Μετάλλαξη Όμικρον: Τι συμπτώματα προκαλεί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – Πόσο διαφέρουν ανά δόση

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι συμπτώματα προκαλεί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – Πόσο διαφέρουν ανά δόση
istock

Γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολούμπια αναλύει τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι νοσούν, ανάλογα με τις δόσεις του εμβολίου που έχουν λάβει.

Για μία “φοβερά μεταδοτική, αλλά όχι νοσηρή” παραλλαγή έκανε λόγο ο Θάνος Πλεύρης κατά τις χθεσινές του ανακοινώσεις, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα μας -και όχι μόνο- τη στιγμή που ερευνητές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να την “αποκωδικοποιήσουν”, ως προς τη σοβαρότητα και το είδος των συμπτωμάτων που παρουσιάζει.

Μία από τις τελευταίες δημοσιεύσεις γύρω από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια σε όσους νοσούν, ήταν αυτή του γιατρού Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Κρέγκ Σπένσερ, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει τους εμβολιασμένους με την τρίτη και δεύτερη δόση, καθώς και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με αυτή, η νέα παραλλαγή είναι λιγότερο σοβαρή από την Δέλτα, ωστόσο, η σοβαρότητα της νόσου εξαρτάται από τις δόσεις εμβολίου που κάποιος έχει λάβει.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά ποια είναι τα συμπτώματα ανάλογα με τον εμβολιασμό:

Ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου

Οι ασθενείς που πάσχουν με τη μετάλλαξη Όμικρον και έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, φαίνεται πως παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Σύμφωνα με τον Σπένσερ, “λέγοντας ήπια, εννοώ κυρίως πονόλαιμο. Πολύ πονόλαιμο και επίσης κόπωση, σε συνδυασμό με κάποιους μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν δύσπνοια και μια δυσκολία στην αναπνοή. Όλοι ταλαιπωρούνται, αλλά είναι ασφαλείς”.

Ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer ή Moderna, είχαν μεν ήπια συμπτώματα, αλλά περισσότερα από όσους είχαν κάνει την τρίτη δόση “είχαν περισσότερη κόπωση και πιο υψηλό πυρετός. Επίσης και περισσότερο βήχας. Η εικόνα τους ήταν λίγο πιο επιβαρυμένη συνολικά, αλλά και πάλι δεν είχαν δύσπνοια και καμία δυσκολία στην αναπνοή. Μπορώ να πω ότι η εικόνα τους ήταν συνολικά ικανοποιητική”.

Ασθενείς με Όμικρον εμβολιασμένοι με J & J και χωρίς αναμνηστική δόση

Όσοι από τους ασθενείς που νοσούν την παραλλαγή Όμικρον είχαν κάνει μία δόση εμβολίου Johnson & Johnson και δεν είχαν προχωρήσει σε αναμνηστική δόση, δεν είχαν ιδιαίτερα καλή εικόνα. “Οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει και οι οποίοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson ήταν συνολικά σε χειρότερη κατάσταση, με φρικτούς πόνους και πυρετό για λίγες ή περισσότερες μέρες. Ένοιωθαν αδύναμοι και κουρασμένοι. Κάποιοι υπέφεραν από συμπτώματα δύσπνοιας και βήχα. Αλλά κανένας, ωστόσο, δεν χρειάστηκε νοσηλεία και παροχή οξυγόνου. Περνούσαν δύσκολα, αλλά δεν κινδύνευε η ζωή τους”.

Ασθενείς με Όμικρον και χωρίς εμβολιασμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Σπένσερ, οι μη εμβολιασμένοι, εμφανίζουν δεδομένα νοσηλείας 15πλάσια ή και περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

“Σχεδόν κάθε ασθενής που χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο με Covid δεν ήταν εμβολιασμένος. Όλοι υπέφεραν από βαριά δύσπνοια και παρατηρούσαμε πτώση του οξυγόνου τους όποτε επιχειρούσαν να περπατήσουν. Όλοι χρειάζονται την υποστήριξη οξυγόνου για να αναπνέουν σωστά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα