Πιλοτικά από τρεις κλινικές η χορήγηση γ-σφαιρίνης αποφεύγοντας τον ΕΟΠΥΥ

Στιγμιότυπο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη γ-σφαιρίνη

Μέχρι σήμερα, ασθενείς με σοβαρές νόσους την προμηθεύονται από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνο συνεργασίας για την άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, στις κλινικές που παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται οι ασθενείς που έχουν ανάγκη τη συγκεκριμένη θεραπεία, υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας. Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβερνητικής εξαγγελίας για το τέλος των “ουρών της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ”, που ξεκίνησε με τα φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Η εφαρμογή της απόφασης ξεκινά πιλοτικά σε τρία νοσοκομεία (πανεπιστημιακά και ιδιωτικά) και θα επεκταθεί στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας εντός των επόμενων εβδομάδων. Τα τελευταία χρόνια, οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από σοβαρά και σπάνια νευρολογικά, αιματολογικά και άλλα νοσήματα, έχουν μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στη θεραπεία τους όταν πρόκειται για παράγωγα αίματος, όπως η γ-σφαιρίνη. Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς την προμηθεύονται από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

ADVERTISING

Οι συνεχείς ελλείψεις των παραγώγων αίματος που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται περιμένοντας σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συχνά χωρίς αποτέλεσμα. Το σύμφωνο υπεγράφη από τον Υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο για το Αιγινήτειο νοσοκομείο και εκπροσώπους ιδιωτικών θεραπευτηρίων, παρουσία εκπροσώπων Συλλόγων Ασθενών, όπως η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) και ο Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος.

Με την ίδια απόφαση, δίνεται τέλος και στην ταλαιπωρία των ασθενών με νόσο Pompe, οι οποίοι επίσης δεν θα πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά στο Αιγινήτειο νοσοκομείο όπου και παρακολουθούνται. Παράλληλα, για να εξασφαλισθεί η επάρκεια των σκευασμάτων γ-σφαιρίνης και να μην παρατηρηθούν ξανά ελλείψεις, υλοποιείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών που λαμβάνουν γ-σφαιρίνη, σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο Υγείας θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και με απόλυτη ακρίβεια, τις ανάγκες της χώρας σε γ-σφαιρίνη. Με βάση τη νέα διαδικασία οι εταιρείες οι οποίες διακινούν παράγωγα αίματος, θα τιμολογούν για τα σκευάσματα τον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα παραδίδουν κατευθείαν στις κλινικές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βασίλης Κικίλιας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Με βήμα αργό η προσπάθεια για περιορισμό των "ουρών της ντροπής"

SHARE:

24Media Network