Lockdown στην Αττική: Τι πήγε στραβά από την Παρασκευή

Lockdown στην Αττική: Τι πήγε στραβά από την Παρασκευή
AP

Χρειάστηκαν τα στοιχεία μόλις τριών ημερών ώστε η Επιτροπή των Επιδημιολόγων να αναγνωρίσει πως και τα ανοιχτά σχολεία συμβάλλουν στην αύξηση της μεταδοτικότητας του κορονοϊού.

Ένα αυστηρό lockdown αποφάσισε χθες η Ελληνική Κυβέρνηση για την περιοχή της Αττικής, με την απόφαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων να δείχνουν σαν οι ίδιοι να έκαναν “κωλοτούμπα” μέσα σε λίγες μέρες σε σχέση με αυτά που έλεγαν και ειδικά σε σχέση με τη συμμετοχή των σχολείων στη διασπορά της επιδημίας κορονοϊού. Πραγματικά κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι επιστήμονες εθελοτυφλούσαν μπροστά στα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία τεκμηριωμένα παρουσιάστηκαν στις 3/2 από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, και έδειχναν πως τα 1000 και πλέον ημερήσια κρούσματα, θα οδηγήσουν γρήγορα σε δραματική πίεση στο ΕΣΥ. Όμως η πολιτική πίεση θα ήταν πιο ισχυρή.

Παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία, βλέπουμε λοιπόν ότι ο μέσος όρος 7 ημερών των νέων κρουσμάτων έφτασε χθες στα 1060 κρούσματα, επίπεδο που βρισκόταν και στις 29 Οκτωβρίου. Τότε βέβαια παρουσίαζε μια πιο εκθετική άνοδο ενώ τώρα είναι σχετικά πιο ήπια. Όμως την ίδια στιγμή ό αντίστοιχος μέσος όρος των διασωληνωμένων είναι σήμερα 257 ενώ τότε ήταν 97.

Επίσης οι συνολικές νοσηλείες λόγω covid ήταν στις 29 Οκτωβρίου 1055, ενώ σήμερα είναι διπλάσιοι. Και τότε υπήρξαν περισσότερες εισαγωγές έναντι εξιτηρίων, όμως με πιο καλά στοιχεία. Δηλαδή τότε είχαμε 152 νέες εισαγωγές έναντι 78 εξιτηρίων, δηλαδή διαφορά 64 ασθενών, ενώ τώρα η κατάσταση είναι χειρότερη καθώς στις 8 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν 208 εισαγωγές και 123 εξιτήρια, ήτοι διαφορά 85. Βέβαια η Δευτέρα περιέχει και εξιτήρια της Κυριακής.Τέλος να επισημάνουμε ότι το 48% των ΜΕΘ στη χώρα είναι κατειλημμένες ήδη και το 71% στης Αττικής.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η διασπορά ανάμεσα στα παιδιά. Στο σχετικό θέμα αναφέρθηκε ο κ. Κικίλιας χθες προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το lockdown, σημειώνοντας ότι: “Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί είναι ένα νέο στοιχείο, την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5059 την προηγούμενη περίοδο”.

Τα πράγματα θα λέγαμε ότι είναι ακόμη χειρότερα καθώς μόνο χθες επιβεβαιώθηκαν 212 νέα κρούσματα σε παιδιά (ηλικίες μέχρι 17 ετών).


Γυναίκα με μάσκα μπροστά σε γκράφιτι στην Αθήνα. AP

 

Αναγνωρίζοντας πλέον την κρισιμότητα της κατάστασης και ακούγοντας τελικά την επιστημονική κοινότητα που εδώ και μέρες επεσήμανε ότι η χώρα θα μπει κι αυτή γρήγορα στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, η Κυβέρνηση αποφάσισε το lockdown. Η μη εφαρμογή των μέτρων στο βαθμό που απαιτείται για να αναχαιτιστεί η πορεία του ιού, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, είναι τα βασικά κριτήρια που φαίνεται να έπεισε την Κυβέρνηση.

Πραγματικά αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να πήγε στραβά από την Παρασκευή όταν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μετά από μια 9ωρη σύσκεψη επί της ουσίας αποφάσισε να προχωρήσει τότε σε εισηγήσεις για τον περαιτέρω περιορισμό του λιανεμπορίου αλλά και αυξημένους περιορισμούς τα Σαββατοκύριακα. Τίποτα δεν πήγε στραβά. Απλά η επιδημία ακολούθησε την προδιαγεγραμμένη πορείας της κινούμενη ευθεία ανοδικά, όπως και είχε προβλεφθεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωνε: “Εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά αποτυπώνει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία, αλλά την παρακολουθούν. Είναι προφανές ότι θα πρέπει ακόμα με πιο μεγάλη προσοχή, να τηρούνται τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού μέσα σε όλες τις σχολικές μονάδες”.

Η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την περαιτέρω διασπορά. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, αν θέλουμε να παραμείνουν ανοιχτές κάποιες οικονομικές δραστηριότητες, η συμπεριφορά του καθενός μας είναι η λύση”, συμπλήρωνε η καθηγήτρια. Όμως χρειάστηκαν ελάχιστες μέρες για να φανεί ότι τελικά …”δεν θέλουμε τα παιδιά να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα