Πόνος στη μέση: σε τι μπορεί να οφείλεται

Πόνος στη μέση: σε τι μπορεί να οφείλεται

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Ο πόνος στη μέση αποτελεί μια από τις συχνότερες παθήσεις που θα απασχολήσει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού γιατουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 35-55 ετών ανεξαρτήτου φύλου. Όπως μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ντούσης Διονύσης, ως πόνο στη μέση ορίζεται ο πόνος που εμφανίζεται στην περιοχή ανάμεσα στο κατώτερο ζεύγος πλευρών και στο επάνω μέρος της πυέλου. Σχετίζεται με τον τρόπο που τα οστά, οι μύες και οι σύνδεσμοι συνεργάζονται για να φέρουμε εις πέρας τι καθημερινές μας δραστηριότητες. Μπορεί να συνδέεται με τα οστά της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, το νωτιαίο μυελό, τις μυϊκές ομάδες της περιοχής, τους συνδέσμους γύρω από τη σπονδυλική στήλη, τα όργανα της κοιλιακής και πυελικής χώρας.

Πού μπορεί ναοφείλεται ο πόνος στη μέση;

Συνήθως ο πόνος στη μέση οφείλεται σε κάποιο μυϊκόσπασμό εξαιτίας απότομης άρσης βάρους, κακής στάσης του σώματος ή απότομης κίνησης. Άλλες συνηθισμένες αιτίες μπορεί να είναι η ορθοστασία, η πολύωρη οδήγηση, η καθιστική ζωή, η απουσία σωματικής άσκησης, η σκολίωση, η αρθρίτιδα, η παθολογία των μεσοσπονδύλιων δίσκων, όπως μια κήλη, η οστεοπόρωση, η εκφύλιση, όπως η σπονδυλαρθροπάθεια (πολλά άλατα-οστεόφυτα) και η εγκυμοσύνη. Σπανιότερα, μπορεί να οφείλεται σε μικροβιακή φλεγμονή, όπως μικροβιακή σπονδυλοδισκίτιδα, σε όγκους, σε διαταραχές του ύπνου και άγχος.

Υπάρχουν βέβαια και κάποια συμπτώματα, τα οποία μας ειδοποιούν ότι ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε κάτι διαφορετικό που δεν έχει ως επίκεντρο την περιοχή της μέσης. Αυτά είναι το κάψιμο κατά την ούρηση και η συχνοουρία, ο πόνος που αντανακλά στο πόδι και η δυσκαμψία ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.

Εάν ο πόνος επιμένει για πάνω από ένα 24ωρο, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.drntousis.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα