Οι γειτονιές χωρίς πεζοδρόμια, επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα

Γειτονιά στην Αθήνα - Φωτογραφία αρχείου
Γειτονιά στην Αθήνα - Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Μελέτη Καναδών επιστημόνων διαπιστώνει ότι αν κάποιος ζει σε γειτονιά που δεν προσφέρεται για περπάτημα λόγω περιορισμένης πεζοδρόμησης, διατρέχει κατά 33% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Το να ζει κανείς σε πιο «περπατήσιμες» γειτονιές συνεπάγεται καλύτερη υγεία για το καρδιαγγειακό σύστημα, έναντι εκείνων που ζουν σε γειτονιές που δεν προσφέρονται για περπάτημα. Στο εν λόγω συμπέρασμα καταλήγει μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του St. Michael's Hospital of Unity Health στο Τορόντο η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε γειτονιές που δεν διαθέτουν πεζοδρομήσεις και γενικά δεν προσφέρονται για περπάτημα είχαν έως και 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε ορίζοντα 10 ετών σε σύγκριση με άτομα που ζουν σε γειτονιές που μπορεί κανείς να κάνει βόλτες.

Η μελέτη, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα 31 Οκτωβρίου 2019 στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, είναι η πρώτη στο είδος της και αναλύει τον συνολικό προβλεπόμενο κίνδυνο σε διάστημα 10 ετών. Η μελέτη επεξεργάστηκε στοιχεία από σχεδόν 45.000 άτομα ηλικίας 40 έως 74 που ζουν σε 15 μεγάλα αστικά κέντρα στην καναδική επαρχία Οντάριο.

Εκτός από τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που ζουν στις λιγότερο περπατήσιμες γειτονιές είχαν σημαντικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερες πιθανότητες διάγνωσης για διαβήτη.

"Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το πόσο μπορεί να περπατήσει κανείς σε μια γειτονιά σχετίζεται με κλινικά σημαντικές διαφορές στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου", δήλωσε ο δρ. Nicholas Howell, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διαδάκτωρ του Li Ka Shing Knowledge Institute of St. Michael's. "Από τη σκοπιά της κοινωνικής πολιτικής, τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα οφέλη από τις πεζοδρομήσεις θα μπορούσαν να είναι αρκετά σημαντικά ώστε να αλλάξουν τη συζήτηση για την υγεία", αναφέρει.

Η δε δρ. Gillian Booth, επίσης συγγραφέας της μελέτης, επιστήμων στο St. Michael's Hospital's MAP Centre for Urban Health Solutions, δήλωσε ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι πόλεις και οι κοινότητες μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. "Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι ένας μελλοντικός καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να προβλεφθεί με βάση την επιλογή της κατοικίας σας", δήλωσε η δρ. Booth. "Αυτή η έρευνα θα πρέπει να ενθαρρύνει όσους ζουν σε γειτονιές που δεν προσφέρονται για βόλτες να επιδιώξουν αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με άλλους τρόπους".

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η διαβίωση σε μια λιγότερο περπατήσιμη γειτονιά συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα να καπνίζει κανείς ένα μειονέκτημα το οποίο μπορεί να ληφθεί υπόψη βέβαια στις εκτιμήσεις για την εμφάνιση καρδιαγγειακού επεισοδίου στη δεκαετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προσέχοντας την καρδιά, φροντίζουμε και το μυαλό μας

Το είπε και η επιστήμη: Αυτοί που έχουν σκύλο ζουν περισσότερο

SHARE: