Ο σιωπηλός δολοφόνος που έχει παρόμοια συμπτώματα με τον κορονοϊό και μπορεί να παραμονεύει σπίτι σας

Ο σιωπηλός δολοφόνος που έχει παρόμοια συμπτώματα με τον κορονοϊό και μπορεί να παραμονεύει σπίτι σας
Ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα shutterstock

Η εμφάνιση πυρετού ή βήχα παραπέμπει σε γρίπη ή κορονοϊό ωστόσο υπάρχει και κάτι άλλο που είναι θανατηφόρο και καραδοκεί κυρίως τον χειμώνα.

Καθώς προχωράμε σιγά-σιγά προς τον χειμώνα, η εμφάνιση πυρετού ή βήχα αποτελεί τεστ για γερά νεύρα με τη σκέψη να είναι μεταξύ γρίπης και κορονοϊού. Υπάρχει, ωστόσο, ένας σιωπηλός δολοφόνος που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα και μπορεί να παραμονεύει στο σπίτι σας.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άχρωμο, άοσμο αέριο που παράγεται όταν ένα ορυκτό καύσιμο – άνθρακας, αργό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο – καίγεται από κλιβάνους, φορητούς θερμαντήρες, οχήματα, σόμπες, γκριλ ή τζάκια.

Η εισπνοή μεγάλης ποσότητας μπορεί να σας δηλητηριάσει, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, ζάλη, αδυναμία, εμετό, πόνο στο στήθος και σύγχυση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη ή κορονοϊό.

Η εισπνοή υψηλών συγκεντρώσεων μπορεί να σας κάνει να λιποθυμήσετε ή να σας σκοτώσει, ειδικά εάν κοιμάστε, είστε μεθυσμένοι ή ανήκετε σε ομάδα που διατρέχει υψηλό κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες και θάνατο από διάφορες ασθένειες και εκθέσεις. Το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί επίσης να δηλητηριάσει τα κατοικίδια ζώα σας.

«Η γρίπη και ο κορονοϊός λεηλατούν τα κύτταρα, κυρίως στους πνεύμονες, όπου αναπαράγονται και εκεί συμβαίνει συχνά η κύρια ζημιά» και εκεί από όπου προέρχονται τα συμπτώματα, δήλωσε ο Δρ Τζέρεμι Μπράουν, ιατρός έκτακτης ανάγκης στο CNN.

Το μονοξείδιο του άνθρακα, από την άλλη πλευρά, δηλητηριάζει τους ανθρώπους συνδέοντας την αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στο σώμα.

“Το μονοξείδιο του άνθρακα έρχεται και εκτοξεύει το οξυγόνο από την αιμοσφαιρίνη”, δήλωσε ο Brown. “Αυτό που αρχίζετε να έχετε είναι σημάδια έλλειψης οξυγόνου”.

Πώς να αποφύγετε την έκθεση και δηλητηρίαση

Η έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα είναι το υποπροϊόν της ατελούς καύσης, είπε ο Μπράουν – όταν το λάδι σε συσκευές ή οχήματα θερμαίνεται αλλά δεν καίγεται εντελώς. Τα μπλοκαρισμένα συστήματα εξαερισμού και η λειτουργία φορητών γεννητριών σε περιορισμένους χώρους ή σε σκάφη χωρίς κατάλληλο εξαερισμό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συσσώρευση.

Επιπλέον, “αυτοί είναι οι μήνες που οι άνθρωποι μπορεί να ζεσταίνουν ένα όχημα μέσα σε ένα γκαράζ που είναι στο ίδιο κτίσμα με το σπίτι, το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο” ακόμη και με το γκαράζ ανοιχτό, είπε ο Σκοτ Ντέιμον, επικεφαλής επικοινωνίας για την υγεία στο Ascma & Community Health Branch του CDC. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αναθυμιάσεις μπορούν να εισχωρήσουν στο σπίτι σας.

Ο πιο σημαντικός τρόπος για να καταλάβετε εάν τα συμπτώματα προέρχονται από έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα είναι να εγκαταστήσετε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο Μπράουν. Δεδομένου ότι το μονοξείδιο του άνθρακα κατεβαίνει προς τα κάτω, η ύπαρξη ενός στο υπόγειό σας είναι σημαντική, αλλά η πιθανότητα έκθεσης σε κάθε πάτωμα σημαίνει ότι πρέπει επίσης να έχετε εγκατεστημένους ανιχνευτές στους κύριους χώρους καθιστικού και μέσα ή κοντά στα υπνοδωμάτια, ώστε να μπορείτε να ξυπνήσετε από έναν συναγερμό ενώ κοιμάστε.

Εγκαταστήστε και δοκιμάστε ανιχνευτές που λειτουργούν με μπαταρία και ελέγχετε και αντικαθιστάτε μπαταρίες δύο φορές το χρόνο όταν αλλάζετε το ρολόι σας, συνιστά το CDC. Και σκεφτείτε να αγοράσετε έναν ανιχνευτή με ψηφιακή ένδειξη που δείχνει επίσης το επίπεδο συγκέντρωσης στο σπίτι.

“Ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με το πότε πρέπει να αντικαταστήσετε τον ίδιο τον ανιχνευτή”, δήλωσε ο Ντέιμον.

Ποια είναι η πηγή των συμπτωμάτων σας

Εάν εσείς ή η οικογένειά σας αντιμετωπίζετε ακόμη και ήπια συμπτώματα και είναι πιθανή δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μεταφέρετε τον καθένα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να εξεταστεί από έναν ιατρό, είπε ο Μπράουν, ειδικά εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Αλλά μπορεί να είναι και γρίπη. Έχοντας κάνει εμβόλιο γρίπης δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να έχετε γρίπη, καθώς τα εμβόλια γρίπης μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας κατά 40% σε 60%.

“Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το μονοξείδιο του άνθρακα διαφέρει από το κορονοϊό και από τη γρίπη είναι ότι αν βγείτε έξω και πάρετε λίγο καθαρό αέρα, τα συμπτώματά σας θα εξαφανιστούν αργά” τις επόμενες ώρες, εάν η έκθεσή σας ήταν ελάχιστη, είπε ο Μπράουν. Εάν κάποιος αισθάνεται καλύτερα έξω αλλά τα συμπτώματα επιδεινώνονται στο σπίτι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι δηλητηρίασης.

Εάν είναι πιθανό ότι έχετε εκτεθεί στο σπίτι σας, ένας γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μια εξέταση αίματος για να μετρήσει το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα, πρόσθεσε ο Μπράουν.

Πιθανές θεραπείες

Εάν ένας γιατρός υποψιάζεται δηλητηρίαση, είπε ο Μπράουν, θα λάβετε μάσκα οξυγόνου που θα δώσει περίπου πέντε φορές περισσότερο οξυγόνο στο σώμα σας από ό,τι διατίθεται στην ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα σας παρακολουθεί για αρκετές ώρες και θα ελέγχει το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα έως ότου μπορείτε να φύγετε – “με οδηγίες να μην επιστρέψετε στο μέρος όπου υπήρξε έκθεση και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος σε εκείνο το μέρος, “είπε ο Μπράουν.

Ένας ειδικευμένος τεχνικός σέρβις θα πρέπει να ελέγξει τις συσκευές σας πριν τις επαναχρησιμοποιήσετε.

Για όσους έχουν σοβαρή δηλητηρίαση, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν σε δύσπνοια, κώμα ή μυϊκή ακαμψία, δήλωσε ο Μπράουν. Αυτό το άτομο θα εισαγόταν στο νοσοκομείο για παρατεταμένη θεραπεία οξυγόνου.

Σε ακόμη χειρότερες περιπτώσεις θα τοποθετηθούν σε θάλαμο αποσυμπίεσης, σε ένα δωμάτιο με υψηλή πίεση όπου θα δέχονται έως και «περίπου τρεις φορές την ποσότητα της πίεσης που υπάρχει στην επιφάνεια καθώς περπατάμε», είπε ο Μπράουν. “Αυτό θα αναγκάσει το οξυγόνο να γεμίσει τους ιστούς και θα αντικαταστήσει τη δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα”.

Ανάρρωση και πώς να μείνετε ασφαλείς

Ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από τα επίπεδα έκθεσης και ασθένειας, είπε ο Μπράουν. Εάν οι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο αρκετά γρήγορα, το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να απομακρυνθεί γρήγορα από το σώμα. Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να συμβεί εάν το σώμα δεν έχει υποστεί βλάβη από την έλλειψη οξυγόνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σοβαρή έκθεση θα μπορούσε να σημαίνει καθυστερημένες και μακροπρόθεσμες γνωστικές επιδράσεις έως και ένα μήνα μετά το συμβάν.

Η προστασία εξαρτάται από τη διασφάλιση της σωστής συντήρησης όσων συστημάτων θέρμανσης έχετε – εάν διαθέτετε αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης – ότι η καπνοδόχος είναι όλη καθαρή και ότι έχετε ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα “, δήλωσε ο Μπράουν. “Αυτός είναι ο βασικός, πιο σημαντικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια του χειμώνα”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα