Μαγιορκίνης: Ιδιαίτερα επιθετική η μετάλλαξη Όμικρον – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ν. Αφρικής

Μαγιορκίνης: Ιδιαίτερα επιθετική η μετάλλαξη Όμικρον – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ν. Αφρικής
Εργαστηριακές δοκιμές για τον κορονοϊό 2021 Andre Penner/AP

Στα 8000 αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα από 500 στην Νότιο Αφρική λόγω της Μετάλλαξης Όμικρον, ενώ αυξήθηκαν οι θάνατοι κατά 50%

Ανησυχητικές είναι οι αναφορές σχετικά με τη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία καλπάζει πλέον στην Νότιο Αφρική. Όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού τα κρούσματα στην περιοχή αυξήθηκαν από 500 σε 8000 σε ημερήσια βάση, ενώ αυξήθηκαν και οι νοσηλείες και οι θάνατοι κατά 50%.

Όπως είπε συγκεκριμένα, το πρώτο κύμα αφορούσε τα αρχικά πανδημικά στελέχη το καλοκαίρι του 2020. Στην συνέχεια ένα δεύτερο κύμα στα τέλη του 2020 και κατά τον χειμώνα του 2021 με το στέλεχος βήτα και πιο πρόσφατα το καλοκαίρι του 2021 κυριάρχησε το στέλεχος Δέλτα.

Στην συνέχεια, η επιδημία πέρασε σε ύφεση από τα τέλη του Σεπτέμβρη έως και περίπου μέχρι 2 εβδομάδες πριν.

Η επιδημία τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης εκεί και μόνο την τελευταία εβδομάδα είδαμε 400% αύξηση των διαγνώσεων.

Χθες είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφηκαν περισσότερο από 8 χιλιάδες διαγνώσεις, τόνισε και πρόσθεσε πως επίσης αυξήθηκαν οι νοσηλείες και οι θάνατοι (50% περισσότεροι νεκροί).

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής τόνισε πως ενισχύεται η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.

Σχετικά με την νοσηρότητα πάντως δεν παρατηρείται καμία σημαντική διαφορά.

Επίσης σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου., απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε ότι έχουν μέχρι τώρα εγκριθεί αιτήματα 21 ατόμων με κορονοϊό για τη λήψη μονοκλωνκών αντισωμάτων.

Το παράδειγμα των Τρικάλων

Η κα. Παπαευαγγέλου παρέθεσε στη σημερινή το παράδειγμα της πόλης των Τρικάλων, για να εξηγήσει τη σημασία εμβολιασμού με τρίτη δόση.

Ειδικότερα, παρατηρώντας τον επιδημιολογικό χάρτη αυτήν την εβδομάδα, είχαμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 50-70 ετών που σχετίζεται με τον μη εμβολιασμό με τρίτη δόση.

Το παράδειγμα των Τρικάλων μας δίνει πολλές πληροφορίες για αυτό το φαινόμενο. Ειδικότερα, στα Τρίκαλα σημειώνεται το εξής παράδοξο: Ενώ μειώνονται τα κρούσματα στην περιοχή συνολικά κατά 30% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, αυξάνονται οι διαγνώσεις σε άτομα 50-65 ετών. Συγκεκριμένα μέσα σε 3 εβδομάδες έχει αυξηθεί η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων από τα 38 στα 43 έτη.

Αυτό συμβαίνει, επειδή η πλειοψηφία των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 50-65 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση. Συγκεκριμένα, μόλις 1/4 που δικαιούνται την αναμνηστική δόση, την έχουν λάβει

Αντίθετα, στην ίδια περιοχή και στα άτομα άνω των 70 ετών, πάνω από 40% των δικαιούχων για τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

«Ενόψει των Χριστουγέννων, όπου η κινητικότητα όλων θα αυξηθεί και οι αποστάσεις θα μειωθούν, πρέπει να θωρακίσουμε την ασφάλεια που μας προσφέρει ο εμβολιασμός, με την άμεση χορήγηση της 3ης δόσης».

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι δεν μετράμε τα αντισώματα για να αποφασίσουμε την τρίτη δόση.

Η μεγαλύτερη θνητότητα στις περιοχές με τον χαμηλότερο εμβολιασμό

Ενδεικτικό της σημασίας του εμβολιασμού είναι το στατιστικό που παρέθεσε η κ. Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα, οι 10 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας με την υψηλότερη θνητότητα/100 χιλιάδες πληθυσμού είναι και αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη – μικρότερη του 55%. και που εμφανίζουν μεγάλη θετικότητα στις μαζικές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ.

Αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας πιέζεται πολύ, καθώς την τελευταία εβδομάδα ξεπεράσαμε αρκετές φορές ακόμη και τις 500 εισαγωγές σε μία ημέρας. Ο λογος εισαγωγών εξαγωγών φτάνει το 1,53.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με COVID 4.850 άτομα ενώ τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 50 χιλιάδες για 3η σερί εβδομάδα. Ας σημειωθεί ότι ο 7ημερος κυλιόμενος μ.ο κρουσμάτων φτάνει τα 6.300 ανά ημέρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα