να εκτιμώνται περίπου στις 40.000.

Ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε στο Euronews: «Παρατηρήσαμε την τελευταία εβδομάδα μια αύξηση πάνω από 40%. Αυτή έρχεται να συνυπολογιστεί στην αύξηση που έχουμε δει στο ιικό φορτίο από την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο επιπολασμός που υπολογίζουμε από το μοντέλο είναι περίπου στο 1% την κοινότητα. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 40.000 φορείς. Οι περισσότεροι από αυτούς τους φορείς είναι ασυμπτωματικοί»

Τον Νοέμβριο όταν επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown o επιπολασμός στα λύματα της Αττικής ήταν στο 1,5%. Τότε είχε σημειωθεί απότομη άνοδος των φορέων κορωνοϊού σε διάστημα λίγων ημερών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Θωμαΐδη, τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική. Κοινός παρανομαστής όμως, η αύξηση.

«Η τάση είναι αυξητική εδώ και πέντε εβδομάδες. Άρα δεν είναι μια εβδομάδα μόνο που αυξήθηκε είναι πέντε εβδομάδες γεγονός που σημαίνει πως αυξάνει η διασπορά. Αυτό που έχει αποτυπωθεί κυρίως στην έρευνα μας είναι η επιστροφή στους χώρους εργασίας και η μη τήρηση του ποσοστού τηλεργασίας. Αυτό το οποίο εκτιμώ πως είναι πιθανό να συμβεί την επόμενη εβδομάδα είναι να έχουμε μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων από τα τεστ του ΕΟΔΥ».

Σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ σύντομα θα είναι σε θέση να παρέχουν στοιχεία και για την διασπορά των μεταλλάξεων στην κοινότητα, αφού για τον εντοπισμό τους απαιτείται διαφορετική μεθοδολογία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα