Οι 3 αλλαγές για την καλύτερη διαχείριση του καρκίνου – Επιστολή ειδικών στον Χρυσοχοΐδη

Οι 3 αλλαγές για την καλύτερη διαχείριση του καρκίνου – Επιστολή ειδικών στον Χρυσοχοΐδη
Ιατρική διάγνωση (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Σε κοινή επιστολή τους σύλλογοι ασθενών, επιστημονικές ενώσεις και φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ζητούν από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε τρεις βασικές αλλαγές, με στόχο τη σύγχρονη και πιο αποτελεσματική διαχείριση του καρκίνου.

Με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, καθηγητές Ιατρικής και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομίας, της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), παραθέτουν τις άμεσες προτεραιότητες για την καλύτερη διαχείριση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους, η αποτελεσματική πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτεί τρεις βασικές αλλαγές, που πρέπει να υλοποιηθούν από το υπουργείο Υγείας άμεσα και κατά προτεραιότητα.

Οι τρεις αλλαγές για την καλύτερη διαχείριση του καρκίνου είναι:

Εθνικό Μητρώο Καρκίνου. Η απουσία αρχείου καταγραφής νεοπλασιών στερεί την Πολιτεία από τα απαραίτητα πληθυσμιακά δεδομένα για την κατάρτιση εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο, ενώ ταυτόχρονα, καθιστά αδύνατη τη συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων, όπως τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου.

Οι εργασίες της Ομάδας που ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας, για το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου, έχουν προχωρήσει και βαίνουν προς ολοκλήρωση εντός του Σεπτεμβρίου, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστούν, αφενός η συνέχιση και τελική ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία πρόκειται να γίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφετέρου τα πρακτικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή και έναρξη της λειτουργίας του, μέχρι το τέλος του έτους.

Πλαίσιο αξιολόγησης και αποζημίωσης εξετάσεων ανίχνευσης βιοδεικτών. Οι βιοδείκτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον καρκίνο, καθώς αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις νέες εξατομικευμένες θεραπείες και την ιατρική ακριβείας, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση της νόσου.

Η έλλειψη σαφούς διαδικασίας για την έγκριση και αποζημίωση βιοδεικτών στη χώρα μας, δημιουργεί αφενός σοβαρές ανεπάρκειες και καθυστερήσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν την επιλογή της βέλτιστης θεραπείας, οδηγώντας σε διακρίσεις και ανισότητες στην ογκολογική περίθαλψη και αφετέρου δημιουργούν σπατάλη πόρων.

Η υιοθέτηση μίας διαδικασίας αξιολόγησης, έγκρισης και αποζημίωσης βιοδεικτών αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη, γεγονός που έχει ήδη αναγνωριστεί, τόσο από τους εμπλεκόμενους φορείς, όσο και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ανακουφιστική φροντίδα. Η θέσπιση της ανακουφιστικής φροντίδας των ογκολογικών ασθενών, τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτέλεσε μεγάλο βήμα για την διαχείριση του καρκίνου. Η ανάγκη για άμεση εφαρμογή του πλαισίου είναι δεδομένη, καθώς αυτή τη στιγμή ο θεσμός υπηρετείται με πολλά εμπόδια, κυρίως από τα ιατρεία πόνου των νοσοκομείων, των οποίων η λειτουργία θα πρέπει να ενισχυθεί.

Παράλληλα, η πολιτεία θα πρέπει να επενδύσει στην τεχνογνωσία και την εμπειρία του εξειδικευμένου προσωπικού τους, προκειμένου να οργανώσει ένα εκτενές εθνικό δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας.

Την επιστολή υπογράφουν:

Νίκος Δέδες, πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος

Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας-Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή, πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ

Ελευθέριος Ζέρβας, γενικός γραμματέας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

Αφροδίτη Νόννη, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομίας

Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

Ζένια Σαριδάκη, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα