Προσωπικός Γιατρός: Τι αλλάζει για τα ραντεβού μας με τους… γιατρούς

Προσωπικός Γιατρός: Τι αλλάζει για τα ραντεβού μας με τους… γιατρούς
Γιατρός istock

Από την νέα χρονιά ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι πριν σκεφτεί να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό γιατρό, καλό είναι να έχει ήδη επιλέξει ένα γιατρό που θα τον κατευθύνει.

Έχετε μια ενόχληση στο στομάχι, την πλάτη, κεφαλαλγία, σταθερά μεγαλύτερη πίεση, φτερούγισμα στην καρδιά, εξάνθημα; Πιθανότατα. Δεν είμαστε όμως γιατροί για να γνωρίζουμε την αιτία και φυσικά, δεν θα πρέπει να σπεύδουμε να απευθυνθούμε σε ειδικό γιατρό ή στα επείγοντα. Αυτό θα το αποφασίσει ο προσωπικός μας γιατρός, ο οποίος και θα μας αναλάβει, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο το όποιο θα επικυρώσει η Βουλή την επόμενη εβδομάδα, από τον Ιούλιο, με μια εύκολη διαδικασία, στη γνωστή φιλοσοφία της πλατφόρμας των ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19, θα ξεκινήσουν οι πολίτες να εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό.

Το νομοσχέδιο “Γιατρός για όλους”, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει δωρεάν τον δικό του γιατρό, έναν προσωπικό σύμβουλο, που σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον ενήλικο πληθυσμό. Αυτός θα είναι και ο επιστήμονας υγείας που θα τον παραπέμπει ανάλογα, χωρίς ο πολίτης να αναζητά μόνος του ραντεβού ή περίθαλψη σε άλλη δομή υγείας. Θα είναι αυτός που θα κρίνει αν χρειάζεται και πότε ένα ραντεβού ή μια επιπλέον ιατρική πράξη.

Όπως τόνισε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι:

α) ο ιατρός του ΕΣΥ, που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί) γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

Επίσης ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι:

α) διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και τον συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς καθώς και με τα Νοσοκομεία Αναφοράς.

β) υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας.

γ) εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

δ) κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.

ε) δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.

Πλεονεκτήματα για τον πολίτη

Το πλαίσιο κινήτρων – αντικινήτρων για τους πολίτες αλλά και κινήτρων για τους γιατρούς είναι η λογική στην οποία κινείται το νέο νομοσχέδιο και η οποία εκτιμάται από τους διαμορφωτές του ότι είναι η “συνταγή” της επιτυχίας του σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες προσπάθειες.

Τα κίνητρα και αντικίνητρα αφορούν, ιδίως, στις υπηρεσίες που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, στους όρους πρόσβασης στις δημόσιες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας, στο ύψος ή στην έκπτωση της συμμετοχής, του πολίτη σε πράξεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική δαπάνη, στην κατά προτεραιότητα πρόσβαση του πολίτη σε αυτές τις υπηρεσίες και, γενικώς, στην επιβράβευση των πολιτών που επιλέγουν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό”, αναφέρει το νομοσχέδιο.

Οι λεπτομέρειες των εκπτώσεων που θα έχουν για φάρμακα και ιατρικές πράξεις όσοι επιλέξουν να έχουν προσωπικό γιατρό θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις. Ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή 20% αντί για 25% στα φάρμακα.

Επίσης, οι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα στη διενέργεια εξετάσεων σε δημόσιες δομές Υγείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα