Μαγιορκίνης στο News 24/7: Κάτω από 10.000 τα συνολικά ενεργά κρούσματα κορονοϊού

Μαγιορκίνης στο News 24/7: Κάτω από 10.000 τα συνολικά ενεργά κρούσματα κορονοϊού
Έλεγχος ταξιδιώτη από εργαζόμενο σε υγειονομικό φορέα. Eurokinissi

Σε χαμηλά επίπεδα φαίνεται να κινούνται τα μη εντοπισμένα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, στοιχείο το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για το έλεγχο της επιδημίας.

Βασική παράμετρος για την εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, αποτελούν τα ενεργά κρούσματα τα οποία δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν άμεσα. Σύμφωνα με τον τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, τα κρούσματα αυτά δεν φαίνεται να είναι παραπάνω από τα τριπλάσια από αυτά που έχουν εντοπιστεί δηλαδή μεταξύ 9.000-10.000 το πολύ.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, σε ερώτηση του news247.gr, o Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρίνισε ότι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί είναι 3.285. Ερωτώμενος επίσης ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με την εκτίμηση για το πως αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε πραγματικά νούμερα στην κοινότητα, ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή το πολύ να είναι τριπλάσια, δηλαδή χαμηλότερα από τις 10.000.

Μας ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα χαμηλότερος σε σχέση με την περίοδο της Άνοιξης οπότε και οι εκτιμήσεις έδειχναν 10πλάσιο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην κοινότητα έναντι των καταγεγραμμένων.

Η εξήγηση για τη διαφορά αυτή δίνεται από τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό των ελέγχων που διενεργούνται σήμερα αλλά και τη μέθοδο ιχνηλάτησης που ακολουθείται.

Την ίδια ώρα βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι περίπου 6.000 ενεργά κρούσματα, κυρίως νέοι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, κυκλοφορούν χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταδώσουν την νόσο. Γι΄αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, με βάση τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα, η επιδημική καμπύλη της νόσου παραμένει σε υψηλότερα των 200 κρουσμάτων ανά ημέρα, με ήπιες αυξητικές τάσεις. Με δεδομένο ότι η περίοδος επώασης της νόσου είναι 6 με 14 ημέρες, αυτή την περίοδο καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο του Δεκαπενταύγουστου. Παρομοίως ήπιες αυξητικές τάσεις φαίνεται ότι ακολουθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, ξεπερνώντας σταθερά τους 30 από την αρχή της εβδομάδας.

“Οι νέες διαγνώσεις έχουν ηλικία μικρότερη από αυτή που περιμένουμε με βάση την ηλικιακή κατανομή στον ελλαδικό χώρο. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι η επιδημία έχει παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20–30, ενώ σημαντική είναι και η διασπορά στην αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διασποράς είναι η σχέση της με διακοπές του καλοκαιριού” αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής.

“Ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν. Για αυτό το λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7-10 ημέρες τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές. Έτσι, αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει, που είναι πολύ πιθανό, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η επαφή μας με τις ευπαθείς ομάδες, κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους. Οπότε γυρνώντας από τις διακοπές ας μην βιαστούμε να δούμε τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας. Ας τους πάρουμε ένα τηλέφωνο να δούμε τι κάνουν, ας περιμένουμε περίπου μία εβδομάδα και μετά ας πάμε να τους δούμε”, συμπληρώνει.

Απαντώντας επίσης στο news247.gr ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι “γνωρίζουμε σε ποιες περιοχές βρίκσονται τα ενεργά κρούσματα. Από εκεί και πέρα, οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ δίνουν λίγο-πολύ το περίγραμμα, σε σχέση με τις Περιφερειακές Ενότητες. Δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα το οποίο μέσα από την πλατφόρμα δεν δηλώνεται και το βασικότερο γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πού είναι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε την καραντίνα του, να είμαστε σε επαφή μαζί του και μάλιστα να συνδράμουμε σε περίπτωση που έχει τα οποιαδήποτε συμπτώματα”.

“Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας σας θυμίζω ότι υπήρχε περίοδος που μέσα σε μία ημέρα τα κρούσματα τα οποία είχαμε μαζί με τις επαφές τις high risk και τις low risk συνολικά ο αριθμός είχε φτάσει στις 22.000. Άρα αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση και βεβαίως και γνωρίζουμε ακριβώς κάθε κρούσμα”, τόνισε ο Υφυπουργός.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα