Πώς θα καταλάβεις αν τρως το ελαιόλαδο που πληρώνεις

Διαβάζεται σε 3'
Πώς θα καταλάβεις αν τρως το ελαιόλαδο που πληρώνεις
To ελαιόλαδο που αγοράζετε, μπορεί να μην είναι ό,τι λέει. iStock

Η τιμή του εξτρά παρθένου ελαιόλαδου έχει φτάσει σε επίπεδο που είναι χρήσιμο να μπορούμε να καταλάβουμε αν τρώμε ό,τι πληρώνουμε.

Το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο έχει δεδομένα και πέραν πάσης αμφισβήτησης, οφέλη για την υγεία μας. Μελέτες έχουν αποδείξει πως τα συστατικά που περιέχει μας προσφέρουν 11 ‘δώρα’.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε

  • τα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο.
  • τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
  • τη μείωση των φλεγμονών -λειτουργεί παρόμοια με την ιβουπροφαίνη.
  • την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • την προστασία από καρδιακές παθήσεις.
  • την προστασία από το νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
  • την θεραπευτική χρήση για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και
  • την αντιβακτηριακή δράση.

Ο Δρ. Τάσος Κυριακίδης, επίκουρος καθηγητής βιοστατιστικής στο Yale School of Public Health δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN ότι «τα οφέλη για την υγεία προέρχονται από μια ποικιλία παραγόντων ή συστατικών του ελαιολάδου. Το κυριότερο είναι το ελαϊκό οξύ και έχει αποδειχθεί ότι έχει πολύ υγιή οφέλη».

Σημαντική είναι και η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά στην προστασία από την καταστροφή των κυττάρων και τις φλεγμονές στο σώμα.

Εκεί που έχει φτάσει βέβαια, η τιμή του λίτρου (κάτω από 10.54 ευρώ δύσκολα θα το βρείτε), μάλλον είναι κάπως πιο σημαντικό να μπορούμε να καταλάβουμε αν τρώμε αυτό που πληρώνουμε.

Πώς θα καταλάβουμε τι τρώμε

Το πόσο υγιές είναι το λάδι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Όπως το να γίνεται η συγκομιδή πριν ωριμάσουν πλήρως οι ελιές, να περάσουν το γρηγορότερο δυνατό (μέσα σε λίγες ημέρες) στην επεξεργασία, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα οξείδωσης ή ζύμωσης του καρπού, ενώ πολλά εξαρτώνται από την επεξεργασία.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι η πιο υγιεινή εκδοχή όσων προϊόντων προκύπτουν από την ελαιουργία, καθώς συμπιέζεται ψυχρά μόνο μία φορά για να βγει το λάδι -χωρίς υψηλή θερμότητα ή χημικούς διαλύτες. Η ειδική επεξεργασία το βοηθά να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά του.

Κατόπιν όλων αυτών, προκύπτουν οι σημάνεις «εξτρά παρθένο ελαιόλαδο», «παρθένο ελαιόλαδο» (είναι ελαφρώς επεξεργασμένο ή έχει λιγότερο έντονη γεύση από το εξτρά), «ελαφρύ ελαιόλαδο» (έχει υποστεί περαιτέρω επεξεργασία και εξευγενισμό, αφαιρώντας ορισμένες γευστικές και βιοδραστικές ενώσεις. Είναι καλό για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, εν τούτοις προσφέρει λιγότερα οφέλη για την υγεία), «αγνό ελαιόλαδο» (μείγμα από εξευγενισμένο ελαιόλαδο και παρθένο ελαιόλαδο).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ

Ελέγχουμε τις ημερομηνίες συγκομιδής και εμφιάλωσης (ιδανικά, το λάδι πρέπει να εμφιαλώνεται εντός μηνών από τη συγκομιδή για την καλύτερη φρεσκάδα και δεν πρέπει να έχει περάσει περισσότερους από τρεις μήνες στη φάση μεταξύ συσκευασίας και διάθεσης -παρατηρήστε τι αναφέρεται στη συσκευασία ως περίοδος συγκομιδής. Αν διαβάσετε 23/24 σημαίνει στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024).

Η ημερομηνία λήξης πρέπει να είναι όσο πιο μακριά -χρονικά- γίνεται (υπ’ όψιν, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει συστήσει στις επωνυμίες να περιορίζουν την ημερομηνία λήξης σε όχι περισσότερο από δύο χρόνια μετά την εμφιάλωση).

Αν αγοράζουμε εξτρά παρθένο ελαιόλαδο, αναζητούμε αν αναφέρεται «ψυχρή πίεση» στη συσκευασία.

Αν διαβάζουμε περί χημικού εξευγενισμού ή απόσμησης ξέρουμε πως δεν είναι εξτρά παρθένο ελαιόλαδο -έχουν αφαιρεθεί οι ευεργετικές ενώσεις.

Αποθηκεύουμε τα κλειστά μπουκάλια, σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από τη ζέστη και το φως.

Τι προδίδει η γεύση

Το φρέσκο, υψηλής ποιότητας εξτρά παρθένο ελαιόλαδο έχει φρουτώδες ή πιπεράτο άρωμα και γεύση. Το ταγγισμένο λάδι έχει μια θαμπή, μουχλιασμένη ή σαπουνώδη μυρωδιά και γεύση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα