ΠOY: Αύξηση κατά 79% των κρουσμάτων ιλαράς καταγράφηκε πέρυσι στον κόσμο

Διαβάζεται σε 2'
Ιλαρά
Ιλαρά ISTOCK

Ραγδαία ήταν η αύξηση κρουσμάτων ιλαράς στον πλανήτη κατά την περσινή χρονιά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την Τρίτη την ανησυχία του για την ταχεία εξάπλωση της ιλαράς στον κόσμο, καθώς πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερα από 306.000 κρούσματα, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 79% μέσα σ’ ένα χρόνο, και απηύθυνε έκκληση για εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

«Ανησυχούμε εξαιρετικά γι’ αυτό που συμβαίνει όσον αφορά την ιλαρά», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Νατάσα Κρόουκροφτ, τεχνική σύμβουλος για την ιλαρά και την ερυθρά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. 

«Υπήρξε διαρκής αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ πλην μίας», της περιφέρειας της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, διευκρίνισε.

Όμως καθώς οι αριθμοί αυξάνονται παντού στον κόσμο, ο ΠΟΥ εκφράζει φόβους ότι η περιφέρεια της Αμερικής θα πληγεί κι αυτή με τη σειρά της από τις επιδημίες της ιλαράς.

Τα τελευταία παγκόσμια δεδομένα (του Φεβρουαρίου 2024) κάνουν λόγο για 306.291 κρούσματα που επισημάνθηκαν το 2023 στον ΠΟΥ, έναντι 171.156 κρουσμάτων για το 2022, δηλαδή αύξηση κατά 79%, όμως ο οργανισμός υπογραμμίζει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ πιο αυξημένοι.

Η αύξηση των κρουσμάτων αυτής της πολύ μεταδοτικής νόσου, η οποία μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές και μεταδίδεται μέσω του αέρα, αποδίδεται σε μια μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης η οποία καταγράφηκε στη διάρκεια των ετών της Covid.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα