Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”: Έκλεισε το τμήμα βραχυθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο

Διαβάζεται σε 4'
Γυναίκα κάνει ακτινοθεραπεία
Γυναίκα κάνει ακτινοθεραπεία iStock

Περισσότερα από 8 χρόνια οι εργαζόμενοι ζητούσαν συντήρηση του ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος, όμως κανένας από τους διοικητές δεν ασχολήθηκε με τις γυναίκες που είχαν καρκίνο.

Λουκέτο μπαίνει από σήμερα, Πέμπτη, στο τμήμα βραχυθεραπείας του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Πρόκειται για το τμήμα που έκαναν τις θεραπείες τους γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι ανεγχείρητος, δηλαδή τα πιο βαριά περιστατικά.

Ο λόγος που κλείνει το τμήμα, για τουλάχιστον έξι μήνες, όπως αναφέρουν γιατροί, είναι ότι ενώ από το 2016 ζητούσαν από τον εκάστοτε διοικητή να μεριμνήσει για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά του, κανένας δεν έκανε τίποτα.

«Μεσοσταθμικά από σήμερα και μέχρι τέλος του χρόνου θα έκαναν θεραπεία εδώ περίπου 100 γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», εξηγεί στο NEWS 24/7 η Σοφία Χατζίδου, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», καρδιολόγος και διευθύντρια του αιμοδυναμικού τμήματος.

Αυτός ο αριθμός των γυναικών, βέβαια, ενδέχεται να αυξηθεί, στην περίπτωση που ξεκινήσει η Δράση του υπουργείου Υγείας για τις δωρεάν εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας, καθώς αναμένεται (και αυτός είναι ο στόχος), να γίνουν νέες διαγνώσεις.

Ως εκ τούτου, η κάλυψή των ασθενών από άλλα νοσοκομεία, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη για το ΕΣΥ μέχρι να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του το εν λόγω τμήμα.

«Από το 2016 φωνάζουμε κι εμείς και το σωματείο εργαζομένων του “Αλεξάνδρα”, και λέμε ότι το μηχάνημα χρειάζεται συντήρηση και ανταλλακτικά. Κανένας διοικητής όλα αυτά τα χρόνια δεν ασχολήθηκε. Τώρα πλέον δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, και πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρο το μηχάνημα, το οποίο κοστίζει 320.000 ευρώ», εξηγεί από την πλευρά του ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το ιστορικό του λουκέτου

Σύμφωνα με την κυρία Χατζίδου, οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν εδώ και 8 χρόνια να ενημερώσουν για τη σημαντικότητα της συντήρησης του μηχανήματος που κάνει ακτινοθεραπείες με κοβάλτιο.

Ωστόσο, «κανένας διοικητής όλα αυτά τα χρόνια δεν έδειξε την απαιτούμενη ευαισθησία να δώσει χρήματα από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Ένας να είχε ασχοληθεί, δεν θα φτάναμε μέχρι εδώ», εξηγεί η ίδια.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σε συνεννόηση με το υπουργείου Υγείας, έκαναν αιτήσεις για να αγοράσουν το μηχάνημα μέσω ΕΣΠΑ και του προγράμματος Ελλάδα 2.0, όμως δεν έγινε αποδεκτό.

Λίγους μήνες πριν, είχαν συνάντηση με το πρώην υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ένταξε τη δαπάνη για το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Ταμείου Ανάκαμψης ενέκρινε τη δαπάνη, όμως χρειάζονταν κάποιες ακόμα ενέργειες για να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Έτσι, οι εργαζόμενοι έγιναν δεκτοί τις προηγούμενες ημέρες από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος όπως λένε, κίνησε άμεσα τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η αγορά.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σχολιάζουν ότι ο κ. Γεωργιάδης εξεπλάγην όταν άκουσε ότι επί 8 χρόνια δεν έγινε καμία συντήρηση στο μηχάνημα με ευθύνη τουλάχιστον 4 διοικητών που πέρασαν αυτά τα χρόνια από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα σήμερα να κλείσει το τμήμα.

«Δυστυχώς φτάσουμε στο και πέντε, όταν θα μπορούσαν από το 2016 οι διοικητές να έχουν αξιολογήσει τη σημαντικότητα και να έχουν κάνει αυτό που πρέπει. Εξάλλου δεν είναι ευθύνη του σωματείου εργαζομένων για να ενημερώσει τους εκάστοτε υπουργούς», τονίζει η κυρία Χατζίδου.

Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του τμήματος – Τι θα γίνει με τις ασθενείς

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών (διαγωνισμοί κ.λπ.) το καινούργιο μηχάνημα αναμένεται να στηθεί και πάλι στο νοσοκομείο το νωρίτερο σε 6 μήνες.

Τι θα γίνει όμως με τις γυναίκες που θα πρέπει να κάνουν τη θεραπεία τους;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις περίπου 100 γυναίκες που επρόκειτο να κάνουν τη θεραπεία τους στο «Αλεξάνδρα», αναμένεται να καλύψουν τα Νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και «Αττικόν», τα οποία είναι και τα μόνα στην Αττική που διαθέτουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση του «Αλεξάνδρα» προς τις διοίκησης των άλλων δύο νοσοκομείων, όμως οι γιατροί των τμημάτων έχουν επικοινωνήσει μεταξύ τους και  εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τις ασθενείς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα