Πλαστική χειρουργική: Ρεκόρ στις επεμβάσεις στην Ελλάδα – Ποιες είναι οι πιο συχνές

Πλαστική χειρουργική: Ρεκόρ στις επεμβάσεις στην Ελλάδα – Ποιες είναι οι πιο συχνές
Η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο συχνή αισθητική χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα το 2022 Getty Images

Οι συνολικές χειρουργικές και μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις αυξήθηκαν κατά 38%, έναντι 11,2% διεθνώς. Τι προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής.

Περίπου μισό εκατομμύριο (426.323) χειρουργικές και μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2022, καταγράφοντας αύξηση 38% σε σχέση με το 2021.

Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό, καθώς η διεθνής τάση καταγράφει αύξηση μόλις 11,2%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS).

Το 85,7% του συνόλου των αισθητικών επεμβάσεων παγκοσμίως γίνονται σε γυναίκες, με τις επεμβάσεις που γίνονται στους άνδρες να αυξάνονται κατά 18% τον τελευταίο χρόνο.

Τα αποτελέσματα της ετήσιας παγκόσμιας έρευνας για τις αισθητικές-κοσμητικές επεμβάσεις παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ISAPS Olympiad Athens World Congress 2023, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συμμετοχή 1.000 πλαστικών χειρουργών από 90 χώρες.

Πόσες αισθητικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα της ISAPS, στη χώρα μας το 2022 πραγματοποιήθηκαν 102.437 (αύξηση 54,8%) χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις και 323.886 (αύξηση 33,3%) μη χειρουργικές παρεμβάσεις.

Η γενική αύξηση στις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως είναι 16,7% και στις μη χειρουργικές επεμβάσεις 7,2%, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 11,2%.

«Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην ανάκαμψη από την πανδημία, καθώς τα έτη 2020 και 2021 χαρακτηρίστηκαν από πολλούς περιορισμούς και περίπλοκες διαδικασίες στην ιατρική πράξη γενικώς, που έδρασαν ανασταλτικά στην πραγματοποίησή τους σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει ο δρ Παρασκευάς Κοντοές, Πλαστικός Χειρουργός, γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της ISAPS και συν-πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου ISAPS Olympiad Athens 2023.

Οι πιο συχνές αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα

Η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα το 2022, ξεπερνώντας τη βλεφαροπλαστική που ήταν η πιο συχνή το 2021.

Συγκεκριμένα, το 2022 έγιναν 14.822 επεμβάσεις λιποαναρρόφησης, κάτι που σημαίνει αύξηση της τάξης του 58,6%.

«Η λιποαναρρόφηση στοχεύει στην αφαίρεση του επίμονου τοπικού πάχους που είναι ανθεκτικό στη δίαιτα και την άσκηση από πλήθος περιοχών του σώματος, όπως η κοιλιά, η μέση, οι μηροί ή οι γοφοί. Το αφαιρεθέν λίπος μπορεί έπειτα να τοποθετηθεί με τη μέθοδο της λιπογλυπτικής, μέσω ειδικής κάνουλας, σε πλήθος σημείων στο σώμα ή και το πρόσωπο, με σκοπό τη βελτίωση διαφόρων δυσμορφιών ή ασυμμετριών, όπως η όψη φλοιού πορτοκαλιού που δημιουργεί έντονες εμβαθύνσεις στο δέρμα», αναφέρει η Μαρία Σκολαρίκου, Πλαστικός Χειρουργός, MD, FEBOPRAS.

Την ίδια χρονική περίοδο πραγματοποιήθηκαν 49.532 επεμβάσεις στο πρόσωπο και το κεφάλι, ακολουθούμενες από 29.548 σε σώμα και άκρα και 23.357 στο στήθος.

Παγκοσμίως, η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση το 2022 όπως και το 2021, με περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια επεμβάσεις και αύξηση 21,1%.

Οι πέντε κορυφαίες χειρουργικές επεμβάσεις ήταν:

  • λιποαναρρόφηση,
  • αυξητική στήθους,
  • βλεφαροπλαστική,
  • κοιλιοπλαστική και
  • ανόρθωση στήθους.

Μάλιστα, η ανόρθωση στήθους εκτόπισε τη ρινοπλαστική από την πρώτη πεντάδα.

Οι πιο συχνές αισθητικές μη χειρουργικές επεμβάσεις

Οι πιο δημοφιλείς μη χειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, η βοτουλινική τοξίνη και η αποτρίχωση με Laser, όπως και παγκοσμίως, αν και η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη, ακολουθούμενη από το υαλουρονικό οξύ στα παγκόσμια αποτελέσματα.

Σε ποιες χώρες γίνονται οι περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις

Οι ΗΠΑ, για ακόμα μία χρονιά, πραγματοποίησαν τις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις (χειρουργικές και μη χειρουργικές) παγκοσμίως με πάνω από 7,4 εκατομμύρια επεμβάσεις, που αποτελεί το 22% του συνόλου.

Ακολουθεί η Βραζιλία (8,9%) που είναι πρώτη στις χειρουργικές επεμβάσεις και η Ιαπωνία (7,3%) βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Η Ελλάδα, αν και πολύ μικρότερη σε αριθμό πολιτών, βρίσκεται στη 12η θέση στον συνολικό αριθμό επεμβάσεων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα και παράλληλα είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών σε μη χειρουργικές επεμβάσεις με χρήση βοτουλινικής τοξίνης, ενέσιμου υαλουρονικού οξέως, αποτρίχωσης με Laser και χημικού πίλινγκ.

Ο αριθμός των πλαστικών χειρουργών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 400.

Στην Ελλάδα, το 53,7% των επεμβάσεων (παρεμβάσεων ή θεραπειών) γίνονται στις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών ιατρείων και το 42,7% σε νοσοκομεία-ιδιωτικές κλινικές.

Περίπου το 9% των ασθενών στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αλβανία και τη Βρετανία.

«Οι ασθενείς στην Ελλάδα φαίνεται να προτιμούν τις μη χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό συμβαίνει ενδεχομένως γιατί η εμπειρία μας δείχνει ότι η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα υπαγορεύει, ως πρώτο βήμα για τη διόρθωση των συμπτωμάτων γήρανσης, πιο ελαφριές παρεμβάσεις από πιο περίπλοκες. Οφείλεται επίσης στη γενική αντίληψη που επικρατεί στο κοινό, πως η πρόληψη και η καθυστέρηση των συμπτωμάτων γήρανσης ξεκινάει από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στα γενικά αποτελέσματα της έρευνας η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ασθενών παγκοσμίως», ανέφερε ο Απόστολος Μανδρέκας, συν-πρόεδρος του Συνεδρίου και Εθνικός Γραμματέας της ISAPS στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τα παγκόσμια αποτελέσματα, ο δρ Gianluca Campiglio, συντάκτης της Global Survey και πλαστικός χειρουργός στην Ιταλία ανέφερε ότι «παρά τις προφανείς πολιτισμικές και κοινωνικές διαφορές από χώρα σε χώρα, που κάνουν ορισμένες διαδικασίες πιο δημοφιλείς σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές και λιγότερο σε άλλα μέρη του κόσμου, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια σημαντική παγκόσμια αύξηση σε όλες τις χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης του σώματος. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση μασκών για ένα μεγάλο μέρος του 2022, καθώς και στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα