Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι αρθροπλαστικής

Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι αρθροπλαστικής
Τραυματισμός 123rf

Πώς θα επιλέξεις την καλύτερο μέθοδο αποκατάστασης της βλάβης σε μια άρθρωση.

Η αρθροπλαστική είναι μέθοδος αποκατάστασης της βλάβης που έχει υποστεί μια άρθρωση. Με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις σύγχρονες εξελίξεις, η λειτουργικότητα και η παραγωγικότητα των ασθενών μετά την εφαρμογή της αρθροπλαστικής επανέρχεται.

Με την αρθροπλαστική αντικαθίσταται ο εκφυλισμένος ιστός από ειδικά εμφυτεύματα, που στόχο έχουν να προσομοιάσουν στη φυσική λειτουργία της άρθρωσης. Η αρθροπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί στο γόνατο, στο ισχίο, στον ώμο κ.α. Επίσης, μπορεί να γίνει μερική ή ολική αρθροπλαστική.

Στόχος της επέμβασης αυτής είναι ο ασθενής να απαλλαγεί από τον χρόνιο πόνο, να βελτιώσει την καθημερινότητά του και την ποιότητα ζωής του, αλλά και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του πάσχοντος μέλους του σώματός του. Πλέον, εφαρμόζονται εξελιγμένες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως οι ALMIS, ASIS, MIS, PIS.

Τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται με επιτυχία η ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος PΑΤΗ. Με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής ο εξειδικευμένος γιατρός τοποθετεί τα ειδικά εμφυτεύματα στο σωστό σημείο, μειώνοντας έτσι, το τραύμα αλλά και τη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό και καλύτερο αισθητικά, αφού η τομή είναι η μικρότερη που μπορεί να γίνει.

Η τεχνική αποτρέπει τους τραυματισμούς και τις κακώσεις στις μυϊκές ομάδες του ισχίου και των παρακείμενων ιστών της άρθρωσης.           

Μέσα σε λίγες ώρες ο ασθενής μπορεί να κινηθεί και πάλι, την επόμενη μέρα εξέρχεται από το νοσοκομείο, ενώ η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση και χωρίς περιορισμούς.

Πώς θα επιλέξεις την καλύτερη μέθοδο αρθροπλαστικής για εσένα

Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Κάθε ανάγκη, κάθε ιατρικό ιστορικό είναι διαφορετικό. Ο χειρουργός είναι εκείνος που θα λάβει υπόψιν του τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της κάθε μεθόδου και θα κρίνει ποια μέθοδος θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον εκάστοτε ασθενή.

Η γενικότερη κατάσταση υγείας του πάσχοντος, αλλά και το είδος της βλάβης που έχει υποστεί η άρθρωση θα καθορίσουν την ενδεικνυόμενη θεραπεία που θα εφαρμόσει τελικά ο γιατρός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα