Κορονοϊός: Υποχώρηση 35% των νέων κρουσμάτων και 14% των διασωληνώσεων

Κορονοϊός: Υποχώρηση 35% των νέων κρουσμάτων και 14% των διασωληνώσεων
Πολίτες με μάσκες στο κέντρο της Αθήνας eurokinissi

Με ταχύ ρυθμό αποκλιμακώνεται οι δείκτες της πανδημίας. Θέμα λίγων ημερών η πτώση των διασωληνωμένων κατ από τους 300 μετά από 8 μήνες.

Σε φάση ραγδαίας αποκλιμάκωσης βρίσκεται πλέον η πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδαμε τα νέα κρούσματα να υποχώρησαν κατά 35% την προηγούμενη εβδομάδα. Το πλέον αισιόδοξο είναι ότι οι διασωληνωμένοι πλέον βρίσκονται στα επίπεδα του Αυγούστου του 2021 και σύντομα αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τους 300.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες ο 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ήταν 9.271 από 14.175 μια εβδομάδα πριν. Επίσης μέσα στην ίδια βδομάδα μειώθηκαν κατά 25,5% οι νέες εισαγωγές οι οποίες βρίσκονται στα επίπεδα των 266 την ημέρα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω δεικτών είναι και η σημαντική μείωση των διασωληνώσεων, όμως ακόμη αυτό δεν έχει αποτυπωθεί σε αντίστοιχη υποχώρηση των νέων θανάτων, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στα επίπεδα των 60 την ημέρα.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει η αισιοδοξία ότι πλέον η επιδημία έχει περάσει σε φάση αποκλιμάκωσης και ότι τελικά η μετάλλαξη Όμικρον παρά την υψηλή μολυσματικότητά της, ήδη κορυφώθηκε.

Τι επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων Covid 19 θετικών ασθενών στην επικράτεια έχει μειωθεί στους 3000 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων εισαγωγών του τελευταίου 7ημερου έχει σημαντικά μειωθεί στις 329 νέες εισαγωγές την ημέρα, δηλαδή παρατηρούμε περίπου 100 λιγότερες εισαγωγές κάθε μέρα σε σχέση με αυτά που λέγαμε πριν 15 μέρες.

Το 80% των νέων εισαγωγών αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. Αργή είναι η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Covid.

Συνεπώς, η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας είναι βελτιωμένη, με μια κάλυψη των κλινών που υπολογίζεται στο 50% των απλών κλινών και στο 80% των κλινών ΜΕΘ Covid, παρά τη μείωση των διαθεσίμων τώρα που υποχωρεί η πανδημία.

Η καθηγήτρια ανέφερε παράλληλα ότι “Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής μας, συζητήσαμε συνολικά για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, και για τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον. Είναι σαφές ότι σε όλο το δυτικό κόσμο έχουμε μετακινηθεί από τα περιοριστικά μέτρα σε μια επόμενη φάση, όπου οι προσωπικές επιλογές καθορίζουν για τον καθέναν από μας στο βαθμό έκθεσής του στον ιό. Η πανδημία όμως είναι εδώ, ο ιός κυκλοφορεί και φαίνεται ότι θα κυκλοφορεί αρκετά ακόμα ανάμεσά μας και συνεπώς ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει μαζί του, καθώς επιστρέφει σε σημαντικό βαθμό στις συνήθειές του”.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρει πως “Η μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ευρώπη συνεχίζεται για ακόμα μια εβδομάδα και επίσης στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε σημαντικότατα, κατά 27%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση κατά 4%. Η πίεση στο Σύστημα Υγείας, όπως ακούστηκε ήδη, είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και βαίνει μειούμενη. Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ είναι λιγότερος κατά 10%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 18%”.

Ο επίκουρο καθηγητής σημειωνει επίσης ότι, “καθώς βλέπουμε, λοιπόν, μια μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, βλέπουμε το ίδιο να συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να ενισχύεται το σενάριο που προβλέπει επιπλέον συρρίκνωση τις επόμενες ημέρες και την επόμενη εβδομάδα, που θα οδηγήσει σε επιπλέον ελάφρυνση στο Σύστημα Υγείας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα