Μετάλλαξη Όμικρον: Κανένας θάνατος ενώ εξαπλώνεται στον πλανήτη

Μετάλλαξη Όμικρον: Κανένας θάνατος ενώ εξαπλώνεται στον πλανήτη
Shutterstock

Παρά την ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν και ενθαρρυντικά νέα για το νέο στέλεχος, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να συνεχίζει την επέλασή της τόσο στην Ευρώπη όσο και σε χώρες εκτός της Γηραιάς ηπείρου, ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος που να συνδέεται με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού συναντάται ήδη σε τουλάχιστον 38 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Αυστραλία να αποτελούν τις τελευταίες χώρες που κατέγραψαν επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να προσδιοριστεί πόσο μολυσματικό είναι το στέλεχος της συγκεκριμένης παραλλαγής, εάν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια αλλά και πόσο αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες και τα εμβόλια εναντίον της.

“Θα λάβουμε τις απαντήσεις που όλοι χρειαζόμαστε”, δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, ενώ την Παρασκευή ο ΠΟΥ σημείωσε πως μπορεί να μην υπάρχουν ακόμα αναφορές για θανάτους που να σχετίζονται με τη μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο εκτιμήθηκε πως η παραλλαγή αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα από τα μισά κρούσματα Covid στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιες ηλικίες “χτυπάει”

Με τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον να παρουσιάζουν αυξητική πορεία, νέα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις ηλικίες που προσβάλλει το νέο στέλεχος “Όμικρον”.

Συγκεκριμένα, γιατροί στη Νότια Αφρική δήλωσαν ότι καταγράφεται μια απότομη αύξηση των νοσηλειών μικρών παιδιών τις τελευταίες μέρες, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι ακόμα νωρίς να πουν αν πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Την τρέχουσα εβδομάδα, διάστημα στο οποίο η Νότια Αφρική ενημέρωσε για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, οι λοιμώξεις εξαπλώθηκαν ταχύτερα από ό,τι στα τρία προηγούμενα κύματα στη χώρα. Οι πρώτες περιπτώσεων αφορούσαν φοιτητές πανεπιστημίου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα μεταξύ των νέων, οι οποίοι φαίνεται να το διέσπειραν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, επιστήμονες και αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι βλέπουν αυξανόμενες εισαγωγές σε νοσοκομεία σε παιδιά κάτω των 5 ετών, μαζί με υψηλότερα ποσοστά θετικότητας σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών.

Η Wassila Jassat, από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: “Έχουμε δει μια αρκετά απότομη αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα στις κάτω των 5 ετών”, αναφερόμενη στις νοσηλείες. “Η συχνότητα εμφάνισης σε άτομα κάτω των 5 ετών είναι τώρα η δεύτερη υψηλότερη και δεύτερη μόνο μετά τη συχνότητα σε άτομα άνω των 60 ετών”, είπε.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πολλούς πιθανούς λόγους γι’ αυτό. Ο ένας είναι ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχουν ακόμα δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο στη Νότια Αφρική. Οι γιατροί ανέφεραν ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς που βρέθηκαν θετικοί δεν είχαν εμβολιαστεί, είπε.

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο πιθανό είναι να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη;

Αρκετά πιθανό, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή (3/12) η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, φέρνοντας ως παράδειγμα το στέλεχος Δέλτα.

“Ακόμα και πριν από την άφιξη αυτής της νέας παραλλαγής, ανησυχούσαμε ότι η ανάκαμψη, ενώ συνεχίζεται, χάνει κάπως τη δυναμική της”, δήλωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: “Μια νέα παραλλαγή που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη”.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες ανέφεραν επίσης την Πέμπτη (02/12) ότι οι επαναμολύνσεις ήταν τρεις φορές πιο πιθανές με την Όμικρον, σε σύγκριση με τα στελέχη Δέλτα ή Βήτα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version