Μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη

Μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη

Τι προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς για την Υγεία. Τα πολυνομοσχέδια αναμένονται στην βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Μείωση της συμμετοχής των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη και απελευθέρωση των σημείων διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η προκαταρκτική συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Ειδικότερα, προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια για τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων. Για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα παραμείνει μηδενική και ως 1.200 ευρώ το ποσοστό συμμετοχής θα μειωθεί κατά 50%.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει απελευθέρωση της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φάρμακων εκτός φαρμακείων, ζήτημα που περιλαμβάνεται και στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Άλλωστε η απελευθέρωση ενός μικρού αριθμού των σκευασμάτων – των ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα) – δεν ήταν αρκετή για να κάνει τους θεσμούς να ξεχάσουν την αρχική τους απαίτηση για πώληση εκτός των φαρμακείων όλων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Τα πολυνομοσχέδια αναμένονται στην βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου ώστε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να επισφραγιστεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει και τη δόση των 7 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW.GR:

Μόνο μία στις 5 κλήσεις στο ΕΚΑΒ αφορούν διακομιδή
Πως η ομάδα αίματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος
SHARE:

24Media Network