Παπαευαγγέλου: Ένα στα 3 νέα κρούσματα επιβεβαιώνονται στις ηλικίες από 20 έως 40 ετών

Παπαευαγγέλου: Ένα στα 3 νέα κρούσματα επιβεβαιώνονται στις ηλικίες από 20 έως 40 ετών
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Πτωτικά κινείται η επιδημία στη χώρα όμως με ρυθμό πολύ χαμηλότερο έναντι πριν 3 εβδομάδες λόγω της κινητικότητας το Πάσχα.

Το επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στην Ελλάδα εμφανίζει πτωτική πορεία, καθώς καταγράφεται σχετική ύφεση της τάξης του 5%. Όμως τις τελευταίες 3 εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων ανακόπηκε έναντι της πτωτικής πορείας που ακολουθούσε 3 εβδομάδες πριν, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού. Τόνισε ακόμη ότι την εβδομάδα 10-16/5 το 31% των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται σε άτομα μεταξύ 20-40 ετών.

Σε υψηλό επιπεδο διατηρούνται επίσης τα ενεργά κρούσματα και ειδικά στην Αττική 9500 -10.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική και 2000 στην Θεσσαλονίκη, ενώ ην ίδια στιγμή παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις της επιδημίας όπως σε αρκετά νησιά. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει την κινητικότητα κατά την περίοδο του Πάσχα και φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα. Η δε μέση ηλικία των κρουσμάτων διαμορφώθηκε πλέον στα στα 39 έτη.

Η καθηγήτρια ανέφερε ακόμη ότι η θετικότητα διατηρείται κάτω από το 4%, όμως υπάρχουν περιοχές της χώρας όπως η Πτολεμαΐδα, η Ξάνθη και η Κόρινθος, όπου σημειώνεται υψηλή θετικότητα άνω του 7%. Δηλαδή υπάρχουν περιοχές με εξάρσεις της επιδημίας. Αντίθετα τα εισαγόμενα κρούσματα είναι πολύ χαμηλά φτάνοντας στο μόλις 0,31% των συνολικών.

Η καθηγήτρια σημείωσε ακόμη ότι σημασία των self test λέγοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα. Είπε, επίσης, ότι στο ΕΣΥ παρατηρούνται σημάδια αποσυμπίεσης.

Τέλος, μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού, κάνοντας έκκληση -ειδικά στους 50ρηδες- να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Έκπληξη, όπως είπε, προκαλεί η διάθεση των νέων για εμβολιασμό, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι την Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδαΗ πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα