ΠΟΥ: Μύθοι και αλήθειες για τον κορονοϊό

ΠΟΥ: Μύθοι και αλήθειες για τον κορονοϊό
Ο νέος κορονοϊός Unsplash

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της παραπληροφόρησης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις σε μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το νέο κορονοϊό.

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί σε ζεστά και υγρά κλίματα; Μπορεί το ζεστό μπάνιο να προλάβει τη λοίμωξη; Η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19; Σε αυτά αλλά και μερικά ακόμα σημαντικά ερωτήματα αποφάσισε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της παραπληροφόρησης ο ΠΟΥ δημοσίευσε διευκρινίσεις σχετικά με τους μύθους και τις αλήθειες του κορονοϊού.

Ο νέος κορονοϊός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο κορονοϊός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών με ζεστό και υγρό κλίμα. Ανεξάρτητα από το κλίμα, υιοθετήστε προστατευτικά μέτρα αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μια περιοχή που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό . Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας και αποφεύγετε τη μόλυνση που μπορεί να συμβεί όταν αγγίζετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

Ο κρύος καιρός και το χιόνι ΔΕΝ μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κορονοϊό.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C έως 37°C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθείτε από το νέο κορωνοϊό είναι να απολυμαίνεται συχνά τα χέρια σας τρίβοντάς τα με αντισηπτικό σκεύασμα με βάση το αλκοόλ ή πλένοντας τα με σαπούνι και νερό.

Μπάνιο με ζεστό νερό ΔΕΝ εμποδίζει τη νέα ασθένεια του κορονοϊού.

Κάνοντας μπάνιο με ζεστό νερό, δε θα εμποδίσει τον COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C έως 37°C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους. Στην πραγματικότητα, η λήψη ενός ζεστού λουτρού με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από το COVID-19 είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας κι αποφύγετε τη μόλυνση που μπορεί να συμβεί όταν αγγίζετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

Ο κορονοϊός ΔΕΝ μπορεί να μεταδοθεί μέσω προϊόντων που κατασκευάζονται στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε χώρα όπου έχουν αναφέρει κρούσματα.

Παρόλο που ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες για λίγες ώρες ή έως αρκετές ημέρες (ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας), είναι πολύ απίθανο ο ιός να παραμείνει σε μια επιφάνεια αφού μετακινηθεί, ταξιδέψει κι εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και θερμοκρασίες. Αν νομίζετε ότι μια επιφάνεια μπορεί να έχει μολυνθεί, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό για να την καθαρίσετε. Αφού την ακουμπήσετε, καθαρίστε τα χέρια σας με αντισηπτικό σκεύασμα με βάση το αλκοόλ, ή πλύνετε τα με σαπούνι και νερό.

Ο κορονοϊός ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κορονοϊός είναι ένας ιός του αναπνευστικού, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα άτομο που έχει μολυνθεί βήχει ή φταρνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από τη μύτη. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καθαρίστε συχνά τα χέρια σας τρίβοντας τα με αντισηπτικό με βάση το αλκοόλ ή πλύνετε τα με σαπούνι και νερό. Επίσης, αποφύγετε την στενή επαφή με οποιονδήποτε βήχει ή φταρνίζεται.

Είναι αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών;

Όχι. Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί για τη θανάτωση του 2019-nCoV. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωνοϊό, πρέπει συχνά να καθαρίζετε τα χέρια σας με αντισηπτικό με βάση το αλκοόλ, ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό. Αφού καθαριστούν τα χέρια σας, θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Μπορεί μια λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό;

Οι λυχνίες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι ανιχνευτές θερμότητας για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί;

Οι ανιχνευτές θερμότητας είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, πριν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί αρρωστήσουν και αναπτύξουν πυρετό, είναι 2 με 10 ημέρες.

Μπορεί ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας να σκοτώσει τον κορονοϊό;

Όχι. Ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο το αλκοόλ όσο και το χλώριο μπορεί να είναι χρήσιμα για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

Μπορούν τα κατοικίδια ζώα στο σπίτι να μεταδώσουν τον κορονοϊό;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς / κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως το E.coli και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν μεταξύ κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων.

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από τον κορονοϊό;

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως κατά του πνευμονιόκοκκου και το εμβόλιο αιμόφιλου ινφλουέντζας τυπου β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωναϊού. Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του 2019-nCoV και ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις προσπάθειές τους. Αν και αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του 2019-nCoV, συνιστάται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός κατά των ασθενειών του αναπνευστικού για την προστασία της υγείας σας.

Μπορεί η ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα να αποτρέψει τη μόλυνση;

Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τακτική ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα προστατεύει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό. Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι οι ρινικές πλύσεις με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, οι τακτικές ρινικές πλύσεις δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση;

Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό φαγητό που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορωνοϊό.

Ο νέος κορονοϊός επηρεάζει τους ηλικιωμένους ή είναι ευάλωτοι και οι νέοι;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό (2019-nCoV). Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι καθώς ασθενούν σοβαρά. Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό, για παράδειγμα, καλή υγιεινή των χεριών και καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, αλλά μόνο ενάντια σε βακτήρια. Ο νέος κορονοϊός (2019-nCoV) είναι ένας ιός κι επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας. Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε για τον 2019-nCoV, μπορεί να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά επειδή είναι δυνατή η βακτηριακή συλλοίμωξη.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορονοϊού (2019-nCoV). Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τα συμπτώματα και εκείνοι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να λάβουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ συμβάλλει στην επιτάχυνση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης με μια σειρά από εταίρους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα