Ποια είναι τα συμπτώματα του Καρκίνου του Παγκρέατος

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος η σημερινή

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο πλέον δύσκολος από τους γνωστούς καρκίνους. Είναι απαραίτητο να εντοπιστούν από νωρίς τα συμπτώματα.

Ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου του Παγκρέατος, η Παγκόσμια Ομοσπονδία κατά της νόσου προχωρά σε κινήσεις ενημέρωσης, επισημαίνοντας τα συμπτώματα μιας ασθένειας η οποία αποτελεί τον πλέον θανατηφόρο καρκίνο.

Τι είναι ο καρκίνος του Παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος αρχίζει όταν μη φυσιολογικά κύτταρα εντός του συγκεκριμένου οργάνου σχηματίζουν έναν όγκο. Το πάγκρεας είναι ένας αδένας στην κοιλιά που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και μπροστά από τη σπονδυλική στήλη, έχοντας δύο κύριες λειτουργίες: την πέψη και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Περισσότερο από το 95% των καρκίνων του παγκρέατος ταξινομούνται ως εξωκρινείς όγκοι. Αυτοί οι όγκοι αρχίζουν στα εξωκρινή κύτταρα που εκκρίνουν (από εκεί και ο όρος εξωκρινής-έκκριση προς τα έξω) τα παγκρεατικά ένζυμα που βοηθούν στην πέψη. Σε αυτή την κατηγορία, η μεγάλη πλειονότητα των όγκων είναι αδενοκαρκινώματα.

ADVERTISING

Ποια τα συμπτώματα

Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά δεν προκαλεί σημάδια ή συμπτώματα στα αρχικά στάδια, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη διάγνωση έγκαιρα. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι ασαφή και μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, ενώ η σοβαρότητα μπορεί επίσης να διαφέρει για κάθε άτομο. Μπορεί επίσης να μην υπάρχει κανένα ή και όλα μαζί. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από πιο συνηθισμένα πράγματα. Μπορούν επίσης να προκληθούν από παθήσεις όπως παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος), χολολιθίαση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος). Ειδικότερα τα συμπτώματα είναι

Πόνος στην κοιλιά και στη μέση

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Κίτρινο δέρμα ή μάτια

Προβλήματα στις κενώσεις

Νεοεμφανιζόμενος διαβήτης

Πεπτικά προβλήματα

Απώλεια της όρεξης

Αλλαγή διάθεσης

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Η αιτία της πλειοψηφίας των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος είναι άγνωστη, αλλά μελέτες έχουν εντοπίσει τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα κάποιος να αναπτύξει καρκίνο του παγκρέατος:

Κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος

Οικογενειακό ιστορικό άλλων καρκίνων

Διαβήτης

Παγκρεατίτιδα (χρόνια και κληρονομική)

Κάπνισμα

Παχυσαρκία

Φυλή

Ηλικία

Διατροφή

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης ε σχέση με όλους τους υπόλοιπους γνωστούς καρκίνους. Σε όλες σχεδόν τις χώρες, ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο μόνος σοβαρός καρκίνος με μονοψήφιο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης (2-9%). Κάθε μέρα, περισσότεροι από 1.257 άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος και περίπου 1.184 θα πεθάνουν από την ασθένεια. Εκτιμάται ότι το 2025 θα διαγνωσθούν συνολικά 557.688 νέες περιπτώσεις.

Πως θεραπεύεται

Η θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος εξαρτάται από το πόσο προχωρημένος είναι αλλά και τη γενική εικόνα της υγεία του ασθενούς. Εάν είναι εφικτό, οι χειρουργοί θα αφαιρέσουν τον καρκίνο. Συνήθως γίνεται επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του παγκρέατος και άλλων οργάνων και ακολουθείται τις περισσότερες φορές από χημειοθεραπεία. Για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος (εξαπλωμένο σε άλλα μέρη του σώματος) η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και περιστασιακά ακτινοθεραπεία. Ένας ασθενής μπορεί επίσης να λάβει θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Απώλεια βάρους
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

1η ελληνική επιστημονική δημοσίευση αποδεικνύει αύξηση επιβίωσης σε ασθενείς με «ανεγχείρητο» καρκίνο παγκρέατος

SHARE:

24Media Network