Οι 6+1 τρόποι για να ξεκουραστούμε πραγματικά

Οι 6+1 τρόποι για να ξεκουραστούμε πραγματικά
Ο ύπνος δεν αρκεί για να μας ξεκουράσει. Όπως αποκαλύπτουν μελέτες, χρειαζόμαστε ανάπαυση επτά διαφορετικών τύπων, για να επιτύχουμε την αναζωογόνηση. Shutterstock

Εσείς ακόμα προσπαθείτε να ξεκουραστείτε μόνο μέσω του ύπνου; Μελέτες έχουν καταλήξει πως -μέχρι νεοτέρας- είναι επτά οι τύποι ανάπαυσης. Και για να λυτρωθούμε, κατ' αρχάς πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να ξεκουράσουμε.

Ο ύπνος είναι γνωστό πως θρέφει τα μωρά. Όπως αποδεικνύουν μελέτες τελικά, μόνο εκείνα πρέπει να ‘θρέφει’, με τους επιστήμονες να διευκρινίζουν πως άλλο είναι ‘ύπνος’ και άλλο ‘ξεκούραση’. Ο ύπνος που λέτε, είναι μόνο ένα μέρος της ‘μεγάλης εικόνας’ που λέγεται ‘ξεκούραση’, με την MD Σόντρα Ντάλτον Σμιθ να εξηγεί πως -μέχρι νεοτέρας- υπάρχουν επτά τύποι ξεκούρασης που χρειαζόμαστε όλοι.

✍ σωματική ξεκούραση. Αυτή μπορεί να είναι ενεργητική (yoga, στρετς, μασάζ -ό,τι βελτιώνει την κυκλοφορία και την ευελιξία του σώματος) ή παθητική (ύπνος ή napping).

✍ ξεκούραση του μυαλού. Με ένα διάλειμμα, ανά δυο ώρες δουλειάς κάνετε μια καλή αρχή ως προς τη φροντίδα του εαυτού σας, σε επίπεδο ξεκούρασης του μυαλού. Σηκωθείτε από τη θέση σας (διακόψτε ό,τι κάνετε, αν δεν κάθεστε) και περπατήστε για λίγο. Το βασικό είναι πως μέσω αυτής της διαδικασίας θα μάθετε να ‘ρίχνετε’ τόνους.

✍ ξεκούραση των αισθήσεων. Τα ‘δυνατά’ φώτα, οι οθόνες των υπολογιστών, των smartphones, των tablets (κλπ), οι διάφοροι ήχοι που είναι στο παρασκήνιο όπου και αν βρίσκεστε και οι πολλές συζητήσεις (δια τηλεφώνου ή Zoom) ‘υπερφορτίζουν’ τις αισθήσεις σας. Θα βοηθηθείτε αν κλείνετε, έστω για ένα λεπτό τα μάτια σας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Ή αν αφήσετε στην άκρη την τεχνολογία, για τουλάχιστον μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο. Μην επιχειρήσετε να πάρετε δραστικά μέτρα, καθώς θα ‘θέσετε’ σε εφαρμογή το στερητικό σύνδρομο και αυτό δεν είναι ποτέ καλό.

✍ ξεκούραση δημιουργικότητας. Είναι σημαντικό για όποιον πρέπει να λύνει προβλήματα ή να ‘γεννάει’ ιδέες συνέχεια. Για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, χρειαζόμαστε μια ‘στάση’. Ένα ‘διάλειμμα’, ένα ‘άδειασμα’ ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Πώς μπορείτε να το επιτύχετε; Με το να αφιερώσετε τη σκέψη σας σε μια εικόνα που έχετε ζήσει και σας πρόσφερε χαρά. Όπως από ένα ταξίδι ή μια δραστηριότητα. Οι ειδικοί εξηγούν πως το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να εστιάσει στην ομορφιά εξωτερικών χώρων, έργων τέχνης κλπ ενώ είστε στο σπίτι ή το γραφείο, προσφέρει ξεκούραση στη δημιουργικότητα.

Η λογική της ξεκούρασης των αισθήσεων και της δημιουργικότητας είναι πως δεν χρειάζεστε 40 λεπτά off. Αρκούν και κάποια δίλεπτα, μέσα στην ημέρα.

✍ συναισθηματική ξεκούραση. Αν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που είναι πάντα στο πλευρό των φίλων και των συγγενών, έτοιμοι να ακούσουν τα προβλήματα ή τις χαρές τους, το No1 στο speed dial τους, έχετε ανάγκη την αποφόρτιση. Διαφορετικά, σύντομα θα αισθανθείτε πως δεν σας εκτιμά κανείς και ότι όλοι σας εκμεταλλεύονται. Ενδεχομένως να είναι και η αλήθεια αυτή. Και να αισθάνεστε πιο ‘άδειος’ από ποτέ, μετά τις συγκεκριμένες συναναστροφές που μόνο ακούτε -αλλά δεν λέτε λέξη, γιατί και να πείτε δεν θα την ακούσει κανείς.

Σε κάθε περίπτωση, βοηθά να εκφράζετε και εσείς τα συναισθήματα σας, όπως και να ‘κόβετε’ κάτι από τον αριθμό των ανθρώπων που τρέχετε να ευχαριστήσετε. Ένας ξεκούραστος, συναισθηματικά άνθρωπος απαντά στο ‘πώς είσαι;’ ειλικρινά (‘δεν είμαι καλά’) και το συνεχίζει από εκεί.

✍  πνευματική ξεκούραση. Η τελευταία κατηγορία ξεκούρασης αφορά όσους έχουν την ικανότητα να δημιουργούν βαθύτερες σχέσεις αγάπης, αποδοχής και σκοπού. Αν τη θέλετε μπορείτε να εμπλακείτε σε δραστηριότητες που αφορούν την κοινότητα (γειτονιά, Δήμο) στην οποία ζείτε, να δοκιμάσετε το διαλογισμό ή τις προσευχές.

Πέραν όλων αυτών προφανώς βοηθά και ο ύπνος, στο να ‘αναζωογονηθούμε’. Αλλά δεν αρκεί από μόνος του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα