Μαγιορκινής: Αναμένουμε ένα δύσκολο Χειμώνα

Μαγιορκινής: Αναμένουμε ένα δύσκολο Χειμώνα
Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Eurokinissi

Για μεγαλύτερη προσπάθεια κατά τους μήνες που έρχονται κάλεσε τους Έλληνες ο επίκουρος καθηγητής. Οι πολίτες δείχνουν ότι έχουν πλέον κουραστεί από τα μέτρα

Δύσκολο διαγράφεται το τοπίο για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα ενόψει του ερχομού του χειμώνα όταν και αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας επεσήμανε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση. Σημείωσε ακόμη ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια και υπομονή τη στιγμή όμως που έχει επέλθει σημαντική κόπωση στους πολίτες.

Τόνισε ότι στην Ευρώπη διαπιστώνεται αύξηση των νέων διαγνώσεων κάθε μέρα σύμφωνα με τους υγειονομικούς φορείς των κρατών, αναφέροντας πως σε σύγκριση με άλλες χώρες η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα. Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της επιδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μια ενδιάμεση σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το τελευταίο περίπου μήνα οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200-300 με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχής Σεπτεμβρίου και αρχής Οκτωβρίου.

Σημείωσε ακόμη ότι έχουν αυξηθεί οι ημέρες κατά τις οποίες είχαμε 5 θανάτους και πάνω την ημέρα.

Ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων πλέον ξεπερνά τις 80 αυξάνοντας σταδιακά την και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική, όπου παρουσιάζεται πάνω από το 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση. Η κατάσταση ήταν σχετικά αναμενόμενη καθώς αυτός συμβαίνει στα αστικά κέντρα.

Είναι προφανές ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με τον ερχομό του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας. Το βλέπουμε ήδη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι οποίες έχουν ήδη 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία. Έτσι αναμένεται και στην Ελλάδα να έρθει επιθετικότερη μετάδοση με την πτώση της θερμοκρασία.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας τους επόμενους μήνες. Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απέδειξε ότι στο 60% των πολιτών έχει επέλθει κόπωση από τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Παρ΄όλα αυτά, επέμεινε ότι πρέπει ο κόσμος να συνεχίσει να προσπαθεί, με τη μάσκα και τις αποστάσεις να παραμένουν ο σύμμαχός μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα